پیرهوس

لغت نامه دهخدا

پیرهوس. ( اِخ ) نام دیگر او ن ِاُپت ُلِم پسر اخیلس و دِای دامی. پس از تسخیر تروا آندرُ ماک بیوه هِکتر را که اسیر گرفته بودبزنی کرد و چون بیونان بازگشت پادشاهی اپیر را اساس نهاد ( از اساطیر یونانی ). نیز رجوع به پیروس شود.

پیرهوس. ( اِخ ) پادشاه اپیر. مولد حدود 318 ق.م. وی بعلت جنگهائی که باروم کرد مشهورست اما او برخلاف نصایح عاقلانه وزیر مشاور خردمند خود موسوم به سیبیاس لشکری به ایطالیا بحرب روم فرستاد و در دو میدان هراکله و آسکولوم ( 279 ) پیروز شد و علت فتح او چند مربط فیل بود که در سپاه خویش داشت و رومیان تا آن روز این جانور مهیب را ندیده بودند لیکن در این دو پیروزی تلفات او به اندازه ای بود که چون تبریک فتح به او گفتند به استهزاء پاسخ داد «برای اینکه یکباره نابود شویم فقط یک فتح دیگر ضرور است ». و «پیروزی پیرهوس » برای نمودن پیشرفتی اندک در برابر زیانی بسیار، مثلی سائر شدست. و در جنگ بِنَوان از رومیان شکست خورد. در هنگام تسخیر آرگز ( آرگس ) ( 272 ق.م. ) پیر زالی از بام سفالی بر سر وی زد و کشته شد. فوستل دوکولانژ گوید: پادشاه اپیروس بود که چندین بار با رومیان مصاف داد و در هراکلا و آسکولوم آنان را درهم شکست سپس بیونان بازگشت و به اسپارتا حمله برد لکن در آن جنگ شکست یافت و سرانجام درآرگس بدست زنی سالخورده بهلاکت رسید ( 272 ق.م. ). ( ترجمه تمدن قدیم فوستل دوکولانژ ص 468 ). شرح حال وی ذیل کلمه پیروس نیز ثبت افتاده است بدانجا رجوع شود.

دانشنامه عمومی

پیرهوس ( /ˈpɪrəs/ PIRR - əss؛ یونانی: Πύρρος Pýrrhos؛ ۳۱۹/۳۱۸–۲۷۲ قبل از میلاد ) [ ۱] پادشاه، دولتمرد و جنگ سالار یونانی زبان اهل اپیروس در دوره هلنیستی بود. [ ۲] [ ۳] [ ۴] [ ۵] [ ۶] او پادشاه مولوسیان، [ ۶] از خاندان سلطنتی آئسید بود، [ ۷] و بعداً پادشاه ایالت اپیروس شد ( مالالاس او را توپارک نیز می نامید ) . [ ۸] او یکی از سرسخت ترین مخالفان جمهوری روم بود و به عنوان یکی از بزرگ ترین جنگ سالاران دوران باستان شناخته می شود. [ ۹] چندین نبرد پیروزمندانه او باعث خسارات سنگین غیرقابل جبرانی برای او شد که اصطلاح «پیروزی پیرهی» از آن ابداع شد.
پیرهوس در سال ۳۰۶ قبل از میلاد در سن ۱۳ سالگی پادشاه کشور اپیروس شد، اما چهار سال بعد توسط کاساندر از سلطنت خلع شد. او در طول جنگ های جانشینان شاهد روند مبارزات بود و در سال ۲۹۷ قبل از میلاد تاج و تخت خود را با حمایت بطلمیوس اول سوتر بازپس گرفت.
در طول جنگی که به عنوان جنگ پیرهوس شناخته شد، پیرهوس به دستور تارنتوم با روم وارد پیکار شد و در هراکلیا و آسکولوم به پیروزی های پرهزینه ای دست یافت. او سیسیل را از چنگ امپراتوری کارتاژ درآورد اما به زودی عقب رانده شد و تمام دستاوردهای خود را در ایتالیا پس از نبرد بنونتوم در ۲۷۵ قبل از میلاد از دست داد.
پیرهوس در ۲۷۴ قبل از میلاد تاج و تخت کشور مقدونیه باستان را از آنتیگونوس دوم گوناتاس گرفت و در ۲۷۲ قبل از میلاد به پلوپونز حمله کرد. با این حال، حمله اپیروسی ها به اسپارت خنثی شد و پیرهوس طی یک نبرد خیابانی در آرگوس کشته شد.
پیرهوس لاتینی شده از کلمه یونانی Pyrrhos ( /ˈpɪrəs/؛ یونانی: Πύρρος ) به معنای شعله مانند یا شیء قابل اشتعال گرفته شده است که از کلمه پیر ( /ˈpɪr/؛ یونانی: Πύρ ) به معنی آتش و پسوند - روس ( /ˈrəs/ ) مشتق شده است. ؛ یونانی: ρος ) به معنای - قابل یا «مربوط به». [ ۱۰] به گفته برخی دیگر، معنای واقعی این نام «آتشین یا سرخ رنگ» است و مخصوصاً برای نشان دادن موهای سرخ به کار می رفته است. [ ۱۱] پیرهوس همچنین به عنوان نامی جایگزین برای نئوپتولموس، پسر آشیل و شاهزاده خانم دیدامیا در اساطیر یونانی هومری استفاده می شد. [ ۱۰]
اپیروس
مولوسیان
کشور اپیروس
عکس پیرهوس
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس