چوپانان

لغت نامه دهخدا

چوپانان. ( اِخ ) دهی است از دهستان جندق و بیابانک بخش خور بیابانک شهرستان نائین. دارای 775 تن سکنه. آب از چشمه و محصولش غلات است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 10 ).

فرهنگ فارسی

دانشنامه عمومی

چوپانان یکی از روستاهای شهرستان نایین در استان اصفهان است. این روستا در دهستان چوپانان در بخش انارک قرار دارد. چوپانان در فاصله ۹۵ کیلومتری شرق انارک واقع شده دارای جمعیتی حدود ۲۳۰۰ نفر است. در سرشماری سال ۱۳۹۰ شغل عمده اهالی کشاورزی و دامداری و رانندگی کامیون است.
این دهستان از شمال به ریگ جن و استان سمنان و از جنوب به استان یزد از غرب به انارک و از شرق به شهرستان خور منتهی می شود.
چوپانان روستایی جدید است که تأسیس آن حدود سال ۱۲۸۰ هجری شمسی می باشد. البته سون هدین در کتاب خود که با نام کویرهای ایران ترجمه شده است، تأسیس ابن روستا را ۱۹۰۳ می داند. قبل از آن در محل این روستا چاهی بوده است که چوپانها و گله داران و ساربانان برای آب دادن به گوسفندان و شتران خود از آن استفاده می کردند.
در حدود سال ۱۲۸۰ خورشیدی چند نفر از شترداران و صاحبان گله ها تصمیم می گیرند که قناتی در آن منطقه حفر کنند. پس از تکمیل قنات معلوم شد که آب زیادی از قنات بدست می آید و می توان برای کشاورزی نیز از آن استفاده کرد؛ و بدین صورت سنگ بنای روستا گذاشته می شود.
بنیان گذاران چوپانان شتردارانی اهل انارک بوده اند و به شغل باربری از جنوب کشور تا تهران مشغول بودند. به علت هرج و مرج در دوره قاجار ترجیح می دهند که به شترداری پایان داده و زندگی قلعه نشینی و کشاورزی را انتخاب کنند این افراد و شرکا به شرح زیر می باشند:
• حاج محمدعلی فرزند رمضان ( خاندان مستقیمی ) مالک دو شبانه روز املاک چوپانان
• حاج محمد علی فرزند محمد ابراهیم ( خاندان عمادی ) مالک دو شبانه روز چوپانان
• محمد فرزند حاج عبدالله ( خاندان بقایی و رحیمی ) مالک یک شبانه روز
• باقر فرزند حاج محمد ( خاندان امینی ) مالک یک شبانه روز
• حاج مهدی فرزند حاج عبدالله ( خاندان عسگری ) مالک یک شبانه روز
• حاج محمد فرزند حاج رحیم ( زاهدی ) یک شبانه روز
به علت مخالفت جندقی ها ( ظاهراً مخالفت جندقی ها شایعه ایست که کارگزار مشیرالملک نایینی برای کارشکنی در حفر قنات چوپانان به دستور ایشان ساخته است و صحت ندارد که با شراکت مشیرالملک غائله ختم به خیر می شود ) و اینکه زمین های آماده را از آن خود می دانستند و ممکن بود برای مالکیت آن ها مشکلاتی پدید آید تصمیم می گیرند که دو شبانه روز از مالکیت چوپانان به مشیرالملک نائینی منشی دفتر ظل السلطان اعطا شود تا او حامی روستا در مقابل آنان باشد فرزندان مشیر الملک یا خود ایشان بعداً املاک خود را به خاندان طباطبایی در چوپانان می فروشند.
عکس چوپانانعکس چوپانانعکس چوپانانعکس چوپانان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس