میتوز


معنی انگلیسی:
mitosis

لغت نامه دهخدا

میتوز. [ ت ُ ] ( فرانسوی ، اِ ) ( اصطلاح گیاه شناسی ) تقسیم غیر مستقیم سلولها بدین شرح که تقسیم سلولی [ سلول گیاهان و جانوران ] برحسب دو طریقه انجام می گیرد یکی طریقه غیرمستقیم یامیتوز . دیگری طریقه مستقیم یا آمیتوز . تقسیم غیرمستقیم که فراوان ترین وسیله تکثیر سلولهای جانوران است به واسطه تغییرات چندی که در تمام سلولهای متازوئرها و بیشتر پرتوزوئرها مشترک است مشخص می باشد. در سلولهای زنده مشاهده این نوع تقسیم خیلی آسان است. مهمترین تغییری که در میتوز انجام می گیرد عبارت است از تقسیم کروموزومهای هسته ای به دو بخش کاملاً مساوی و انتقال آنها به سلولهای ثانوی به نوعی که در سلولهای اخیر علاوه بر آن که عده کروموزومها یکسان است از حیث حجم و ساختمان نیز شبیه یکدیگرند. مراحل مختلف میتوز - میتوز دارای چهار مرحله بوده که بدون انقطاع در دنبال یکدیگر صورت می گیرند: مرحله اول - تغییرات هسته ای یا پروفاز . مرحله دوم - تغییر شکل اصلی هسته یا متافاز . مرحله سوم - رفتن دو بخش کروموزمی به دو قطب یا انافاز . مرحله چهارم - تقسیم سلول اولیه به دو سلول ثانی و تشکیل مجدد هسته ها یا تلوفاز . ( از جانورشناسی عمومی دکتر فاطمی ج 1 ص 19 و 20 ). و نیز رجوع به همین مأخذ صفحه های 20 تا 32 و نیز گیاه شناسی ثابتی ص 88 و بیولوژی وراثت ص 23 و 178 شود.

فرهنگ فارسی

تقسیم غیر مستقیم سلولها بدین شرح که تقسیم سلولی بر حسب دو طریقه انجام می گیرد یکی طریقه غیر مستقیم یا میتوز دیگری طریقه مستقیم یا امیتوز .

دانشنامه عمومی

میتوز ( به انگلیسی: Mitosis ) یا رِشتمان[ ۱] از مراحل چرخهٔ سلولی است. میتوز از دو کلمه یونانی μίτος و ωσις به معنای حالت رشته شدگی تشکیل شده است. [ ۲] میتوز، تقسیم هستهٔ یک سلول به دو هستهٔ مشابه و روشی برای تکثیر سلولی ( سلول های سوماتیک یا پیکری ) است. میتوز فرایندی پیوسته است که به مراحل پروفاز، پرومتافاز، متافاز، آنافاز و تلوفاز مرحله بندی می شود.
بیشتر سلول ها در مرحلهٔ G0 سلولی باقی می مانند که با دریافت یک پیام رشد به سلول وارد مرحلهٔ اینترفاز می شود. سلول ها بیشتر مدت زندگی خود را در مرحلهٔ اینترفاز می گذرانند و در این مدت حیات معمولی خود، رشد و آماده شدن برای میتوز را انجام می دهد. در میتوز، هر هسته به دو هسته با عدد کروموزومی یکسان تقسیم شده و دو هسته مشابه را می سازند و در ادامه سیتوپلاسم نیز تقسیم شده و سلول های جدید، وارد چرخهٔ مربوط به خود می شوند. به این فرایند، تقسیم درون سلول ( سیتوکینز ) می گویند. تقسیم میتوز نوعی تقسیم غیرجنسی است. [ ۳]
میتوز زمانی آغاز می شود که سلول از دو نقطهٔ وارسی یا check point
با موفقیت عبور کند و زمانی دو سلول جدید ایجاد می شود که از نقطهٔ وارسی سوم نیز با موفقیت عبور کرده باشد.
میتوز یک فرایند متوالی و پیوسته است، اما زیست شناسان برای سادگی، آن را به مرحله بندی کردند که این مراحل عبارتند از:
• پروفاز
• پرومتافاز
• متافاز
• آنافاز
• تلوفاز
میان این مراحل در یک سلول سالم، در حالت طبیعی تأخیری وجود ندارد.
عکس میتوزعکس میتوزعکس میتوزعکس میتوزعکس میتوزعکس میتوز
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

میتوز (mitosis)
در زیست شناسی، فرآیند تقسیم یاخته ای که در آن، یک یاختۀ والدی دو یاختۀ دختری یکسان از نظر وراثتی پدید می آورد. مادۀ وراثتی یاخته های یوکاریوتی بر روی کروموزوم قرار دارد. قبل از میتوز، دی اِن اِی همانندسازی می کند و کروموزوم ها مضاعف می شوند. نسخه ای یکسان از کروموزوم ها به دو یاختۀ دختری وارد می شود و درنتیجه، هر یاختۀ دختری شامل همان میزان دی اِن اِی موجود در یاختۀ والدی است. برای کنترل حرکت کروموزوم ها در طول تقسیم یاخته ای و این که هر یاختۀ جدید تعداد درست کروموزوم را دریافت کنند، سیستمی از پروتئین ها، معروف به دوک، کروموزم ها را پیش از آن که به دو بخش تقسیم شوند، در محور استوایی یاخته گرد می آورد. سپس، دوک به موازاتی که یاخته مراحل میتوز را طی می کند، حرکت کروموزوم ها را کنترل می کند؛ این مراحل شامل پروفاز، متافاز، آنافاز و تلوفازاند. (← میوز). تقسیم میتوز برای رشد و تولید مثل غیرجنسی به کار می رود. رشد به معنی افزایش اندازه و وزن یک موجود زنده در طول دوره ای از زمان است. در زیست شناسی، رشد را با زیست توده می سنجند. رشد یاختۀ حاصل از میتوز با افزایش اندازۀ یاخته های جدید صورت می گیرد.

پیشنهاد کاربران

به انگلیسی: mitosis
مصوب فرهنگستان: رشتمان
تولید مثل غیر جنسی

بپرس