کتون

دانشنامه عمومی

یک کتون یک گروه عاملی است که با یک گروه کربونیل که با دو اتم کربن دیگر پیوند دارد؛ شناخته می شود. یک کتون را می توان با فرمول زیر بیان کرد.
اتم کربن که با دو اتم کربن پیوند دارد آن را از گروه های عاملی کربوکسیلیک اسیدها، آلدهیدها، استرها، آمیدها و دیگر ترکیب های اکسیژندار جدا می کند. پیوند دوگانهٔ گروه کربونیل نیز کتون ها را از الکل ها و اترها باز می شناساند. تتاولردزوتک به کربنی که به کربن گروه کربونیل چسبیده کربن آلفا و به هیدروژنی که به این کربن چسبیده هیدروژن آلفا گویند. در حضور یک کاتالیزور اسیدی کتون به keto - enol tautomerism مربوط می شود. واکنش با یک پایه قوی انول متناظر را نتیجه می دهد.
برای نامگذاری کتون ها به آخر آلکان مادر به جای پسوند ( اِ، e ) ، پسوند ( اُن، one ) افزوده می شود. اگر در ترکیبی هم گروه آلدهیدی و هم کتونی وجود داشته باشد، گروه آلدهیدی بر کتونی مقدم خواهد بود. در نام گذاری، اگر گروه های آلدهیدی و کتونی خود به صورت استخلاف به کار برده شوند، برای عامل کربونیل پیشوند ( اُکسو ) و برای آلدهیدها پیشوند ( فُرمیل ) استفاده می شود.
از معمولترین روش هاآزمایشگاهی برای تهیه کتون ها، اکسایش الکل های نوع دوم می باشد.
از اُزونولیز آلکن ها، آلدهید یا کتون تولید می شود.
برای تهیه کتون ها می توان از هیدرولیز آلکین ها توسط کاتالیزور نمک جیوه ( HgSO4 ) بهره برد. تنها از واکنش آب با استلین، اِتانال، یک آلدهید، تولید می شود و در بقیه موارد با این روش، محصول یک کتون خواهد بود.
از واکنش فریدل - کرافتس برای تهیه کتون های آروماتیک می توان بهره برد. اگر استخلاف های الکترون کشنده روی حلقه موجود باشند، واکنش انجام نمی شود. در این واکنش می توان از آسیل هالیدها به جای آلکیل استفاده کرد که در این صورت محصول نهایی یک کتون خواهد بود.
واکنشگرهای آلی فلزی ( RMgX , RLi ) به راحتی به آلکانوئیل هالیدها اضافه می گردند ولی محصول نهایی یک الکل خواهد بود ( فصل ۶ ) . از جمله دیگر واکنشگرهای آلی فلزی ترکیب های آلی لیتیم هستند که از واکنش آلکیل یا آریل هالیدها بر اثر فلزلیتیم حاصل می گردند. تشکیل کتون به خوبی با استفاده از لیتیم اورگانوکوپرات ها امکان پذیر است. ترکیب های اورگانوکوپرات نسبت به واکنشگرهای گرینیارد یا اورگانولیتیم گزینش پذیری بیشتری دارند.
نیتریل ها ترکیب های شیمیایی هستند که دارای گروه عاملی ( - C≡N ) می باشند. در این ترکیب کربن با نیتروژن پیوند سه گانه دارد و از سوی کربن به اتم های دیگر وصل می شود. در شیمی برای نام گذاری این ترکیب ها از پیشوند سیانو استفاده می شود و به یون منفی آن سیانید ( – ( CN گویند. از واکنش نیتریل ها با واکنشگر گرینیارد ترکیب های به نام ایمین حاصل می شوند. ایمین یک گروه عاملی یا ترکیب شیمیایی است که یک پیوند دوگانه کربن - نیتروژن دارد. کتون ها را می توان از هیدرولیز ایمین به دست می آورد.
عکس کتونعکس کتون
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

کِتون (ketone)
کِتون
هر یک از اعضای گروهی از ترکیبات آلی۱ که در آن ها، گروه عامل کربونیل۲ (O = C) به دو اتم کربن۳ متصل می شود. اگر این گروه عاملی به یک کربن و یک هیدروژن متصل شود، مادۀ حاصل را آلدهید۴ می نامند. کتون ها مایعات یا جامداتی با نقطۀ ذوب۵ پایین اند و به صورت جزیی در آب حل می شوند. پروپانون۶ (استون۷، (فرمول ۱)) متعلق به این گروه است و به منزلۀ حلّال۸ به کار می رود.فرمول ۱: organic compoundscarbonyl groupcarbonaldehydesmelting pointpropanoneacetonesolvent

پیشنهاد کاربران

کتون ( آستر رویه ) [ اصطلاح کفاشی]: آستری که زیر رویه کفش می خورد و معمولا جنس پارچه یا چرم است.

بپرس