کشف الرموز فی بیان الاعشاب

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] کشف الرموز فی بیان الاعشاب تألیف عبدالرزاق بن حمدوش جزایری، از جمله آثار نگاشته شده در بیان خصوصیات گیاهان دارویی، خواص و فوائد آنها و مسائل مرتبط به این مباحث است.
کتاب مشتمل بر یک بخش مقدماتی و بخش اصلی است. در بخش مقدماتی صفات و افعال ادویه و توضیح اصطلاحاتی که در مباحث داروشناسی مطرح می شود و نیز اتخاذ ادویه و شیوه برداشت و نگه داری ادویه بیان شده است.
در بخش اصلی کتاب که پیرامون شناخت ادویه است به ترتیب حروف الفبا 964 مفرد دارویی معرفی شده است. مؤلف در این بخش ابتدا داروی مورد نظر را ذکر و آنگاه معادل انگلیسی آن را متذکر می شود. سپس خصوصیات هر مفرد را بیان و آنگاه طبیعت هر مفرد، افعال و صفات و در پی آن خواص آن را متذکر می شود.
مقدار مصرف هر دارو، شیوه مصرف آن، بدل و مضرات و مفاسد احتمالی آن و شیوه اصلاح آن از دیگر اطلاعاتی است که مؤلف در ذیل هر مفرد دارویی ذکر می کند.
کتاب کشف الرموز از مختصرترین نگاشته ها پیرامون مفردات دوایی در طب سنتی است. مؤلف در عین این که مفردات بسیاری را متذکر می شود ولی تنها به نکات سودمند و قابل اعتناء در هر مفرد می پردازد نه آنچه در بسیاری از کتاب ها آمده است. از سوی دیگر وی از پرداختن به نقل قولها و کنکاش های بی مورد پرهیز می کند. هر چند گه گاه به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم اقوالی را نقل می کند. (کشف الرموز، ص12 و 13 و 14)

[ویکی فقه] کشف الرموز فی بیان الاعشاب (کتاب). «کشف الرموز فی بیان الاعشاب» تالیف عبدالرزاق بن حمدوش جزایری، از جمله آثار نگاشته شده در بیان خصوصیات گیاهان دارویی، خواص و فوائد آنها و مسائل مرتبط به این مباحث است.
کتاب مشتمل بر یک بخش مقدماتی و بخش اصلی است. در بخش مقدماتی صفات و افعال ادویه و توضیح اصطلاحاتی که در مباحث داروشناسی مطرح می شود و نیز اتخاذ ادویه و شیوه برداشت و نگه داری ادویه بیان شده است. در بخش اصلی کتاب که پیرامون شناخت ادویه است به ترتیب حروف الفبا ۹۶۴ مفرد دارویی معرفی شده است. مؤلف در این بخش ابتدا داروی مورد نظر را ذکر و آنگاه معادل انگلیسی آن را متذکر می شود. سپس خصوصیات هر مفرد را بیان و آنگاه طبیعت هر مفرد، افعال و صفات و در پی آن خواص آن را متذکر می شود. مقدار مصرف هر دارو، شیوه مصرف آن، بدل و مضرات و مفاسد احتمالی آن و شیوه اصلاح آن از دیگر اطلاعاتی است که مؤلف در ذیل هر مفرد دارویی ذکر می کند.
گزارش محتوا
کتاب کشف الرموز از مختصرترین نگاشته ها پیرامون مفردات دوایی در طب سنتی است. مؤلف در عین این که مفردات بسیاری را متذکر می شود ولی تنها به نکات سودمند و قابل اعتناء در هر مفرد می پردازد نه آنچه در بسیاری از کتاب ها آمده است. از سوی دیگر وی از پرداختن به نقل قولها و کنکاش های بی مورد پرهیز می کند. هر چند گه گاه به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم اقوالی را نقل می کند. امتیاز دیگر این اثر ذکر نام علمی هر مفرد است و این به خواننده کتاب کمک می کند تا پیگیر مطالب در منابع امروزین و احیانا مقایسه بین این اثر و آن منابع باشد؛ منابعی همچون تذکره داود انطاکی ، قانون ابن سینا ، مفردات ابن بیطار ، کتاب غایة البیان از جمله این منابع اند؛ که البته در این میان گویا اعتماد مؤلف به کتاب تذکره داود بیش از دیگر منابع بوده، چرا که استنادات او به این اثر بیش از ارجاعات او به دیگر منابع است. خصوصیت دیگر این اثر نقل روایات در ذیل بعضی از مفردات است. نکته آخر این که هر چند آنچه از عنوان کتاب برمی آید این است که این اثر پیرامون شناخت مفردات گیاهی است، ولی گویا این نامگذاری یا به سبب غالب مطالب آن است که پیرامون گیاهان دارویی است و یا نامگذاری از روی تسامح است، چرا که در این کتاب مفردات حیوانی همانند بط ، حمار ، خنافس ، دجاج ، ذراریج و مفردات معدنی مانند بسد ، بارود ، توتیا ، تنکار ، حدید ، روسختج ، زفت ، زاج ، زبرجد به چشم می خورد.
وضعیت کتاب
کتاب در سال ۱۴۱۸ ق (۱۹۹۷ م) در بیروت و تحت اشراف مکتب البحوث والداراسات چاپ و منتشر شده است. فهرست اجمالی و تفصیلی مطالب نیز در انتهای اثر آمده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس