چشمه کیله

دانشنامه عمومی

چشمه کیله یا رودخانهٔ مزر، بزرگترین و پرآب ترین رودخانه شهرستان تنکابن در استان مازندران ایران است.
چشمه کیله از ارتفاعات دوهزار، منطقه تخت سلیمان و همچنین کوه های الموت سرچشمه گرفته است. چشمه کیله دارای دو شعبه عمده است. شعبه اول به نام دوهزار از کوه های دوهزار و شعبه دوم به نام سه هزار از کوه های سه هزار سرچشمه می گیرند. این دو شعبه عمده در محلی به نام چاله دره ( چالدره ) در ۲۴ کیلومتری جنوب شهر شهسوار ( تنکابن ) به هم متصل می شوند.
این رودخانه پس از خروج از کوهستان به نام چشمه کیله و در قسمت جلگه به نام مزر نامیده می شود و بیشتر ایام سال دارای آب فراوانی می باشد. عمق متوسط آن حدود ۱٫۵ متر است و عرض آن بین ۳۰ تا ۳۵۰ متر و گاهی هم تا ۴۰۰ متر متغیر است. به علت شیب تند و سنگلاخ بودن مسیر قابل قایقرانی نیست به جز در محدوهٔ شهری و قبل از عبور آب از پل چشمه کیله. البته در فصل باران های شدید آب آن زیاد و گاهی سیلاب مهیب جاری می شود. در زمان پهلوی در انتهای مسیر رودخانه تا مصب دریا سدی بر طرفین کنار رودخانه به طول یک کیلومتر ساخته شد. همچنین کانال های متعددی برای آبیاری مزارع روستاهای منطقه از این رودخانه جدا شده و قابل استفاده می باشد. اهم این کانال ها عبارتند از: کانال قلعه گردن، کانال کشکو، کانال شاغوزکوتی، کانال غربی شهر شهسوار و کانال و نهری که برای آبیاری مزارع شرق شهسوار اختصاص دارد.
این رودخانه پس از عبور از کوه های ترم پشته - گوهردره بزرگ و کوچک - سیاه بن - سیالان – گاوپشته سر – گته چال – مازوکله – کنس داربن – سفیدچال – بندپی - سیاه کوه – کشدان – میان لات – قبله کلایه – نوشا – سرگل – موشل – لیلال – خشچال – و عبور از آبادی های دوهزار با نام اشتوج بالا و پایین – سید قاسم – نوشا – میانکوه – کلیشم – یالاش – گلستان – محله یاغدشت – برسه – اشکور محله – عسل محله – هلو کله – ترس – توسا کلام – قلعه گردن – کشکوه – آغوزکله – شهر شهسوار از زیر پل بزرگ شهر که در سال ۱۳۱۱ ساخته شده به دریا می ریزد.
عکس چشمه کیله
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس