لغت نامه دهخدا
فرهنگ فارسی
فرهنگ معین
فرهنگ عمید
دانشنامه عمومی
فراورده کالباس یا گوشت پخته سرد قاچیده ( در روسی: Колбасное изделие، تلفظ: کُلباسنویه ایزدِلیه، معنا: فراورده سوسیسی ) یک فراورده گوشتی و پروتئینی و از خانواده سوسیس ( در روسی: Колбаса، تلفظ: کُلباسا، معنا: سوسیس ) است که معمولاً برش خورده و سرد مصرف می شود.
در فارسی گاهی از این واژه برای اشاره به تمامی اعضای این گروه محصولات گوناگون بکارگرفته می شود که برگرفته از نام یکی از اعضای این گروه یعنی کالباس ( اروپای شرقی ) است. در فارسی به کالباس، جهودانه، عصیب، نقانق و جگر آکنده نیز گفته می شد. [ ۱]
تهیه سوسیس و کالباس در ایران به صورت کارخانه ای از سال ۱۳۰۷ خورشیدی توسط یک نفر روسی بنام افونامو در بندر انزلی با یک ماشین کوچک و دستی شروع گردید که روزانه احتیاجات عده ای از اتباع خارجی آن جا را تأمین می نمود. در سال ۱۳۰۹ خورشیدی شخص دیگری بنام لیشنیسکی از اهالی شوروی سابق در بندر انزلی کارخانه کوچکی را راه اندازی کرد که روزانه۴۰–۵۰ کیلوگرم کالباس تهیه می نمود. در سال ۱۳۱۲ لیشنیسکی کارخانه خود را از انزلی به تهران منتقل نمود و با کمک آرزومان آوانسیان که در روسیه در کارخانه کالباس سازی کار کرده بود و یک شخص آلمانی دیگر کارشان را در خیابان منوچهری تهران در یک پاساژ کوچک به کمک چهار تن از خانواده آرزومانیان شروع کردند که فرآوری آنها، سوسیس و کالباس و ژامبون بود و از ۴۰ تا ۵۰ کیلوگرم تجاوز نمی کرد. کل محصولات آن ها که نیازمند ۱۶ تا ۱۸ ساعت کار روزانه بود و به مصرف مهاجرین روس و ارمنی ها می رسید. لیشنیسکی پس از مدتی به روسیه بازگشت و کارخانه را به آرزومان واگذار کرد. آن زمان سوسیس و کالباس درجه یک و بدون تقلب کیلویی ۲۰ ریال بود. در سال ۱۳۳۷ هجری خورشیدی اولین کارخانه بزرگ سوسیس و کالباس با نام آرزومان در جنوب غربی تهران واقع در یافت آباد تأسیس شد که بنیانگذار و وارث آن آرزومانیان آوانسیان است. این کارخانه پس از انقلاب تحت نام گوشتیران فعالیتش را ادامه داد که زیر مجموعه بنیاد مستضعفان به شمار می رود. [ ۲] البته کارخانه کوچکی هم در سال ۱۳۰۹ هجری خورشیدی در تهران به نام اصل بلور مشغول بکار بود که تولید روزانه بسیار کمی داشت و توسط فردی به نام اختیاری بنا شده بود و بعداً به شابلیان و سپس به میکائیلیان واگذار شد. میکائیلیان را می توان وارث دومین کارخانه بزرگ سوسیس و کالباس و مجهز به دستگاه های مدرن دانست که در ابتدا در خیابان قوام السلطنه آغاز بکار کرد و سپس به شمس آباد نقل مکان کرد. [ ۳] [ ۴] [ ۵]
در فارسی گاهی از این واژه برای اشاره به تمامی اعضای این گروه محصولات گوناگون بکارگرفته می شود که برگرفته از نام یکی از اعضای این گروه یعنی کالباس ( اروپای شرقی ) است. در فارسی به کالباس، جهودانه، عصیب، نقانق و جگر آکنده نیز گفته می شد. [ ۱]
