پیرانوز ( انگلیسی: Pyranose ) عبارتی کلی است که دربارهٔ کربوهیدرات هایی بکار می رود که ساختار شیمیایی آن ها از یک حلقهٔ شش تایی متشکل از ۵ اتم کربن و ۱ اتم اکسیژن تشکیل شده باشد. فورانوز عبارتی کلی است که برای کربوهیدرات هایی به کار می رود که یک حلقه ۵ضلعی متشکل از ۴ اتم کربن و یک اتم اکسیژن راسی تشکیل شده است مثل فروکتوز.
حلقهٔ پیرانوز از واکنش یک عامل هیدروکسیل در کربن پنجم ( C5 ) یک قند با یک عامل آلدئید در کربن اولش ( C1 ) ایجاد می شود.
اگر واکنش مابین یک عامل هیدروکسیل در کربن چهارم ( C4 ) و عامل آلدئید در کربن یک ( C1 ) باشد، یک فورانوز پدید می آید.
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفحلقهٔ پیرانوز از واکنش یک عامل هیدروکسیل در کربن پنجم ( C5 ) یک قند با یک عامل آلدئید در کربن اولش ( C1 ) ایجاد می شود.
اگر واکنش مابین یک عامل هیدروکسیل در کربن چهارم ( C4 ) و عامل آلدئید در کربن یک ( C1 ) باشد، یک فورانوز پدید می آید.

wiki: پیرانوز