کاپیتولاسیون

/kApitolAsiyon/

معنی انگلیسی:
capitulation, extraterritoriality

لغت نامه دهخدا

کاپیتولاسیون. [ ت ُ ی ُ ] ( فرانسوی ، اِ ) کاپیتلاسیون. حقی که به اتباع خارجیان در مملکتی دهند مبنی بر اینکه در محاکم خود آن مملکت محاکمه نشوند، بلکه در محاکم مربوط به دولت خود محاکمه گردند. در رساله «حقوق بین الملل خصوصی » چ 1 صفحه 35 آمده : در اواخر قرن پانزدهم روابط تجارتی بین مغرب و مشرق زمین رو به توسعه نهاد و در نتیجه این توسعه بازرگانان اروپائی رو به مشرق زمین آوردند و ارتباط آنها با اهالی ممالک مختلف ، یک رشته مسائل حقوقی را پیش آورد که طرفین برای حل و فصل آنها راهی در نظر گرفتند که آن راه به «کاپیتولاسیون » معروف است. اکنون باید دید کاپیتولاسیون که روابط بین المللی ممالک مختلف را با ممالک شرقی معین کرده است دارای چه معنی بوده و منشاء و پیدایش آن از کجاست ؟
معنای کاپیتولاسیون - برای کاپیتولاسیون معانی مختلفی ذکر شده است که مهمترین آن معانی زیر است :
1- کاپیتولاسیون در لغت به معنای فصل بندی و طبقه بندی مطالب است.
2 - بعضی از اروپائیان میگویند که کاپیتولاسیون بمعنای متارکه جنگ است زیرا مسلمانان معتقدند که بین کفار و مسلمین هیچوقت صلح دایمی نباید وجود داشته باشد و به همین جهت این معاهدات در واقع جنگ بین کفار و مسلمین را متارکه کرده و بطور موقت صلحی بین آنان برقرار میسازد.
3 - کاپیتولاسیون عبارت است از معاهداتی که بموجب آن بیگانگان حق اقامت در کشور دیگری را برای خود تحصیل و از برخی حقوق و مزایا بطور اختصاصی بهره مند میشوند و به عبارت دیگر کاپیتولاسیون عبارت است از حق قضاوت خارجیان در کشور بیگانه. از این سه معنی که در فوق مذکور شد فقط معنای اخیر کاپیتولاسیون مورد نظر ما است.
پیدایش کاپیتولاسیون - راجع به تاریخ پیدایش کاپیتولاسیون بین مورخین اختلاف نظر است. مورخین ایتالیائی معتقدند که اولین مرتبه در سال 1453 م. پس از فتح قسطنطنیه بیگانگان توانستند که کاپیتولاسیون را بنفع اتباع خود از دولت عثمانی بگیرند ولی در حقیقت باید منشاء کاپیتولاسیون را در سال 1535 دانست زیرادر آن زمان فرانسوای دوم پادشاه فرانسه موفق شد با پادشاهی عثمانی سلیمان پاشا، معاهده ای منعقد کند که آن معاده بعداً بوسیله سلاطین دیگر تکمیل گردید و مخصوصاً در سال 1740 معاهده مزبور بخوبی تکمیل شد و بموجب آن معاهدات : خارجیان و مخصوصاً فرانسویان موفق شدند که خود را از قضاوت محاکم ترک ، معاف نموده و درداخل کشور عثمانی بمحاکم فرانسوی که برای این منظورتشکیل شده بود مراجعه نمایند. برای اینکه بطور خلاصه از مدلول این معاهدات مطلع شویم لازم است بطور اختصار موارد مختلفی را که در این معاهدات پیش بینی شده است در اینجا مورد بحث قرار دهیم.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

حقی که به اتباع خارجی دهند مبنی بر اینکه در محاکم دولت خود محاکمه شوند
( اسم ) حقی که باتباع خارجی در کشوری دهند مبنی بر اینکه در محکمه های آن کشور محاکمه نشوند بلکه در محاکم مربوط بدولت خود محاکمه گردند . توضیح منشا رژیم کاپیتولاسیون را در ایران بطور قطع باید معاهد. ترکمان چای دانست . این معاهده قریب یک قرن روش سیاست خارجی ایران را با روسها تعیین کرد و بعدا نیز هر کشور خارجی با ایران معاهدهای منعقد کرده پای. آنرا معاهد. ترکمان چای قرار داد و بنابراین غیر از روسیه دول دیگر رژیم کاپیتولاسیون را بنفع اتباع خود در ایران تقاضا کردند و عاقبت موفق هم شدند با این تفاوت که برخی پس از انعقاد معاهده آشکارا از رژیم کاپیتولاسیون استفاده نمودند ولی برخی دیگر فقط در معاهدات بذکر شرط [ کامله الوداد ] اکتفا کردند و بعدا باستناد چنین شرطی از مقررات و معاهدات کاپیتولاسیون استفاده نمودند یا الغای کاپیتولاسیون . در سال ۱۹۱۷ م . کابین. صمصام السلطنه حذف کاپیتولاسیون را بطور یکطرفه اعلام کرد ولی هم. دول خارجی باین امر اعتراض کردند . تزلزل پای. کاپیتولاسیون را حقا باید در معاهدهای که بین دولت ایران و دولت شوروی منعقد شده جستجو کرد زیرا همانطوری که معاهد. کاپیتولاسیون بوسیل. ترکمان چای به ایران تحمیل گردید همان طور هم در سال ۱۹۲۱ م . کاپیتولاسیون و مقررات دیگری که بین دولت ایران و روسیه منعقد شده بود بکلی از بین رفت . بنابراین چون معاهد. ۱۹۲۱ صراحه حذف کاپیتولاسیون را اعلام میدارد بعدا در ۶ اردیبهشت ۱۳٠۶ ه ش . رضاشاه پهلوی ضمن دستخطی که برئیس الوزرائ وقت - مستوفی الممالک - صادر کرد دستور الغای کاپیتولاسیون و فراهم کردن موجبات عملی شدن آنرا بهیئت دولت داد .

فرهنگ معین

(تُ ) [ فر. ] (اِ. ) حقی که به اتباع بیگانه در مملکتی دهند مبنی بر این که اگر در آن کشور جرمی مرتکب شدند در محاکم خود آن کشور محاکمه نشوند بلکه در محکمه های مربوط به دولت خود محاکمه شوند.

فرهنگ عمید

حقی که به اتباع خارجی در بعضی کشورها داده می شود تا در صورت ارتکاب جرم در کشور میزبان، در کشور خود محاکمه شوند، حق قضاوت کنسولی.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کاپیتولاسیون عبارت است از پیمان هایی که حقوق قضاوت کنسولی و حقوق برون مرزی را به کشور دیگری در قلمرو حاکمیت ملی کشور میزبان اعطا می کند و ریشه در استعمار دارد و کشورهای استعمارگر، این قانون را به کشورهای ضعیف تحت سلطه تحمیل می کردند.
واژه کاپیتولاسیون از کلمه لاتین Capitulare یا کلمه ایتالیایی Capitulazion مشتق شده و به معنی انعقاد عهدنامه و قرارداد و یا خود عهدنامه آمده است. بعضی از نویسندگان معتقدند که زمان انعقاد اولین معاهده بین اعراب و مسیحیان مقیم شامات است. زبان نیمی از مردم این منطقه ایتالیایی بوده و این کلمه به معنی معاهده بین مسیحیان و غیرمسیحیان به جا مانده است.
معنای اصطلاحی
مفهوم عام حقوقی کاپیتولاسیون عبارت است از: پیمان هایی که حقوق قضاوت کنسولی و حقوق برون مرزی را به کشور دیگری در قلمرو حاکمیت ملی کشور میزبان اعطا می کند. کاپیتولاسیون ریشه در استعمار دارد و کشورهای استعمارگر، این قانون را به کشورهای ضعیف تحت سلطه تحمیل می کردند.
تاریخچه کاپیتولاسیون در ایران
کاپیتولاسیون عهدنامه هایی است که بین دول اروپا با دولت عثمانی منعقد شده است، برای حفظ اتباع دول اروپا و منافع آنها در دولت عثمانی؛ اما به هیچ وجه تاثیری در ایران نداشت. تاریخ برقراری کاپیتولاسیون در ایران به دوره صفویه باز می گردد. تجار اروپایی نگران اختلافات حقوقی و کیفری بین خود و بازرگانان کشورهای شرقی که قوانین خاص خود را داشتند، بودند. برای رفع این نگرانی که ممکن بود مال و جان آنان را هنگام بروز اختلاف به مخاطره افکند، خواستار تصویب قوانینی بودند که بتواند در پیشامدهای ناگوار از آنان حمایت کند. (اما خوشبختانه) وضعیت تقریباً برابر بین ایران صفوی و اروپا مشکل خاصی برای ایرانیان به وجود نیاورد. در تاریخ کاپیتولاسیون دو مرحله دارد؛ یکی مرحله ای است که امتیاز یکطرفه در زمینه های تجاری و قضاوت کنسولی داوطلبانه و آزادانه از سوی یک دولت معتبر برای جلب، ترغیب و تشجیع قدرت های دیگر در زمینه توسعه اقتصادی یا امنیت نظامی اعطا می شد. به طور مثال کاپیتولاسیون ایران زمان شاه عباس (۱۶۲۳م. ) است. زمانی به هلندی ها و کمپانی هند شرقی دولت هلند امتیاز داده می شود که ایران عصر صفوی در اوج اقتدار است. این موافقت نامه که در ۲۸ محرم ۱۰۳۳ به وسیله شاه عباس تصدیق و ممهور شد، در ۲۳ ماده بود. در زمان شاه عباس ایران یک کشور کشاورزی بود. پس از اینکه شاه عباس موفق می شود، عثمانیها را از ایران خارج، ازبکها را شکست و پرتغالیها را از منطقه خلیج فارس بیرون براند، به این نتیجه می رسد که ایران باید یک کشور تجاری باشد تا بتواند با چالش هایی که روبروست دست و پنجه نرم کند. اولین درخواست و نامه ای که از طریق رابرت شرلی برای پادشاه ارسال می شود دقیقاً نوعی همکاری سیاسی است. قرارداد کاپیتولاسیون ۱۶۲۳ که به هلندیها داده شد، برای جلب، ترغیب و تشجیع آنها و توسعه اقتصادی و تجارت خارجی مملکت، اختیارات بسیار وسیعی به آنها داده شده است؛ از جمله قضاوت کنسولی. حتی قراردادی که بعدها شاه صفی در ۱۶۲۹م. منعقد می کند، به این صورت است که اگر اختلافات حقوقی بیش از بیست تومان باشد، رسیدگی و قضاوت به عهده کنسول آن شرکت یا مؤسسه خواهد بود.
← منشا اصلی کاپیتولاسیون در ایران
...

