پیمان ورسای

دانشنامه عمومی

پیمان ورسای ( به آلمانی: Versailler Vertrag ) ( به فرانسوی: Traité de Versailles ) ( به انگلیسی: Treaty of Versailles ) یکی از مهم ترین پیمان های صلح تاریخ است که به جنگ جهانی اول بین امپراتوری آلمان و متفقین خاتمه داد. درگیری های رزمی با انعقاد آتش بس ۱۱ نوامبر ۱۹۱۸، قریب به هشت ماه پیش به اتمام رسیده بود. این پیمان در ۲۸ ژوئن سال ۱۹۱۹ در کاخ ورسای در حومه پاریس به امضای دولت های پیروز بریتانیا، ایالات متحده، فرانسه، ایتالیا و ژاپن از یک طرف و امپراتوری آلمان در طرف دیگر رسید. سایر قدرت های مرکز پیمان های جداگانه ای با متفقین امضا کردند. پیمان ورسای از ۱۰ ژانویه ۱۹۲۰ به مرحله اجرا گذاشته شد.
یکی از مهم ترین و جنجالی ترین مفاد این معاهده، ماده ۲۳۱ بود که مقرر می داشت آلمان باید مسئولیت خود و متحدانش بابت ایجاد تمامی آسیب ها و خسارات دوران جنگ را بپذیرد ( مفاد مشابهی در پیمان های جداگانه سایر قدرت های مرکز نیز ذکر شده بود ) . این ماده بعدها به عنوان ماده «گناه جنگ» مشهور شد.
با توجه به پیامدهایی که این پیمان داشت می توان آن را در زمره تأثیرگذارترین و سرنوشت سازترین پیمان های تاریخ به حساب آورد. این پیمان، امپراتوری آلمان را خلع سلاح کرد، بخش گسترده ای از خاک و تمامی مستعمراتش را از آن گرفت و وادار به پرداخت غرامت به متفقین ساخت. سال ۱۹۲۱، مبلغ کل این غرامت ها ۱۳۲ میلیارد مارک طلا ارزیابی شد ( در آن زمان ۳۱/۴ میلیارد دلار یا ۶/۶ میلیارد پوند، که تقریباً معادل ۴۴۲ میلیارد دلار آمریکا یا ۲۸۴ میلیارد پوند بریتانیا در سال ۲۰۲۱ است ) . در زمان امضای پیمان، برخی اقتصاددانان مانند جان مینارد کینز، عضو هیئت اعزامی بریتانیا در کنفرانس صلح پاریس، پیش بینی کردند که این معاهده بیش از حد خشن و سختگیرانه و اصطلاحاً یک «صلح کارتاژی» است و مبلغ غرامت آن قدر بالاست که نتیجه معکوس خواهد داشت. این دیدگاه ها از آن زمان تا کنون موضوع مباحثه مورخان و اقتصاددانان است. از سوی دیگر، برخی چهره های برجسته متفقین مانند فردیناند فوش معتقد بودند که این معاهده بیش از حد به آلمان ارفاق کرده است.
مذاکرات صلح ورسای که با شرکت ۲۷ کشور از ۱۲ ژانویه تا ۲۸ ژوئن ۱۹۱۹ جریان یافت، از یک طرف شاهد کشمکش بین فاتحان و مغلوبان و از طرف دیگر شاهد نزاع مابین خود فاتحان بود که بیشتر اختلاف آن ها ناشی از ایدئالیسم ویلسنی و اشتهای فرانسه برای به چنگ آوردن غنائم بیشتر و همچنین خواسته فرانسه مبنی بر تضعیف آلمان از یک طرف و ترس انگلستان از تفوق فرانسه از طرف دیگر بود. [ ۵]
عکس پیمان ورسایعکس پیمان ورسای
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

پیمان وِرْسای (Versailles, Treaty of)
پیمان صلح امضاشده پس از جنگ جهانی اول بین متفقین و آلمان در ۲۸ ژوئن ۱۹۱۹. امریکا هرگز این پیمان را نپذیرفت و در ۱۹۲۱ پیمان صلح جداگانه ای با آلمان و اتریش امضا کرد. شرایط پیمان ورسای و نقش آن در تغییر شکل جغرافیای سیاسی اروپا در بروز جنگ جهانی دوم مؤثر بود. درپی ترک مخاصمهای که به جنگ جهانی اول در ۱۱ نوامبر ۱۹۱۸ پایان داد، کنفرانس صلحی با شرکت کشورهای پیروز متفقین در کاخ ورسای، نزدیک پاریس، در فرانسه تشکیل شد و نمایندگان بیش از ۳۰ کشور در ژانویۀ ۱۹۱۹ در «تالار بزرگ آینه»، در ورسای گرد هم آمدند. آلمان به این کنفرانس دعوت نشد و به منزلۀ طرف شکست خوردۀ جنگ فقط می بایست، پس از آن که شرکت کنندگان در کنفرانس هزینۀ شکست آلمان را تعیین کردند، پیمان را امضا کند. ریاست کنفرانس با ژرژ کلمانسو، نخست وزیر فرانسه بود و او همراه با دیوید لوید جورج نخست وزیر انگلستان، وودرو ویلسون، رئیس جمهور امریکا، بر روند مذاکرات تسلط داشتند. ویلسون، در میان رهبران حاضر در کنفرانس یگانه رهبری بود که بیش از همه احتمال داشت با آلمانی ها همدردی کند و با فهرستی از «اصول چهارده گانه»، که به اعتقاد او می توانست مسائل منجر به جنگ را در اروپا حل کند، به کنفرانس ورسای رفت. برخی از پیشنهادهای او عبارت بودند از حق تعیین سرنوشت برای همۀ مردم جهان؛ دسترسی آزاد و آسان به دریاها برای میسرشدن تجارتِ آزاد و تأسیس «جامعۀ ملل» برای حل و فصل منازعات بعدی از راه دیپلماسی و نه جنگ. یکی از نخستین مواردی که در ورسای دربارۀ آن توافق شد، این بود که آلمان باید مسئولیت شروع جنگ را برعهده گیرد. آلمان با امضای «مادۀ مقصر جنگ» مسئولیت آغاز جنگ را پذیرفت و می بایست جمعاً ۱۳۲میلیارد مارک طلا به بریتانیا، فرانسه، و بلژیک غرامت بپردازد. جان مِینارد کِینز، نمایندۀ اصلی خزانه داری بریتانیا در کنفرانس صلح ورسای و از اقتصاددانان برجستۀ قرن ۲۰، به متفقین دربارۀ دریافت چنین غرامت سنگینی از آلمان هشدار داد و در اعتراض به مفاد مالی پیمان ورسای استعفا کرد. بریتانیا و فرانسه از پیمان ورسای راضی بودند و اعتقاد داشتند که آلمان به نحو مناسبی مجازات و تضعیف شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس