کلامیدوموناس

دانشنامه عمومی

کلامیدوموناس ( انگلیسی: Chlamydomonas ) ریز جلبک تک سلولی است که در آب های شیرین زندگی می کند. این جلبک به تعداد آن چنان زیادی در این آب ها یافت می شود که رنگ آب را سبز نشان می دهد. کلامیدوموناس دارای دو تاژک می باشد که توسط آن ها شنا می کند. کلامیدوموناس با دو یا چند قطعه شدن می تواند به راحتی تولید مثل کند.
کلامیدوموناس هاپلویید است و می تواند کلنی هایی از انواع مختلفی سلول ایجاد کند، پس یعنی در کلنی هایی که تشکیل می دهد.
تولید مثل غیر جنسی: روش تولید مثل غیر جنسی کلامیدوموناس میتوز است البته باید توجه کنیم که این تولید مثل شامل یک تا سه " بار " میتوز می باشد پس یعنی تعداد دو تا هشت عدد سلول هاپلویید طی این نوع تولید مثل ایجاد می شود که هر کدام از این سلول های ایجاد شده زئوسپور نام دارند. زئوسپورها درون دیواره سلول مادر باقی می مانند و پس از رسیدن و کامل شدن، دیواره مادر را شکافته و آزاد می شوند و هر کدام به یک کلامیدوموناس بالغ تبدیل می شوند.
تولید مثل جنسی: این نوع تولید مثل در مواقعی که محیط برای ادامه حیات مساعد نیست، مثل تجمع مواد زاید در محیط، ترجیح داده می شود. چند مرحله به شرح زیر دارد: سلول هاپلویید اصلی میتوز می کند و چند سلول هاپلویید دیگر که در اصل گامت هستند، ایجاد می کند. دو گامت هاپلویید با هم لقاح می کنند و یک سلول دیپلویید به نام زیگوسپور ایجاد می کنند؛ دنحوه لقاح به این صورت است که گامت های آغازیان تک سلولی در تولید مثل جنسی، از محل خروج تاژک هایشان به هم متصل شده و لقاح می کنند. زیگوسپور محیط نامساعد را به لطف دیواره ضخیم و محکم خود، می تواند تا زمان های طولانی تحمل کرده و پشت سر بگذارد. زمانی که محیط مساعد شد، درون زیگوسپور دیپلویید با تقسیم میوز، چهار سلول هاپلویید تولید می کند. این سلول های هاپلویید دیواره زیگوسپور را پاره کرده و آزاد می شوند و هر کدام مستقلاً می توانند تبدیل به یک کلامیدوموناس بالغ شوند.
در طی تولید مثل غیر جنسی، حداقل دو و حداکثر هشت سلول تولید می شود در حالی که در تولید مثل جنسی الزاماً چهار سلول تولید می شود.
عکس کلامیدوموناس
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس