کلن

/koln/

معنی انگلیسی:
cologne

لغت نامه دهخدا

کلن. [ ک ُ ل َ ] ( اِ ) گلوله و گرهی باشد که از گردن و اعضای مردم بر می آید. ( برهان ) ( فرهنگ فارسی معین ). گلوله ای باشد که در گلو و گردن کسی باشد. آن را غر و باغره نیز گویند. ( آنندراج ) :
سخن نتیجه روح است وگر سخن نبود
به عقل و نفس بجز غمه و کلن چه رسد؟
پوربهای جامی ( از آنندراج ).
|| باغره را نیز گویند و آن علتی باشد که بسبب زحمت دیگر بهم رسد و چون زحمت اول برطرف شود آن هم برطرف گردد. ( برهان ). باغره. ( ناظم الاطباء ). || زحمتی را نیز گویند که پای آدمی برابر ( ؟ ) باد می شود و عربان داءالفیل خوانند. ( برهان ). داءالفیل. ( ناظم الاطباء ). || پنبه زده را نیز گویند که از برای رشتن گلوله کرده باشند و در عربی نیز پنبه گلوله کرده را کلن خوانند . ( برهان ). پنبه زده. ( ناظم الاطباء ). پنبه زده که برای ریستن کر کرده باشند و گلوله باشد. ( آنندراج ). پنبه زده که برای رشتن گلوله کرده باشند. ( فرهنگ فارسی معین ).

کلن. [ ک ُ ] ( اِخ ) شهری در آلمان که بر کنار رود رن واقع است و 645800 تن سکنه دارد و بوسیله رومیان بنا نهاده شده است. در این شهر کلیسای بزرگ و زیبائی که به سبک گوتیک ساخته شده وجود دارد. کارخانه های بافندگی ، شیمیایی ، آرد سازی ، آبجوسازی ، شیشه گری و ابزار سازی آنجا مشهور است وتجارت پررونقی دارد. این شهر به سبب آب معطرش «اودوکلنْی » که بوسیله فارینا در قرن هجدهم اختراع شده بود شهرت جهانی یافته است. در جنگ دوم جهانی نیمی از این شهر بر اثر بمباران ویران گردید. ( از لاروس ).

فرهنگ فارسی

شهریست در [ پروس - رنان ] کشور فدرال آلمان در ساحل رودخانه راین دارای ۱٠۱۴٠٠٠ تن جمعیت و کلیساهای عالی بسبک گتی این شهر را رومیان بنا کردند . صنایع بافندگی شیمیایی آبجوسازی شیشه گری مکانیکی آن رونق دارد و دانشگاه آن معروف است . کلن بمناسبت داشتن آبهای معطر مشهور به اودکلنی شهرت بین المللی یافته . در جنگ دوم جهانی نصف آن تخریب شد . پس از جنگ جهانی دوم پایتخت آلمان غربی گردید .
( اسم ) ۱ - گلوله و گرهی که از گردن و اعضای مردم بر آید . ۲ - پنب. زده شده که برای رشتن گلوله گرده باشند .

فرهنگ معین

(کُ لَ ) (اِ. ) پنبة زده شده که آن را برای ریسیدن گلوله کرده باشند.

فرهنگ عمید

پنبۀ زده شده که آن را برای ریسیدن، گلوله کرده باشند، گلوله، غنده.

گویش مازنی

/kalan/ نان برنجی – نانی که زیر خاکستر گرم می پزند - گوسفند ماده ی شاخ دار & خاکستر سبک - دودی که به هنگام روشن کردن بخاری از آن برخیزد & قفل در چوبی که از داخل بسته می شد – کلون در

دانشنامه عمومی

کُلْن ( به آلمانی: Köln آوا راهنما·اطلاعات ) ( به فرانسوی: Cologne ) چهارمین شهر بزرگ آلمان در ایالت نوردراین - وستفالن و منطقهٔ راین - رور است. از میان این شهر رود راین می گذرد و به آن جلوه ای ویژه می بخشد. کلن با بیش از دوهزار سال پیشینه، یکی از کهن ترین شهرهای آلمان به شمار می رود.
نامگذاری کلن داستانی تاریخی دارد. امپراتریس روم، آگریپینا؛ در سال پنجاه پس از میلاد در زادگاه خود شهری بنا نهاد و آن را کولنیا کلائودیا آرا آگریپیننسیوم نامید. به سبب آنکه این شهر در مسیر راه های ساخته شده بدست رومیان تا ژرمانیا ( آلمان امروز ) قرار داشت، بزودی بازرگانان بسیاری به خود جلب کرد و مرکز داد و ستد مهمی شد.
رومیان شرقی ( بیزانس ) پس از غلبه بر روم غربی، مسیحیت را که از خاورمیانه به ارمغان آورده بودند به زور شمشیر به جای آیین میترایی در شهر کلن رواج دادند و آن را مبدل به قطب مسیحیت در شمال اروپا کردند. در تاریخ پانزده اکتبر ۱۸۸۰، فرانک ها در این شهر بنای کلیسای جامع بزرگی ( کلیسای جامع کلن ) را به پایان رساندند.
در ۳۰ مه ۱۹۴۲ در اواخر جنگ جهانی دوم متفقین کلن را بارها بمباران کردند و آن را به ویرانه ای بدل کردند. بخشی از آثار آن پابرجا مانده است.
کلن چهارمین شهر پرجمعیت آلمان ( پس از برلین، هامبورگ و مونیخ ) و پرجمعیت ترین شهر ایالت نوردراین - وستفالن می باشد. تا ۳۰ ژوئن سال ۲۰۱۱ جمعیت این شهر ۱٬۰۱۰٬۲۶۹ نفر بوده است. [ ۱] ۳۱٫۴٪ جمعیت کلن را مهاجران تشکیل می دهند که از این بین ۱۷٫۲٪ غیرآلمانی می باشند. بسیاری از این مهاجران دارای ریشه هایی از اروپای شرقی هستند. بزرگترین اقلیت مهاجر را ترک ها به خود اختصاص داده اند و ۶٫۳٪ جمعیت شهر را تشکیل می دهند. طبق سرشماری سال ۲۰۱۵، جمعیت افغان های مقیم کلن ۴۳۷۸ نفر جمعیت ایرانیان مقیم کلن ۳۸۲۹ نفر بوده است. [ ۲]
کلن عمدتاً یک شهر فرهنگی است و فعالیت های فرهنگی و هنری زیادی در آن انجام می شود.
کارناوال شهر کلن یکی از مشهورترین کارناوال های جهان است. این کارناوال همه ساله ساعت ۱۱:۱۱ ۱۱اُمین روز از ۱۱اُمین ماه سال ( نوامبر ) با صدای طبل و شیپور در میدان مرکزی شهر آغاز می گردد. البته مراسم اصلی، ۴۷ روز قبل از عید پاک ( عید معراج مسیح ) و به مدت هفت روز اجرا می گردد. از آنجایی که عید پاک در تقویم میلادی روز ثابتی ندارد و در فاصله ۲۲ مارس تا ۲۵ آوریل برگزار می شود، زمان اجرای کارناوال نیز متغیر است. این مراسم پیشوازی است برای ایام روزه داری کاتولیک ها، زمانی که معتقدان مسیحی از خوردن گوشت خودداری می کنند.
عکس کلنعکس کلنعکس کلنعکس کلنعکس کلنعکس کلن

کلن (رومانی). شهر کلن ( به رومانیایی: Călan ) در شهرستان هوندرا در کشور رومانی واقع شده است. جمعیت این شهر ۱۴٬۷۱۴ نفر [ ۱] است.
عکس کلن (رومانی)عکس کلن (رومانی)عکس کلن (رومانی)عکس کلن (رومانی)

کلن (منطقه). کلن ( به آلمانی: Cologne ( region ) ) یک رگیرونگسبتسیرک ( منطقه اداری ) در آلمان است که در نوردراین - وستفالن واقع شده است. [ ۲]
کلن ۹۹۳٬۵۰۹ نفر جمعیت دارد.
عکس کلن (منطقه)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

کُلْن (Cologne(köln))
نمایی از شهر کلن آلمان
(یا: کولونْیْ) بندر صنعتی و تجاری در نورد راین ـ وستفالن آلمان، واقع در کرانۀ چپ رود راین، به فاصلۀ ۳۵کیلومتری جنوب شرقی دوسلدورف. ۹۶۵,۳۰۰ نفر جمعیت دارد (۲۰۰۳). مرکز مهم صنعتی برای تولید خودروی فورد، ماشین آلات، وسایل برقی، مواد شیمیایی، پوشاک و مواد غذایی است. سایر صنایع آن عبارت اند از تولید ابزار زیست محیطی و مواد شیمیایی و مدیریت زباله. رومی ها در ۳۸پ م آن را بنا کردند و از ۱۲۸۸م تا عصر ناپلئون از شهرهای آزاد امپراتوری بود. در ۱۸۱۵ به پروس واگذار شد. ساخت کلیسای جامع آن به سبک گوتیک در قرن ۱۳م آغاز شد، اما برج های دوقلوی آن در قرن ۱۹ تکمیل شدند (۱۸۸۰). در شمال شهر، معادن زغال سنگ رور قرار دارد که سوخت بسیاری از کارخانه های کلن را تأمین می کند. در بمباران های هواییِ جنگ جهانی دوم، به ویژه حملۀ هزار فروند بمب افکن در ۳۰ مه ۱۹۴۲، به شدت آسیب دید. ۸۵ درصد از شهر و سه پل بر رود راین ویران شدند. کلن دو دانشگاه دارد؛ دانشگاه قدیمی تر در ۱۳۸۸م گشایش یافت، امّا در ۱۷۹۷ ناپلئون آن را تعطیل کرد و در ۱۹۱۹ بازگشایی شد. محدودۀ قرون وسطایی شهر را هنوز می توان از خیابان های نیم دایره ای تشخیص داد که خط دیوارهای قدیمی را مشخص می کنند. سه دروازۀ قدیمی نیز در شهر دیده می شود. از آثار برجامانده از دوران روم باید به برج قرون ۱ تا ۳م اشاره کرد. کلیسای جامع آن به سبک گوتیک از زیبا ترین بناهای اروپاست. سنگ بنای آن در ۱۲۴۸م در محل کلیسایی قدیمی تر گذاشته شد و سالن آن در ۱۳۸۸ م ‎آماده بهره برداری شد. برج جنوبی آن که حدود ۵۵ متر ارتفاع دارد، در ۱۴۴۷م ساخته شد. سپس عملیات ساختمانی حدود ۴۰۰ سال متوقف شد، امّا در قرن ۱۹ از سرگرفته و از حمایت کلیسای کاتولیک و پروتستان برخوردار شد. سرانجام کلیسای جامع در ۱۸۸۰ تکمیل شد و با حضور ویلهلم اول و شاهزادگان آلمانی گشایش یافت. بقایایی از مجوسان شرق (ضریح بزرگ سه شاه، که امپراتور فردریک اول استخوان های آنان را در ۱۱۶۲م با خود به این جا آورد)، نقاشی های اشتفان لوخنر، از قرن ۱۵م و شیشه های رنگی از قرن ۱۴م در کلیسا دیده می شود. در غرب کلن ذخایر عظیم زغال قهوه ای (لیگنیت) قرار دارند. لنگرگاه کنار رود راین، سالیانه۸.۵میلیون تُن بار جابه جا می کند. برخی از بزرگ ترین نمایشگاه های تجاری اروپا در این جا برپا می شوند. و با فرودگاه وان در بُن شریک است. اوبی، قبیلۀ ژرمنی در حدود ۳۷پ م کلن بنا کرد. آگریپا، امپراتور روم، آنان را وادار کرده بود از ساحل راست به کرانۀ چپ راین مهاجرت کنند. کلن از همان دوران اولیۀ مسیحیت، اسقف نشین بود و در ۷۸۵م، در عهد شارلمانی، اسقف اعظم نشین شد. در ۱۲۰۱م، به فدراسیون تجاری اتحادیۀ هانسایی پیوست و تا قرن ۱۶ شهر تجاری بسیار ثروتمندی بود.

پیشنهاد کاربران

بپرس