تهیه سوسیس و کالباس در ایران به صورت کارخانه ای از سال ۱۳۰۷ خورشیدی توسط یک نفر روسی بنام افونامو در بندر انزلی با یک ماشین کوچک و دستی شروع گردید که روزانه احتیاجات عده ای از اتباع خارجی آن جا را تأمین می نمود. در سال ۱۳۰۹ خورشیدی شخص دیگری بنام لیشنیسکی از اهالی شوروی سابق در بندر انزلی کارخانه کوچکی را راه اندازی کرد که روزانه۴۰–۵۰ کیلوگرم کالباس تهیه می نمود. در سال ۱۳۱۲ لیشنیسکی کارخانه خود را از انزلی به تهران منتقل نمود و با کمک آرزومان آوانسیان که در روسیه در کارخانه کالباس سازی کار کرده بود و یک شخص آلمانی دیگر کارشان را در خیابان منوچهری تهران در یک پاساژ کوچک به کمک چهار تن از خانواده آرزومانیان شروع کردند که فرآوری آنها، سوسیس و کالباس و ژامبون بود و از ۴۰ تا ۵۰ کیلوگرم تجاوز نمی کرد. کل محصولات آن ها که نیازمند ۱۶ تا ۱۸ ساعت کار روزانه بود و به مصرف مهاجرین روس و ارمنی ها می رسید. لیشنیسکی پس از مدتی به روسیه بازگشت و کارخانه را به آرزومان واگذار کرد. آن زمان سوسیس و کالباس درجه یک و بدون تقلب کیلویی ۲۰ ریال بود. در سال ۱۳۳۷ هجری خورشیدی اولین کارخانه بزرگ سوسیس و کالباس با نام آرزومان در جنوب غربی تهران واقع در یافت آباد تأسیس شد که بنیانگذار و وارث آن آرزومانیان آوانسیان است. این کارخانه پس از انقلاب تحت نام گوشتیران فعالیتش را ادامه داد که زیر مجموعه بنیاد مستضعفان به شمار می رود. [ ۲] البته کارخانه کوچکی هم در سال ۱۳۰۹ هجری خورشیدی در تهران به نام اصل بلور مشغول بکار بود که تولید روزانه بسیار کمی داشت و توسط فردی به نام اختیاری بنا شده بود و بعداً به شابلیان و سپس به میکائیلیان واگذار شد. میکائیلیان را می توان وارث دومین کارخانه بزرگ سوسیس و کالباس و مجهز به دستگاه های مدرن دانست که در ابتدا در خیابان قوام السلطنه آغاز بکار کرد و سپس به شمس آباد نقل مکان کرد. [ ۳] [ ۴] [ ۵]
wiki: کالباس
کالباس (اروپای شرقی). کالباس ( به لهستانی: Kiełbasa ) نوعی سوسیس سنتی در کشورهای اروپای شرقی است. این محصول به طور سنتی از گوشت خوک یا گاو تهیه می شود، اما انواع دیگری نیز دارد که از گوشت بوقلمون، مرغ، اسب، بره، گوساله و غیره تهیه می گردد.
در ایران به تمام سوسیس های حجیمی که به طور سرد مصرف می شود، کالباس گفته می شود. برخی کالباس ها از مخلوط کردن چند نوع گوشت مختلف تهیه می شوند. برای ایجاد طعم های گوناگون، در کالباس موادی مانند سیر، خلال بادام، پسته و زیتون نیز می افزایند.
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفدر ایران به تمام سوسیس های حجیمی که به طور سرد مصرف می شود، کالباس گفته می شود. برخی کالباس ها از مخلوط کردن چند نوع گوشت مختلف تهیه می شوند. برای ایجاد طعم های گوناگون، در کالباس موادی مانند سیر، خلال بادام، پسته و زیتون نیز می افزایند.
wiki: کالباس (اروپای شرقی)
پیشنهاد کاربران
کالباس واژه ای لهستانی و به معنای سوسیس بوده که شاید از واژه �کولباستی� ترکی و به معنای فشرده شده زیر خاکستر و یا واژه عبری �کولباسار � و به معنای انواع گوشت گرفته شده باشد .
