[ویکی فقه] سرزمین
کربلا در کرانه غربی
رود فرات و در کناره ی دشت، در وسط منطقه رسوبی معروف به سرزمین سواد واقع است.
در شمال غربی این سرزمین شهر انبار، در شرق آن شهر باستانی بابل، در غرب آن صحرای غربی و در جنوب غربی آن شهر حیره، پایتخت منذری ها قرار دارد.
کربلا در مرزهای صحرا واقع است و بدویان حجاز و شام برای تامین آذوقه به آنجا روی می آورند و تا گذشته ای نه چندان دور وضع بر همین منوال بوده است.
ریشه لغوی کربلا
لغت شناسان، مورخان و جغرافی دانان در ریشه لغوی واژه کربلا و نیز در اشتقاق و معنای آن اختلاف نظر دارند برخی بر این باورند که این کلمه ریشه ای عربی دارد و عده ای نیز گفته اند که این واژه از ریشه ای غیر عربی برگرفته شده است.
← دیدگاه حموی
در طول تاریخ بر این سرزمین نام هایی اطلاق گردیده است. برخی از این اسامی نام روستاهای مجاور کربلاست که بر این سرزمین نیز اطلاق شده است و برخی دیگر بر اثر گذشت زمان بر کربلا اطلاق شده است که "عموراء" از جمله آنان است.نینوی، (در منطقه کوفه، ناحیه ای است که به آن
نینوا گفته می شود؛ کربلا نیز، جزئی از این ناحیه است.) غاضریه، ماریه، عموراء، نواویس، (نواویس جمع کلمه ناووس است. ناووس به گورستان مسیحیان گفته می شده است. پیش از فتوحات اسلامی، در زمین های حدود حرم امام حسین علیه السّلام ، نزدیک نینوا، گورستانی ویژه مسیحیان به همین نام وجود داشته است.) ارض بابل،
مشهد الحسین علیه السّلام و کربلاء از جمله نام هایی بوده که به این سرزمین اطلاق شده است. اما اسم "کربلاء" به تدریج و به مرور زمان از لحاظ شیوع و انتشار میان مردم و در تاریخ بر سایر اسامی غلبه یافته و امروزه تنها وارث و باقیمانده نام های دیگر این سرزمین محسوب می شود به قسمی که فعلا این ناحیه، فقط به اسم کربلا شناخته می شود.
نام کربلا در فقه
...
[ویکی شیعه] خاندان ابن فرات
آل ابی الجعد
آل ابی الجهم
آل ابی ساره
آل ابی شعبه
آل ابی سبره
آل ابی صفیه
آل اعین
آل حیان تغلبی
آل یقطین
آل خرسان
خاندان بحرالعلوم
خاندان ابن نما
آل بریدی
آل خاقانی
آل ثوابه
خاندان جواهری
خاندان حرزالدین
بابل (دوران باستان)
مدائن (دوره ساسانیان)
کوفه (دوره بنی هاشم)
سامرا (دوره بنی عباس)
بغداد (دوره بنی عباس)
حله (دوره مزیدیان)
[ویکی اهل البیت] کربلا محل شهادت امام حسین علیه السلام و اصحاب وفادارش در واقعه
عاشورا (10 محرم 61 ه.ق) است. در حال حاضر کربلا یکی از شهرهای مهم عراق و زیارتگاه مهم شیعیان است.
شهر مقدس کربلا در صد کیلومتری جنوب غربی
بغداد واقع شده است. کربلا، در غرب رودخانه فرات، بر کناره صحرا و در میان منطقه ای آبرفتی است که به «ارض السواد» نامور است. شهر انبار در شمال باختری، شهر باستانیِ بابل در شرق، صحرای غربی در سمت باختر و شهر بحیره پایتخت بنی منذر در جنوب غربی آن قرار دارد.
«فَلَمَّا أَتاها نُودِیَ مِنْ شاطِئِ الْوادِ الْأَیْمَنِ فِی الْبُقْعَةِ الْمُبارَکَةِ مِنَ الشَّجَرَةِ أَنْ یا مُوسی إِنِّی أَنَا اللَّهُ رَبُّ الْعالَمینَ».
چون موسی به آن آتش نزدیک شد به او از جانب راست آن وادی در آن بارگاه مبارک از آن درخت (مقدس) ندایی رسید که ای موسی منم خدای یکتا پروردگار جهانیان.
به سند معتبر از حضرت امام صادق علیه السلام منقول است که: بقعه های زمین بر یکدیگر فخر کردند، پس زمین کعبه فخر کرد بر زمین کربلا، و حق تعالی به آن وحی فرستاد که: ساکت شو و فخر مکن بر زمین کربلا که آن بقعه مبارکی است که ندا کردم موسی (حضرت موسی علیه السلام) را در آن جا از درخت.
در حدیث معتبر دیگر فرمود که: شاطی وادی ایمن که خدا یاد کرده است در قرآن، فرات است؛ و بقعه مبارکه، کربلا است؛ و درخت نوربخش که او دید، نور محمد صلی الله علیه و آله و سلم بود که در آن وادی بر او ظاهر گردید.
مطابق روایتی از «سعد بن عبدالله قمی» است که در کتب روایی از جمله «کمال الدین و تمام النعمة» شیخ صدوق (متولد نیمه اول قرن چهارم هجری) و «الاحتجاج» مرحوم طبرسی (متولد نیمه اول قرن ششم هجری) آمده است، آیه «کهیعص» که از حروف رمزی و مقطعه در قرآن است حروفی است که به حضرت زکریا علیه السلام آموخته شده است و به صورت رمزی اشاره به آن واقعه دارد.
دز اینکه لغت کربلا از کجا پیدا شده است. حرف های بسیار گفته اند: