کاریان

لغت نامه دهخدا

کاریان. ( اِخ ) یکی از قلاع مشهوره فارس بوده که بر فراز کوهی واقع گردیده و آتشکده ای در آنجا معظم و معتبر ساخته بوده اند و آتش از آنجا به اطراف میبرده اند وقتی عمرو لیث صفار قصد تسخیر آن قلعه کرد و میسر نگردید و از آن در گذشت. ( انجمن آرا ) ( آنندراج ). شهری در ایالت فارس است که در نیمه راه بین بندر سیراف و دارابجرد بوده است و در آنجا امروزهم آثار ویرانه معبد قدیمی پدیدار است. ظاهراً آتش مقدس آنجا را بوسیله یک منبع نفتی افروخته نگاه میداشته اند بموجب روایت مسعودی این معبد را آذرجوی میخوانده اند یعنی نهر آتش و مسلماً این همان آتشکده است که در تاریخ بیرونی به نام آذرخوره مذکور است. ( از مزدیسنا و تأثیر آن در ادبیات پارسی ، تألیف محمد معین ص 221 ). و رجوع به ص 222، 224، 227، 242 از کتاب مذکور شود. شهرکی است به ناحیت پارس از داراگرد، اندر حصاری است صعب و محکم و اندر وی آتشکده ای است که آن را بزرگ دارند. ( حدود العالم در ذکر ناحیت پارس ). قریه ای است شش فرسنگ و نیمی میانه شمال و مغرب بیدشهر ( فارسنامه ) و هرم و کاریان از این اعمال است [ کارزین ]. ( فارسنامه ابن البلخی ص 135 ). به کارزین قلعه ای محکم است و از رودزکان آب بدانجا برده اند و هرم و کاریان و مواضع بسیار از توابع صحرای این عمل است. ( نزهة القلوب ، چ گای لیسترانج ، المقالة الثالثه ص 118 ). و رجوع به یشتهاتفسیر استاد پورداود ج 1 ص 513 و ج 2 ص 240 و 312 و خرده و اوستا ص 130 و سبک شناسی ج 1 ص 32 و 41 شود.

کاریان. ( اِخ ) دهی از دهستان پائین خواف بخش خواف شهرستان تربت حیدریه ، واقع در 56هزارگزی جنوب قصبه رود، در 2هزارگزی باختر راه مالرو عمومی نیازآباد به شاهرخت. جلگه و معتدل و گرمسیر و دارای 141 تن سکنه است. قنات دارد. محصول آن غلات و پنبه و لبنیات و شغل اهالی زراعت و گله داری و صنعت آنان قالیچه و کرباس بافی است. راه مالرو دارد. ( فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

فرهنگ فارسی

۱ - در قدیم شهری بود در فارس جزو دارابگرد واقع در نیمه راه بین بندر سیراف و دارابگرد و قلعه و حصاری محکم داشت و آتشکده معروف [ آذرفرنبغ ] ( آذرفره بغ آذر خوره ) بدانجا بود . اکنون قریه ایست در شش فرسنگ و نیمی میانه شمال و مغرب بیدشهر . ۲- دهی است از بخش جویم شهرستان لار در ۴۲ کیلومتری جنوب غربی جویم در دامنه شمالی کوه یاسین . از جهرم بسمت جنوب کوره راهی است که به کلک و از آنجا به هرم و کاریان میرود . ناحیه ایست گرمسیری ۴۵٠ تن سکنه .
دهی از دهستان پائین خواف شهرستان تربت حیدریه

دانشنامه عمومی

کاریان (جویم). کاریان، روستایی در دهستان کاریان بخش هرم شهرستان جویم در استان فارس ایران است. این روستا، مرکز دهستان کاریان است. [ ۱]
گذران زندگی مردم از طریق کشاورزی، دامداری و کار در کشورهای عربی دامنه شاخاب پارس فراهم می شود. محصولات کشاورزی عمدتاً شامل مرکبات، تمرات نخل، گندم، جو، کنجد، ذرت و پنبه می باشد. باغهای مرکبات کاریان نظیر لیمو ترش، لیمو شیرین و پرتقال در سطح شهرستان جویم معروف است.
آبیاری باغات و مزارع در قدیم توسط چاه های دورشته قنات وبرکه بندهای اطراف روستامانند برکه بند و رشته قنات جلال آباد معروف به شیخی، برکه بند و رشته قنات فاریاب معروف به خانی، رشته قنوات میری، کریم آباد، گُرونی، نجم الدینی، دِل تاوه، هرمز جان پایین، این رشته قنات آسیاب آبی را واقع در محل سنگ شکن فعلی می چرخانده است، هرمزجان بالا و پِدِگویه انجام می گرفته است، که در حال حاضر بعلت خشک شدن رشته قنوات، آبیاری به صورت برداشت آب از چاه به روش های صنعتی می باشد.
مهندسی ومعماری این قناتها واقعاً شگفت آور است به عنوان مثال در طول رودخانة گَپ ( بزرگ ) ۷۲ قنات سرپوشیده قرار داردو طراحی این قنوات به گونه ایست که آبهای زیرزمینیِ منطقه ای به وسعت تقریبی دوازده میلیون متر مربع از لابلای شبکه های دقیق زیرزمینی در نهایت به برکه بند خانی می رسیده و جهت آبیاری استفاده می شده است. دامداری در این دیار به صورت سنتی است ودشتهای حومة کاریان نظیر دشت گبر، دشت هَشُم، دشت لاغر، کفة ( صحرای وسیع ) هرم - کاریان و دامنة شمالی گردنة میرشکاری جایگاه این دامهاست.
آثار باستانی در کاریان با توجه به توضیحات بالا به وفور یافت می شود که ازبین آن ها می توان به امامزاده شاه حاجت، آرامگاه میر ابوشهداء، مقبره چهل دختر، قلعه گلی، قلعه شاه نشین، دره کافران، عمارت سردرب، دهلوهای سنگی دوره گبر و سرانجام ویرانه های آتشکده آذرفرنبغ ( آتشکده روحانیان ) [ ۲] [ ۳] اشاره کرد.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا برابر با ۲٬۹۱۹ نفر ( ۷۴۹ خانوار ) بوده است. [ ۴]
عکس کاریان (جویم)عکس کاریان (جویم)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

روستایی قدیمی در بخش جُوَیْم در شهرستان لار استان فارس که آتشکده ای در آن قرار داشت که گویا فَرَنْبَغ همان آتشکدۀ آذرفَرَنْبَغ بوده است. از آتشکدۀ کاریان با نام بارنَوا نیز در اسناد پهلوی یاد شده است. آنچه در ویرانه های کاریان دیده می شود صرفاً با استناد به متون پهلوی، آتشکدۀ کاریان پنداشته می شود و اسنادی باستان شناختی از آن به دست نیامده است. مقدسی، کاریان را شهری کوچک دانسته است که نزد زردشتیان حرمتی عظیم داشت. به گفتۀ ابن فقیه در حملۀ اعراب، ایرانیان از بیم خاموشی آتش مقدس، بخشی از آتش کاریان را برگرفتند و به آتشکده ای در فسا بردند. نیز ← آتشکدۀ آذرفرنبغ

پیشنهاد کاربران

در کردی کاریان یعنی کارآمد و کسی که حاذق و توانا هست
کاریان روستایی ست در لارستان فارس که در زمانهای خییلی دور شاهی ب اسم کارن در آن حکومت میکرده است و کم کم ب کاریان معروف شده است ( به گفته ی افراد محلی )

بپرس