کانبرا

لغت نامه دهخدا

کانبرا. [ کام ْ ب ِ ] ( اِخ ) پایتخت کنفدراسیون استرالیایی مورمبیجی بفاصله 250 کیلومتری جنوب سیدنی .

دانشنامه عمومی

کانبـِرا ( به انگلیسی: Canberra ) پایتخت کشور استرالیا است. در سال ۲۰۲۱ جمعیتی حدود ۱۴۵٬۵۰۷ داشت و بزرگ ترین شهر غیر بندری استرالیا به شمار می آید[ ۱] . کانبرا در ۳۰۰ کیلومتری جنوب غربی سیدنی و ۶۵۰ کیلومتری شمال شرقی ملبورن واقع است. کانبرا در سال ۱۹۰۸ در توافقی میان سیدنی و ملبورن به پایتختی استرالیا برگزیده شد. [ ۲] این شهر به عنوان شهری که کاملاً با نقشه قبلی ساخته شده است با دیگر شهرهای استرالیا تفاوت دارد. کانبرا به عنوان پایتخت استرالیا، پارلمان و دادگاه عالی این کشور و بسیاری دیگر از اداره های دولتی را در خود جای داده است. کانبرا همچنین مورد علاقه گردشگران داخلی و خارجی استرالیا است.
این شهر تنها شهر در بین همه شهرهای استرالیا است که با هدف و با طراحی قبلی ساخته شده است. طرح شهر، پس از مسابقهٔ بین المللی طراحی شهری، طرح معمار اهل شیکاگو، والتر و ماریون ماهونی گریفین انتخاب و کار ساخت در سال ۱۹۱۳ آغاز شد. طرح شهر، پر از باغ های شهری بود و زمین های زیادی به فضای سبز اختصاص داده شد بطوریکه کانبرا عنوان «پایتخت بوته» را به خود اختصاص داد. هر چند رشد و توسعه کانبرا در اثر جنگ های جهانی کاهش یافت، پس از جنگ جهانی دوم دوباره مسیر پیشرفت را ادامه داد.
بیشتر استرالیایی ها نام شهر را در دو بخش تلفظ می کنند/ˈkæm. bɹə/ یا /ˈkæm. bɹə/ ( can - bra یا cam - bra ) تعداد کمی از تلفظ /ˈkæn. bə. ɹə/ یا/kæn. ˈbe. ɹə/ استفاده می کنند. ساکنین شهر را کانبرایی/kæn. ˈbe. ɹəns/ می گویند.
منطقه امروزی کانبرا پیش از ورود سفیدپوستان، زیستگاه فصلی قبائل نگوناوال و والگالو بود. مردم نگاریگو در جنوب شرقی کانبرا، گوندونگورا در شمال، یوئین در ساحل و ویراجوری ها در غرب زندگی می کردند. یافته های باستان شناسی از ناحیه کانبرا نشانگر سکونت انسان از دست کم ۲۱ هزار سال پیش در این منطقه است.
واژهٔ «کانبرا» را برگرفته از نام قوم محلی نگابری دانسته اند. این قوم از گروه خانوارهای نگوناوال است. برخی دیگر نام کانبرا را گرفته از واژهٔ «کامبرا» به معنی «محل دیدار» در زبان نگوناوال می دانند.
مساحت کانبرا ۸۱۴٫۲ کیلومتر ( ۵۰۵٫۹ مایل ) است و در نزدیکی رشته کوه های بریندابلا قرار گرفته که نزدیک به ۱۵۰ کیلومتر ( ۹۳ مایل ) از ساحل شرقی فاصله دارد. این شهر در ارتفاعاتی قرار گرفته که از ۵۵۰ متر تا ۷۰۰ متر تغییر می کنند ( ۱۸۰۰ تا ۲۳۰۰ فوت ) بلندترین نقطه کوه ماجورا با ارتفاع ۸۸۸ متر ( ۲۹۱۳ فوت ) است. تپه های بزرگ دیگر شامل کوه تیلور ( ناحیهٔ پایتخت استرالیا ) ، کوه آینسلی ( ناحیهٔ پایتخت استرالیا ) ، کوه موگاموگا و کوهستان سیاه ( ناحیهٔ پایتخت استرالیا ) هستند. بوته زارهای اطراف مخلوطی از گیاهان اوکالیپتوس، ساوانا، زمین های سرسبز، باتلاق و جنگل های اکالیپتوس خشک است. رودخانهٔ ملونگلو از کانبرا عبور می کند و برای تأمین آب شهر، سری بر روی آن ساخته شده که دریاچهٔ بورلی گریفن را شکل داده است. سپس ملونگلو به رودخانهٔ موروم بیجی در شمال غربی کانبرا وصل می شود که آن هم در جهت شمال غربی به سمت شهر یاس در نیوساوت ولز می رود. رودخانهٔ کرئین بیان، ملونگلو را، به زمین های آواکس متصل می کند. نهرهای کوچک زیادی از قبیل نهر جرا بومبرا و نهر یارا لوملا به ملونگلو و موروم بیجی جریان دارند. دو تا از این نهرها با نام های گینیندرا و توگرانونگ برای شکل دادن دریاچه های گینیندرا و توگرانونگ، سدبندی شدهاند. در گذشته گاهی رودخانه ملونگلو طغیان می کرده و باعث سیل می شده است.
عکس کانبراعکس کانبراعکس کانبراعکس کانبراعکس کانبراعکس کانبرا
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

کانْبِرا (Canberra)
نمایی از شهر (یا: کَنْبِرا) پایتخت و مقرّ دولت فدرال استرالیا، در ایالت نیو ساوت ویلز۱، در جنوب شرقی استرالیا، بر رود مولونگلو۲، ریزابۀ رود مارمبیجی۳. در سرزمین پایتخت استرالیا۴ واقع شده است و ۳۲۷,۷۰۰ نفر جمعیت دارد (۲۰۰۳). در ۱۹۰۸، به منزلۀ پایتخت جدید جایگزین ملبورن شد. این شهر اطراف یک دریاچۀ مصنوعی توسعه یافت و اکنون مرکز اقتصادی مناطق اطراف خود است. نهادهای دولتی بخش عمدۀ اشتغال را برعهده دارند، اما گردشگری و صنایع سبک نیز روبه رشد است. در مسابقۀ بین المللی برای طراحی شهر مزبور (۱۹۱۲) والتر برلی گریفین۵ برنده شد و مسّاحی شهر بدون کانبرا را در ۱۹۱۳ آغاز کرد. در ۹ مه ۱۹۲۷ پارلمان فدرال از ملبورن به این جا انتقال یافت. بناهای مهم کانبرا عبارت اند از کتابخانۀ ملی۶ (۱۹۶۰)، نگارخانۀ ملی استرالیا۷ (۱۹۸۲)، دانشگاه ملی استرالیا۸ (۱۹۴۶)، دانشگاه کانبرا۹ (۱۹۹۰)، آکادمی علوم استرالیا۱۰ (۱۹۵۴)، رصدخانۀ مونت استروملو۱۱ (۱۹۲۳)، و سازمان پژوهش های علمی و صنعتی کشورهای مشترک المنافع۱۲. جمعیت این شهر پس از جنگ جهانی دوم به سرعت رشد کرده است.
New South WalesRiver MolongloRiver MurrumbidgeeAustralian Capital TerritoryWalter Burley GriffinNational LibraryAustralian National GalleryAustralian National UniversityUniversity of CanberraAustralian Academy of ScienceMount Stromlo ObservatoryCommonwealth Scientific and Industrial Research Organization

پیشنهاد کاربران

بپرس