کارون

/kArun/

فرهنگ اسم ها

اسم: کارون (پسر) (فارسی) (طبیعت) (تلفظ: kārun) (فارسی: کارون) (انگلیسی: karun)
معنی: پرآب ترین و بزرگ ترین رود ایران، ( اعلام ) نام رودی در جنوب غربی ایران، در استانهای چهارمحال و بختیاری و خوزستان به طول کیلومتر، که با نام کوه رنگ از ارتفاعات زردکوه در شهرکرد سرچشمه می گیرد، بخشی از آن به سرچشمه های زاینده رود می ریزد و بخش دیگر پس از پیوستن به رود دو آب، به سمت خوزستان جاری می شود
برچسب ها: اسم، اسم با ک، اسم پسر، اسم فارسی، اسم طبیعت

لغت نامه دهخدا

کارون. ( اِخ ) ( رودخانه ٔ... ) سرچشمه آن از کوه زرد بختیاری شروع و از جنوب شهرستان شوشتر وارد این شهرستان میشود. این رودخانه در شمال شوشتر به دو قسمت شده که یک شعبه آن از خاور شوشتر گذشته و به «گرگر» یا «کارون » معروف و دیگری از باختر شوشتر گذشته و «شطیط» نامیده میشود. رود شطیط در 2هزارگزی باختر بندقیر، برود «دز» پیوسته و در جنوب بندقیر بشعبه اولی «کارون » ملحق و بطرف جنوب سرازیر و پس از عبور از شهرستان اهواز وارد شهرستان خرمشهر شده و بالاخره به شط العرب میریزد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ص 29 ذیل کلمه «اهواز» ). حداقل مقدار آب رودخانه کارون طبق صورت اداره کشاورزی 140 گز مکعب در ثانیه است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ص 29 ). تنها رود قابل کشتی رانی ایران که با شعباتش بزرگترین رودخانه های ایران محسوب میشود رود کارون است. رسوبات این رودخانه جلگه خوزستان را تشکیل داده و همین رسوبات است که کم کم موجب وسعت این جلگه گشته است. سرچشمه اش از کوههای بختیاری است و در تمام امتداد خاک خوزستان با پیچ و خم بسیار عبور مینماید و منتهی الیه غیر قابل کشتیرانی آن شوشتر و از در خزینه 6 فرسخی میدان تفتون ( مسجد سلیمان ) قابل کشتیرانی است. از این محل تا مکان دیگری که باسم بندقیر موسوم است این رود بدو شعبه تقسیم گشته و امتداد آن 50 هزارگز است. یکی از دو شعبه را آب بزرگ یا کارون اصلی و شعبه دیگر آب کوچک و یا گرگر گویند .مصب این رودخانه یا دلتای کارون علاوه بر شعب اصلی آن که به شط العرب میریزد شامل سه شعبه است : 1- کهنه رود - این شعبه ظاهراً قدیمترین شعبه و مجرای کارون است و از این جهت آن را شط قدیمی گفته اند. 2- رود کور - چون قسمتی از آن را گل و لای فراگرفته به این اسم موسوم شده. 3- بهم شیر - پرآب ترین دهانه های کارون محسوب میشود این رودخانه مانند گاماسب بوسیله ضمائمی پر آب میگردد که معروفترین آنها «آب دیز» یا «آب دز» است که خود مرکب از دو شعبه شمالی و جنوبی [ است ] و چون بوسیله سد قدیمی که گویا با سنگ قیر محل اتصال این دو شعبه را با کارون ساخته اند از خیلی قدیم بندقیر نامیده شده این رودخانه از دو نظر قابل توجه است و همین باعث شده که مهمترین رودخانه های ایران محسوب گردد یکی از حیث آبیاری و دیگری در موضوع کشتیرانی. ( جغرافیای مفصل تاریخی غرب ایران صص 42 - 43 ).
رود کارون مانند بسیاری از رودخانه های ایران سطح آبش از اراضی اطراف پست تر است و بدین واسطه اهالی نمی توانند مستقیماً از آب رودخانه جهت نخلستانهای خود استفاده کنند بلکه برای مشروب کردن نخلستانها نهرهای عمود بر رودخانه کارون و بهم شیر و شط العرب حفر نموده و در موقع جذر و مد که در مدت شبانه روز اتفاق می افتد نخلستانها طبعاً مشروب میشوند بعلاوه موتورهائی در کنار رودخانه قرار داده اند که بوسیله تلمبه آب را در اراضی به جریان درآورده زراعت مینمایند. ( از جغرافیای مفصل تاریخی غرب ایران ص 89 ). و نیز به ص 18، 19، 31، 36، 82، 83، 85، 88، 90، 91، 92، 98، 174، 177، 178،180، 309، 350 از کتاب مذکور رجوع شود. پلی آهنی برروی کارون در کنار شهر اهواز بسته اند که طویلترین پل خط آهن سراسری ایران بشمار میرود. در تاریخ ایران باستان ذیل عنوان «حرکت اسکندر به طرف پارس » آمده است : از شوش اسکندر چهار روز راه پیموده به رود «پاسی تیگرس » رسید. یونانیها نوشته اند که سرچشمه این رود در کوهستان «اوکسیان » واقع و طرفین این رود بمسافت پنجاه استاد ( تقریباً 9250 ذرع ) پر از جنگل است ، این رود، چون از بلندیها بپستی ها میریزد، آبشارهائی بوجود می آورد و بعد داخل جلگه شده ملایم حرکت میکند در اینجا عمق آن بقدری است ، که قابل کشتیرانی است و پس از آنکه 60 استاد طی مسافت کرد بخلیج پارس میریزد، از توصیفی که کرده اند معلوم است که این رود همان رود کارون است و نیز این اطلاع به دست می آید که پارسی های قدیم این رود را «پس تیگر» ( یعنی پس دجله ) مینامیدندزیرا چنانکه از کتیبه بیستون داریوش معلوم است دجله را پارسی های قدیم تیگر میگفتند ( کتیبه های بیستون طبع موزه بریطانیائی ، ستون 1، بند 18 ) اگر چه دیودوراسم این رود را تیگر نوشته ولی از روایت آریان ( کتاب 3، فصل 6، بند 3 ) و کنت کورث ( کتاب 5، بند3 ) معلوم است که اشتباه کرده و «پس تیگره » صحیح است. ( ایران باستان چ 1 صص 1409 - 1410 ) و رجوع شود به ایران باستان ص 137، 1509، 1510، 1546، 1880، 1886، 2010، 2012.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

کرسی کانتن [ پادکله ] از آرندیسمان لنس دارای ۱۵۶٠۱ تن سکنه . راه آهن شمال از آن عبور می کند. محصول کارون زغال سنگ است و صنعت نساجی دارد .
نام سرهنگ دوم دوره امپراتوری اول فرانسه

واژه نامه بختیاریکا

رو

دانشنامه عمومی

کارون (قمر). کارون که شارون هم تلفظ می شود ( به انگلیسی: Charon ) ( ˈʃærən یا ˈkɛərən [ ۶] ) بزرگ ترین قمر از ۵ قمر تا کنون شناخته شدهٔ سیاره کوتوله پلوتون است که در سال ۱۹۷۸ کشف شد.
شارون بزرگ ترین قمر سیارهٔ کوتولهٔ پلوتون در سال ۱۹۷۸ کشف گردید. دو قمر دیگر پلوتون به نام های نیکس و هیدرا نیز در سال ۲۰۰۵ کشف شدند که هر دو از شارون بسیار کوچک ترند. قمرهای باز هم بسیار کوچک تر سربروس و استوکس هم به ترتیب در سال های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ میلادی پیدا شدند.
فضاپیمای نیوهورایزنز ( افق های نو ) در ۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۱۵ میلادی از کنار این قمر و سیارهٔ کوتوله اش گذشت و نخستین بررسی کامل بشر در آن گوشهُ تقریباً ناشناخته از حاشیه های منظومهٔ خورشیدی را با ابزارهای بسیار پیشرفته اش بررسی و گزارش کرد.
شارون و پلوتون به گونهٔ ویژه ای که در منظومهٔ خورشیدی نادر است، وابسته به یک دیگر شده و رو در روی هم، قفل جزر و مدی را تجربه می کنند. زمین و ماه نیز قفل جزر و مدی را بین خود تجربه می کنند ولی تنها این ماه است که همیشه رو به سوی زمین دارد. بنا بر محاسبات تلسکوپ فضایی هابل که در سال ۱۹۹۴ از فاصلهٔ ۳۰ واحد نجومی از زمین صورت گرفته شارون و پلوتو تنها ۱۹٬۶۴۰ کیلومتر از هم دورند. در مقایسه، فاصلهٔ ماه تا زمین ۳۸۴٬۴۰۰ کیلومتر، یعنی نزدیک به بیست برابر بیشتر است.
در دههٔ ۱۹۷۰، جِیمز کریستی ( James Christy ) در رصدخانهٔ ناوال در واشینگتن، رصدهایی از سیاره ها به منظور تصحیح پارامترهای مداری آن ها انجام می داد. او برخی تصاویر پلوتو را به دلیل آنکه کشیده به نظر می رسیدند حذف می کرد. این پدیده، بر اساس تجربهٔ نویسنده، زمانی رخ می دهد که تلسکوپ به خوبی آسمان را دنبال نمی کند، در نتیجه تصاویر کشیده می شوند؛ ولی او متوجه شد که تصویر ستارگان عالی است، یعنی آنکه تلسکوپ درست کار می کند؛ همچنین ملاحظه کرد که کشیدگی پلوتو، با گذشت زمان، به دور آن گردش می کند. معلوم شد که کریستی در حال رصد حرکت یک قمر به دور پلوتو، که حالا کارون ( Charon ) نام دارد، بوده است، و کشف آن در ۲۲ ژوئن ۱۹۷۸ اعلان شد. در سال ۱۹۹۰، تلسکوپ فضایی هابل توانست از دو قرص مجزای پلوتو و چارون تصویربرداری نماید. ( چارون قایقرانی بود که مرده ها را در عرض رودخانهٔ افسانه ای استیکس جابجا می کرد وبا پلوتو ارتباط نزدیکی داشت؛ لذا نامی ایده آل بود. ضمن آنکه حروف اول آن مشابه نام همسر کریستی، شارلِن بود )
عکس کارون (قمر)عکس کارون (قمر)عکس کارون (قمر)عکس کارون (قمر)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

رود کارون پرآب ترین، بزرگ ترین و طولانی ترین رودخانهٔ ایران است، که از زردکوه در استان چهارمحال و بختیاری سرچشمه گرفته و سپس رودهای بهشت آباد، رود بازفت، رود کوهرنگ، رودخانه سبزکوه، رودخانه ارمند و رودخانه خرسان به آن افزوده می شوند و سرانجام در خلیج فارس آرام می گیرد.
...
[مشاهده متن کامل]

حوضه آبریز رودخانه کارون در محدوده ۸ استان اصفهان، چهارمحال بختیاری، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان، مرکزی، فارس و همدان واقع شده است.
رود کارون با درازای ۹۵۰ کیلومتر، طولانی ترین رود ایران است. آب آشامیدنی اهواز از رودخانه کارون تأمین می شود. علاوه بر اهواز، شهرهای شوشتر، مسجدسلیمان، خرمشهر و ایذه در حاشیهٔ این رود قرار دارند. رودخانه کارون به غیر از تأمین آب آشامیدنی و کشاورزی و تولید برق مصرفی دارای مواهب دیگری نیز است، از جمله بستر مناسبی، برای جذب سرمایه گذاری و ایجاد مکان های تفریحی پررونق و نیز حمل و نقل کالا هست؛ به علت آن که از طریق آن می توان کالاهای تجاری و صادراتی ایران را با استفاده از حمل و نقل آبی، از اهواز و حتی شوشتر تا بنادر بین المللی خوزستان مانند خرمشهر و آبادان منتقل کرد.
رود کارون ۱۱۷اُمین میراث طبیعی ایران است که توسط سازمان میراث فرهنگی در ۲۰ بهمن ۱۳۸۹ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت.
این واژه در زبان سنسکریت کارونیه به معنای ستودنی بوده است. در برخی منابع اشاره شده که در گذشته های دور، نام این رود، با توجه به محل سرچشمه های اصلی آن کوهرنگ بوده و به مرور زمان این نام به اشتباه تبدیل به نام فعلی یعنی کارون شده است. در دانشنامه خلیج فارس، عمان و عربستان مرکزی نیز برای اشاره به این رود از واژهٔ دُجَیل استفاده شده که این واژه به «دجلهٔ کوچک» ترجمه می شود.
• سرشاخه های اصلی کارون: چشمه کوهرنگ، چشمه برم لردگان، رودخانه بهشت آباد، رودخانه ارمند، رودخانه سبزکوه، رودخانه کوهرنگ، رودخانه بازفت و رودخانه خرسان در استان چهار محال و بختیاری قرار دارد.
ولی شاخه های فرعی آن عبارتند از:
• رودخانه های شهرستان الیگودرز
• رودخانه های آبسرده و گلرود در شهرستان بروجرد
• رودخانه های تیره و ماربره در شهرستان دورود
• رودخانه های رودبار، آب بوره، چران، کلک و میدانک در فریدون شهر در استان اصفهان

کارونکارونکارونکارونکارونکارون
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/کارون
کارون در سنسکریت کارونیه karunya و به معنی ستودنی است.
( کارون ) واژه ای پارسی است.
نام رودخانه کارون از همین ریشه کار ( بردن، روان بودن ) است و با واژه current در زبان انگلیسی و واژه ( جاری ) در زبان اربی هم ریشه است. تا زمان قاجار رود کارون تا شهر ناصری ( اهواز ) و هتا هنگام پر آبی تا شهر شوشتر نیز قابل کشتیرانی بود.
...
[مشاهده متن کامل]

داریوش هخامنشی با کندن کانالی آب خروشان کارون را مهار کرد و از آب آن برای به حرکت درآوردن آسیابهای آبی شوشتر بهره برد.
پسگشت ( مرجع ) : برگه 41 از نبیگِ ( ریشه شناسی واژگان شیرین ایرانی ) نوشته مجید قدیمی ( نوبت چاپ:یکم1401 ) .

کارون نام پسرانه هندی که در زبان سانسکریت به معنی "مهربان"، "شفقت" ، "رحمت" ، "لطافت" و "نرمش" است. این نام همچنین به "حق تعالی" اشاره دارد
کولی های هندی که به غرب ایران مهاجرت کرده اند نام بزرگترین رود این منطقه را کارون نامیده اند
نام رودی که از استان چهارمحال و بختیاری سرچشمه می گیرد
و در استان خوزستان به دریا
می ریزد
معنی کارون به زبان لری بختیاری

کا::کوه
رون::رونده. شوینده
آبی که کوه را با
خود می شوید
کارون::کوه رون

بپرس