واژه کالباس
معادل ابجد 114
تعداد حروف 6
تلفظ [kālbās]
نقش دستوری اسم
ترکیب ( اسم ) [روسی]
مختصات ( اِ. )
آواشناسی kAlbAs
الگوی تکیه WS
شمارگان هجا 2
منبع فرهنگ فارسی عمید
معادل ابجد 114
تعداد حروف 6
تلفظ [kālbās]
نقش دستوری اسم
ترکیب ( اسم ) [روسی]
مختصات ( اِ. )
آواشناسی kAlbAs
الگوی تکیه WS
شمارگان هجا 2
منبع فرهنگ فارسی عمید
ترکیبی از گوشت، ادویجات و برخی افزودنی های دیگر که به صورت سرد مصرف میشود و آن انواع مختلفی دارد.
دوستان cold cuts دقیق ترین معادل کالباس در انگلیسی هست اصلا گمراه نشید. تمام
کالباس تووورکیه. بقول دوست بالایی چون عاباس درستش کرد.
عاباس قصاب را که می شناسید؟ همونی که ویکیلیکس ثابت کرد که ماهانه 200 دلار برای تجزیه ایران می گرفت. پس از لو رفتن این ماجرا تازه رفتند گرفتنش. چندی پیش این موجود تجزیه طلب عفو خورد و ازاد شد. بله ادم تجزیه طلب عفو میخوره و راست راست میگرده.
عاباس قصاب را که می شناسید؟ همونی که ویکیلیکس ثابت کرد که ماهانه 200 دلار برای تجزیه ایران می گرفت. پس از لو رفتن این ماجرا تازه رفتند گرفتنش. چندی پیش این موجود تجزیه طلب عفو خورد و ازاد شد. بله ادم تجزیه طلب عفو میخوره و راست راست میگرده.
کالباس یه کلمه تورکیه، چون اولین شخصی به نام عاباس درستش کرد، کلا هر کلمه تهش س داشته باشه تورکیه
کالباس به انگلیسی میشه lunch meat
با واژه Kielbasa اشتباه نکنید چون یک نوع سوسیس لهستانی هستش و کالباس نیست
ژامبون هم به انگلیسی ham میشه
با واژه Kielbasa اشتباه نکنید چون یک نوع سوسیس لهستانی هستش و کالباس نیست
ژامبون هم به انگلیسی ham میشه
سوسیس دودی
کال آکند=کال ( خام ) آکند=کالباس
کالباس یه کلمه ای هست که ریشه ترکی داره . ترکها گوشت رو میپختن و درون روده گوسفند میچپوندن تا هوا نگیره . اسم این گوشت قولباس بوده . قول باس یعنی گوشتی که با دست فشار داده شده .
کالباس
واژه ای پارسی است :
کالباس : کال - باس
کال = خام ، ناپُخته
باس = پَز، پُخت
پیش نهاد :
کالپَز ، کالپاز ، کالپُخت ، کالپاک
واژه ای پارسی است :
کالباس : کال - باس
کال = خام ، ناپُخته
باس = پَز، پُخت
پیش نهاد :
کالپَز ، کالپاز ، کالپُخت ، کالپاک
ورق گوشت
اصلش لهستانی است و در انگلیسی Kielbasa نوشته می شود و شکل اصلی لهستانی آن kiełbasa است که کیـِو باسا خوانده می شود ( ł مانند w در انگلیسی تلفظ می شود یعنی «و» با لب های گرد ) . کیلباسا در واقع نوع لهستانی سوسیس است ( saucisse در فرانسه و sausage در انگلیسی ) .
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٤)