چپانلو

دانشنامه عمومی

چپانلو نام روستایی تاریخی در استان خراسان شمالی است. این روستا از توابع شهرستان شیروان است.
در فاصلهٔ ۴۴ کیلومتری شمال شرق شیروان قرار دارد که از شمال به روستای اوغاز تازه و از جنوب به روستای شکرانلو و از شرق به کوه کیسمار و از غرب به کوه قنبر و روستای تاریخی متروکه شده توپارچه محدود است که دارای ۶۴ خانوار و ۳۱۶ نفر جمعیت است.
مردم چپانلو به زبان کردی کرمانجی تکلم می کنند و از ایل سیفکانلو هستند. این روستا جزء دهستان سیوکانلو شیروان می باشد.
نام سابق این روستا بهارلق بوده که قبل از مهاجرت اکراد به شمال خراسان در زمان صفویه روستایی بزرگ و آباد بوده است و معمولاً به عنوان بهارلق یعنی ییلاق و محل استراحت خوانین محلی بود اما پس از استقرار اکراد و بیرون راندن ازبکان در سال ۱۲۴۸ قمری هنگامی که حاکم مقتدر شیروان و منطقهٔ شمال خراسان، رضاقلی خان از دستور دولت مرکزی ( قاجاریه ) سرپیچی می کند و حکومت مستقلی برای خود تشکیل می دهد. شهر شیروان ( کهنه شهر ) توسط عباس میزا نایب السلطنه محاصره و به توپ بسته می شود. در همین اثنا طایفهٔ کم کیل از ایل کرمانج سیفکانلو که در روستای بهارلق زندگی می کردند با احساس خطر، اطراف بهارلق را حصارکشی کرده و به تعمیر و ترمیم برجها و باروها مبادرت می نمایند و چون این کار با عجله انجام می گیرد، دروازه ورودی بهارلق را در هنگام نصب به عوض این که به داخل روستا گشوده شود اشتباهاً برعکس نصب می کنند که به بیرون قلعه گشوده می شود و… دشمن نیز با توجه به موقعیت دروازهٔ بهارلق، در اولین حمله آن را می گشاید …از آن زمان به تقریر مطلعین نام بهارلق، به مرور منسوخ و نام چیه یا چپان یا چپانلو به آن گفته می شود.
قبرستان قدیمی و وسعت روستا، آسیاب قدیمی کنار چشمه، باغ ارمنی ها، آثار بازار و میدان خرید و فروش دام به نام ایشک بازاری و دیگر آثاری که در گوشه و کنار این روستا دیده می شود جملگی دلیلی بر قدمت و سابقهٔ تاریخی چپانلو یا بهارلق می باشد.
عبارت اند از: کمرکیسمار، کمرکاریز، کمرآق، کمرقره قوش و کمرقمه که با توجه به آب و هوای منطقه بسیار سرسبز و دارای گیاهان طبی و خوراکی: هَلِز، سیب تالک، آنوخ، چریش، پونه، گَوَن، شقایق، زرگ ( زرشک ) ، سامی، درمنهٔ ترکی، ترخ، قسنی، کاج و لاله ومرتی مناسب برای چرای دام می باشد.
دره های: ناله آوه، ناله اُلنگ، ناله قره قوش، ناله سرچاوی مرحوم پولاد فولادی، ناله اُزدک، ناله نوروزبیک و چشمه های، کانی کاریز، کانی ازوالیان، کانی شور، کانی عبدالعلی و سرچشمه در حوزهٔ این روستا قرار دارد.
عکس چپانلو
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس