کهنوج

/kahnuj/

لغت نامه دهخدا

کهنوج. [ ک َ ] ( اِخ ) یکی از بخشهای چهارگانه شهرستان جیرفت که محدود است از شمال به بخش مرکزی جیرفت و بخش جبال بارز و از جنوب به بخشهای جاسک و میناب و از مشرق به دهستان ولگان از شهرستان ایرانشهر و از مغرب به دهستان رودان بخش میناب. این بخش قسمتی کوهستانی و قسمتی دیگر دشت است و کوههای مهم آن عبارتند از: کوه حکمرد، کوه گرم ، کوه شهری ، کوه شاه و کوهستان بشاگرد. رودخانه مهم بخش ، رودخانه هلیل و رودخانه میناب است. بخش کهنوج ازنه دهستان و 381 آبادی تشکیل شده است به شرح زیر:
1 - دهستان انگهران ، با 108 آبادی و 6700 تن سکنه. 2 - دهستان رمشک ، با 38 آبادی و 1400 تن سکنه. 3 - دهستان رودبار، با 29 آبادی و 5300 تن سکنه. 4 - دهستان قلعه گنج ،با 14 آبادی و 750 تن سکنه. 5 - دهستان کوه شهری ، با 15 آبادی و 1300 تن سکنه. 6 - دهستان کلاشگرد، با 72 آبادی و 4000 تن سکنه. 7 - دهستان مارز، با 32 آبادی و 950 تن سکنه. 8 - دهستان منوجان ، با 46 آبادی و9600 تن سکنه. 9 - دهستان نمداد، با 27 آبادی و 4000 تن سکنه. مجموع سکنه بخش در حدود 34هزار تن و مرکز بخش قصبه شیخ آباد مشهور به کهنوج است که مرکز پادگان جمازه سوار لشکر 7 کرمان می باشد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

کهنوج. [ ک َ ] ( اِخ ) دهی از دهستان بخش ماهان شهرستان کرمان است که 200 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

کهنوج. [ ک َ ] ( اِخ ) دهی از دهستان حتکن است که در بخش زرند شهرستان کرمان واقع است و200 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

فرهنگ فارسی

بخشی است از شهرستان جیرفت واقع در شمال بخشهای جاسک و میناب . موقعیت بخشی از آن کوهستانی و بخشی دشت هوا نسبت به پستی و بلندی متغیر است و در نواحی جلگه گرمسیر و کوهستانی معتدل میباشد . این بخش دارای ۹ دهستان ۳۸۱ ده و ۳۴٠٠٠ تن سکنه است و مرکز آن قصبه شیخ آباد مشهور به کهنوج است .

دانشنامه عمومی

شهر کَهنوج مرکز ایران و یکی از شهرهای جنوب شرق ایران است. جمعیت شهر کهنوج بنابر سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران ۵۲نفر بوده است. ( بدون آقام مهدی طاهری کندر )
وجه تسمیه
نام کهنو ( ج ) را به معنای کَهن نو ( قنات نو ) دانسته اند. قنات اصلی این آبادی، قنات شیخ آباد بوده و قنات نو پرآب در کنار قلعه قدیمی که به «کلات» مشهور بوده واقع شده و باعث پیشرفت این آبادی شده؛ کهنوج از دو واژه ( کهن ) و ( نو ) ( قنات نو ) تشکیل شده است. در مرکز این شهر قلعه مهدی خان طاهری وجود دارد که هسته اولیه تشکیل این شهرستان بوده است. در حال حاضر قسمتی از قلعه مهدی خان باقی مانده است، و در مجاورت شهرک ولیعصر واقع شده است، همچنین مردم این شهر متاسفانه به دلیل نبودن شغل و امکانات مجبور شده اند به قاچاق روی بیاورند و درآمد خود را از این راه کسب کنند. مهدی طاهری کندر حاکم کهنوج بوده است. او به دلیل مصرف زیاد شیره . . .
شهر کهنوج از شمال با جیرفت و عنبرآباد از جنوب به منوجان، از شرق به قلعه گنج و رودبار جنوب و از غرب به فاریاب و رودان در استان هرمزگان محدود می شود. همچنین کهنوج به دلیل قرار گرفتن در مسیر اصلی زاهدان به بندرعباس و همچنین کرمان به بندرعباس از موقعیت مهمی برخوردار است.
چهار شهرستان فاریاب، قلعه گنج، رودبار جنوب و منوجان از شهرستان کهنوج جدا شده اند و به مرور از بخش به شهرستان تبدیل گشته اند.
به این پنج شهرستان { رودبار جنوب - منوجان - کهنوج - فاریاب - قلعه گنج } پنج گنج گفته میشود .
آب و هوای کهنوج گرم و خشک است و این شهر تابستان هایی گرم و زمستان هایی نسبتاً معتدل و تا حدودی سرد دارد. نسیم مطبوعی که شب ها می وزد خنک است و به «شوباد»، یعنی بادِ شب معروف است. این واژه، یعنی شوباد نام خود را به اسم بسیاری از مغازه ها و ساختمان ها نیز داده است؛ به طوری که سینمای شهرستان کهنوج به سینما «شوباد» معروف است و در محوطه پارک بزرگ شهر و نزدیک به دریاچه پارک قرار دارد. همچنین نیروگاه سیکل ترکیبی این شهر نیز شوباد نام دارد. کمترین دمای ثبت شده در شهر کهنوج تاکنون، ۲٫۴ - درجه سانتیگراد زیرصفر بوده است.
وجود کوه های نسبتاً مرتفع در ارتفاع متوسط۲۰۰۰ متر در جنوب غربی، شمال، شمال غربی و شمال شرقی که همانند دیواری اطراف آن را فراگرفته است. ارتفاعات این منطقه دنبالهٔ رشته کوه های زاگرس و کوه های پراکنده مرکزی است که از شمال به جنوب از ارتفاعات شهرستان می توان، کوه های جبال بارز در شمال شرقی را نام برد. همچنین می توان کوه های کلمرز و گرم و کوه شهری و کوه شاه نیز نام برد؛ که ارتفاع متوسط آن ها به ۲۰۰۰متر می رسد به دلیل نفوذ توده های گرافیتی در بخشی از این ارتفاعات معادن کرومیت ایجاد شده است.
عکس کهنوجعکس کهنوج

کهنوج (احمدیه). کهنوج یک منطقهٔ مسکونی در ایران است که در دهستان کوه شاه واقع شده است. [ ۱] براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، کهنوج ۶۰ نفر جمعیت دارد. [ ۲]
عکس کهنوج (احمدیه)

کهنوج (حتکن). کهنوج یک روستا در ایران است که در بخش مرکزی شهرستان زرند واقع شده است. [ ۱] کهنوج ۱۶ نفر جمعیت دارد.
عکس کهنوج (حتکن)

کهنوج (سربنان). کهنوج ( زرند ) ، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان زرند در استان کرمان ایران است.
این روستا در دهستان سربنان قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۹۷ نفر ( ۷۵خانوار ) بوده است.
عکس کهنوج (سربنان)

کهنوج (سیرجان). کهنوج یک روستا در ایران است که در شهرستان سیرجان واقع شده است. [ ۱]
عکس کهنوج (سیرجان)

کهنوج (ماهان). کهنوج، روستایی است از توابع بخش ماهان شهرستان کرمان در استان کرمان ایران.
این روستا در دهستان ماهان قرار داشته و از زیبایی های فوق العاده چشمگیری برخوردار می باشد. قابل توجه است بدانید که براساس آخرین سرشماری مرکز آمار ایران که در سال ۱۳۸۵ صورت گرفته، جمعیت آن ۱۸۹نفر ( ۵۳خانوار ) بوده است. [ ۱]
عکس کهنوج (ماهان)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

کهنوج: این نام در سنسکریت: کَنُج، کیننوج، کوننوج، کوننُج، کَنَوج و کَننوج Kannauj، kanauj، kunnoj kunnouj، kinnauj، kanoj و برگرفته از نام شهری باستانی به نام کنیا کوبجه kanyākubj ( گوژ پشت کوچک ) بوده است؛ شهری بزرگ بر کنار رودخانه ی گنگ که پایتخت سلسله پادشاهی کنیاکوبجه بوده است که به دست پادشاهی به نام اماوسو amāvasu ( زندگی زناشویی شیرین ) بنیان گذاری شد و نام شهری در 80 کیلومتری شمال باختری کنپور Kanpur بوده است؛ این شهر را پادشاهی به نام کوشه نابهه Kuŝanābha ( بند نافش گیاه مقدس است ) ساخت. نام این شهر از این رو به معنی دختر گوژپشت می باشد که در افسانه آمده که خدای باد ( وایو Vāyu ) صد دختر سازنده ی شهر را را چون به خواسته هایش تن ندادند، گوژپشت کرد. شهر کنیا کوبجا را مهودیا Mahodayā ( بخشنده ی خوشبختی بسیار ) نیز نامیده اند. این شهر به خاطر عطرها و دانش برهمایانش پر آوازه بوده است. در سده ی یازدهم میلادی، با تازش محمود غزنوی به این شهر، مردمش از آن جا گریختند و امروزه جز ویرانه هایی از آن نمانده ولی به جای آن شهر دیگری با نام هایی که در آغاز گفته شد ( کَنُج، کیننوج، کوننوج، کوننُج، کَنَوج و کَننوج Kannauj، kanauj، kunnoj kunnouj، kinnauj، kanoj ) ، ساخته گردید.
...
[مشاهده متن کامل]

پس تاریخ ساخت شهر کهنوج در استان کرمان می بایست به بیش از هزار و دویست سال برسد که این نام بر روی آن نهاده شده است و مردمی که آن جا را ساختند، شاید از معنی و سرگذشت آن شهر هندی نا آگاه بوده اند ولی چون آن شهر به خاطر عطر و دانش برهمایانش پرآوازه بوده، این ویژگی ها را در خود دیده اند و نام کَننوج ( با تشدید ن ) را بر شهر خود نهادند که رفته رفته کهنوج گردید. نکته جالب این که شهر عنبر آباد در شمال کهنوج است که بی شک در گذشته های دور، مردم آن جا از کهنوج گلاب و عطر و عنبر می آورده اند و می فروخته اند که نام شهرشان را عنبر آباد گذاشته اند یا این که به کهنوج گل صادر می کرده اند و مردم آن جا با دانشی که داشته اند، آن را فرآوری کرده و عطر و گلاب تولید می کرده اند.

کهنوج هیچ زمان جز جیرفت نبوده و نخواهد شد خودش شهرستانی بزرگتر از جیرفت و جز استان کرمان است با طبیعتی بکر و معادن غنی و زمینهای حاصل خیز است
در کهنوج بزرگترین کوه هست بنام ( کلمرز ) که نامی ازش برده نشده جهت اطلاع
کهنوج بخشی از جیرفت قدیم بوده است اما امروزه یکی از شهرستانهای استان کرمان می باشد
کهنوج بخشی از جیرفت نیست یه شهرستان بهتر از جیرفته
کهنوج بخشی از جیرفت نیست یه شهرستان جداست

بپرس