پیاز، [ ۱] پیاز معمولی[ ۱] یا پیاز باغی[ ۱] ( نام علمی: Allium cepa ) گیاهی از
سرده سیر در
زیرتیره پیازیان از تیره
نرگسیان است.
پیاز از قدیمی ترین سبزی های خوراکی در دنیا و
ایران است . این محصول سه هزار سال
قبل از میلاد مسیح در مصر کشت می شده است و بر اساس برخی اسناد کارگرانی که در ساختن
اهرام مصر فعالیت می کرده اند، از پیاز به عنوان غذایِ اصلی استفاده می کردند. پیاز به خانواده نرگسیان متعلق است، و گیاهی است
دو ساله با رشد بوته ای ضعیف، برگ های استوانه ای شکل توخالی که در سال اول با توجه به طول روزِ موردِ نیازِ خود تشکیل سوخ یا پیاز ( Bulb ) داده و در سال دوّم با کشت سوخ ها و پس از ظهور ساقه ( های ) گل دهنده و چترها تولیدِ
بذر می نماید. مهم ترین فاکتورهای محیطی مؤثر در تشکیلِ سوخ
درجه حرارت و طول روز است و بر این اساس،
رقم های پیاز به سه گروه شامل ارقام روز بلند، روز متوسط و روز کوتاه تقسیم بندی می شوند. اهمیت این موضوع در تعیینِ زمانِ مناسبِ کاشت است؛ مثلاً، برای کاشت ارقامِ روزِ بلند مانندِ پیاز قرمز، به طور معمول در
فروردین اقدام به کاشت می شود.
گیاه پیاز ( Allium cepa ) که با نام bulb onion[ ۲] یا پیاز معمولی[ ۳] هم شناخته می شود، رایج ترین گونه کشته شده از سردهٔ سیر است. این گیاه اولین بار به طورِ رسمی در سال ۱۷۵۳ توسط
کارل لینه در کتاب
گونه های گیاهان توصیف شد. [ ۴] تعدادی از مترادف هایی که در تاریخ طبقه بندی آمده است:
• Allium cepa var. aggregatum – G. Don
• Allium cepa var. bulbiferum – Regel
• Allium cepa var. cepa – Linnaeus
• Allium cepa var. multiplicans – L. H. Bailey
• Allium cepa var. proliferum – ( Moench ) Regel
• Allium cepa var. solaninum – Alef
• Allium cepa var. viviparum – ( Metz ) Mansf. [ ۵] [ ۶]
پیاز معمولاً کاشته می شود، [ ۷] ولی گونه هایِ وحشیِ مرتبط در
آسیای مرکزی وجود دارد. نزدیک ترین گونه های مرتبط A. vavilovii و A. asarense از ایران هستند. [ ۸] به هرحال زُهاری و هاپوف توضیح می دهند که «درمورد این که مجموعه های جمع آوری و تست شده
گونه وحشی خالص هستند یا محصولاتی
گریخته شک وجود دارد. »[ ۹]
پیازی که به صورت وحشی در
طبیعت بِرویَد شناخته نشده است، ولی حداقل ۷۰۰۰ سال پیش به طور انتخابی کاشته و پرورش داده شده است. آن گیاهی دو ساله است، ولی معمولاً به صورت یک ساله کاشته می شود. انواع جدید معمولاً تا ارتفاع ۱۵ تا ۴۵ سانتیمتر رشد می کنند. برگ ها سبز مایل به زرد هستند و در یک ردیفِ باریکِ مسطح به شکل بادبزن و متناوب رشد می کنند. آن ها گوشتی، توخالی، استوانه ای شکل و یک طرف مسطح هستند. در پهن ترین حالت شان یک چهارم از راهی که به سمت نوک ضخیم و مخروطی شکل می پیمایند هستند. ته هر برگ معمولاً غلاف سفیدی است که از پایه اصلی می رویَد. از زیر، هر پایه اصلی دسته ای از
ریشه های فیبری از فاصله کوتاهی از خاک گسترش می یابند. هنگامی که پیاز بالغ می شود، ذخایر غذایی شروع به انباشته شدن در ته برگ و برجستگی پیاز می کنند. [ ۱۰]
پیاز (گیاه). پیاز یا سوخ[ ۱] ساقه ای کوچک با برگ هایی پرگوشت در قسمت زیرزمینی گیاهان است.
غذای گیاه برای استفاده در زمستان در پیاز آن ذخیره می شود.
پیاز یا سوخ اندام اختصاصی شدهٔ زیرزمینی و اغلب پوشیده از فلس های ضخیم گوشتی است که دربرگیرندهٔ محور ساقه ای کوتاه و گوشتی و به طور معمول عمودی است.
در پایان زمان گل دادن گیاه، پیاز شروع به رشد می کند. پس از مدتی، گل ها پژمرده می شوند و تنها پیاز است که باقی می ماند و منبع غذایی
جوانه های تازه می شود. مانند پیار گل نرگس و لاله و … هنگام تولید مثل غیر جنسی از هر پیاز تعدادی پیاز کوچک تشکیل می شود و از هر پیاز یک گیاه جدید تولید می شود.