دانشنامه آزاد فارسی

کاپیتولاسیون (Capitulation)
سخنرانی امام در قم درباره (واژه ای فرانسوی و مشتق از واژۀ لاتین کاپیتولر، به معنی قرارداد) شرایطی که دول استعمارگر بر دولت های ضعیف آسیایی و افریقایی تحمیل کردند. به موجب آن ، دولت های یادشده حق نداشتند که اتباع دول استعماری را در صورت تخلف ، در دادگاه های خود محاکمه کنند بلکه باید آن ها را به دادگاه های کشورهای متبوع خودشان ارجاع می دادند. این امر، موجب سلب استقلال قضایی دولت های ضعیف در مورد شهروندان بیگانه می گردید و درنتیجۀ آن ، اتباع دول استعماری قادر به انجام هر کاری در این کشورها بودند، و به هیچ فرد و یا نهاد حقوقی پاسخگو نبودند. از این رو طیف وسیعی از جاسوسان ، خلافکاران و بیگانه پرستان در پناه سفارتخانه های خارجی ، بدون کمترین بیم و نگرانی از تعقیب و بازخواست ، در خدمت بیگانگان و برضد منافع و استقلال ملی فعالیت می کردند. کاپیتولاسیون در ایران نخست در قرن سیزدهم هجری پس از انعقاد معاهدۀ ترکمانچای (۱۲۴۳ق) به روسیه داده شد. پس از انقلاب روسیه ، طبق قرارداد جدید ایران و شوروی در ۲۶ فوریه ۱۹۲۱/۱۷ جمادی الثانی ۱۳۳۹ق حق کاپیتولاسیون برای اتباع دولت شوروی ازمیان رفت ولی برای سایر دول اروپایی و امریکا محفوظ بود. در اردیبهشت ۱۳۰۶ رضاشاه پهلوی ، الغای کاپیتولاسیون را اعلام داشت و پس از تجدید سازمان عدلیه و تهیۀ قوانین آیین دادرسی و جزا و مدنی ، عملاً از ایران برچیده شد. پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، نفوذ امریکا در کشور افزایش یافت و بار دیگر دولت ایران را برای پذیرش کاپیتولاسیون تحت فشار قرار داد. این درخواست در ۲۸ اسفند ۱۳۴۰ تسلیم دولت ایران شد. نوزده ماه بعد در غیاب مجلس شورای ملی از سوی هیئت وزیران دولت عَلَم مورد تصویب و تأیید اولیه قرار گرفت (مهر ۱۳۴۲) و در دورۀ نخست وزیری حسنعلی منصور به صورت یک لایحه برای تصویب نهایی به مجلس سنا ارائه شد. مجلس سنا این لایحه را در مرداد ۱۳۴۳ و مجلس شورای ملی در مهر آن سال تصویب کرد که با مخالفت شدید امام خمینی روبه رو گشت و منجر به تبعیدش از ایران شد (۱۳ آبان ۱۳۴۳ش). گرچه رژیم شاه سعی در پنهان نگاه داشتن این موضوع داشت اما خبر آن به سرعت انتشار یافت . امام خمینی (ره) پس از اطلاع از جزئیات آن ، در سخنرانی معروف خود که در ۴ آبان آن سال در قم ایراد کرد رژیم شاه را به دلیل امضای این مصوبه به شدت محکوم کرد و آن را ناقض استقلال کشور برشمرد و عاملان آن را نوکران امریکا و خائن به کشور نامید.

مترادف ها

capitulation (اسم)
سرسپردگی، تسلیم، کاپیتولاسیون، عهدنامه تسلیم

فارسی به عربی

( کاپیتولاسیون (منع تعقیب قضایی اتباع بیگانه ) ) الحصانة القضائیة
استسلام

پیشنهاد کاربران

🇮🇷 واژه ی برنهاده: دادسپاری 🇮🇷
حق قضاوت کنسولی
دادسپاری
پیمان دادسپاری
سرسپردگی
گردن نهی
قضاوت سپاری
برون کیفری

اگر شخص خارجی ساکن کشور غیر از کشور خودش باشد و مرتکب جرمی شود . باید در کشور خودش محاکمه شود و کشور ی که درآن مرتکب جرم شده حق مجازات ندارد
لایحه ای که بر مبنای آن شخص خارجی ساکن در ایران در صورت انجام خطا در کشور خودش محاکمه میشد
کاپیتولاسیون. ( علوم سیاسی ) قضاوت سپاری. این واژه در زبان های فرانسوی و انگلیسی بصورت Capitulation املاء می شود؛ تلفظِ فارسیِ کاپیتولاسیون بر اساس تلفظِ Capitulation در زبان فرانسوی میباشد.
این واژه که از طریق زبان لاتین متأخّر در ابتداء وارد زبان فرانسوی و بعداً وارد زبان انگلیسی گردیده، از کلمهٌ اصلیِ Capitulate و پسوندِ ation تشکیل گردیده شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

بپرس