کودتای ۱۲۹۹

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ش. را می توان نقطه عطفی در روابط ایران و انگلیس دانست. با این کودتا انگلستان موفق شد، بدون حضور جدی رقیب خود یعنی روسیه، نقش گسترده خویش را در ایران تثبیت کند. این کودتا که توسط دولت انگلیس طراحی شده بود، با مساعدت عوامل خارجی و ایادی داخلی و دست نشانده های این حکومت به سرانجام رسید. این کودتا مقدمات تغییر سلطنت قاجار (در این زمان در ایران احمد شاه قاجار حکومت را در دست داشت.) به پهلوی را فراهم کرد و فصل جدیدی را در تاریخ ایران رقم زد.
هرج و مرج پس از جنگ جهانی اول
در کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹م. که طراح آن انگلیس بود، هم عواملی از این کشور در روند اجرایی شدن آن به طور مستقیم دخیل بودند و هم عوامل داخلی در شکل گیری آن نقش داشتند.
← عوامل انگلیسی
از جمله پیامدهای این کودتا می توان به موارد ذیل اشاره کرد:۱. دستگیری گسترده شخصیت های برجسته سیاسی، در تهران؛ همانند «قوام الدوله»، «ممتازالدوله»، «سید حسن مدرس» که دستگیر و بازداشت شدند. ۲. ایجاد ارتش متحدالشکل۳. سرکوب کلیه شورش ها و مبارزات آزادی بخش۴. سلطه همه جانبه انگلیسی ها در ایران۵. شتاب هرچه بیشتر روند قدرت گیری رضاخان.رضاخان به تدریج بر قدرت خویش افزود و با زد و بند های سیاسی و با کمک نیروی نظامی، سرانجام در سال ۱۳۰۴ش. به حاکمیت قاجاریه پایان داد و سلسله پهلوی را تاسیس کرد.

پیشنهاد کاربران

بپرس