پچوی

لغت نامه دهخدا

پچوی.[ ] ( اِخ ) ( ابراهیم افندی ) یکی از کسان سردار لالامحمد پاشا. مورّخی ترک است. او بزمان سلطان مرادخان رابع میزیست و او راست تاریخ آل عثمان ، در دو مجلد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پِچوی، یا پچ، پِکس، شهری در جنوب غربی مجارستان می باشد.
این شهر در°۴۲و´۴۰ عرض شمالی و°۲۰و´۱۹ طول شرقی با ۳۳۲‘۱۵۷ تن جمعیت (در ۱۳۷۹ش/۲۰۰۰م)، یکی از ۵ شهر بزرگ مجارستان به شمار می رود. پچوی مرکز ناحیۀ اداری «بَرانیا» است و از مراکز عمدۀ صنعتی و بازرگانی مجارستان به شمار می رود.
تاریخ بنا و نام گذاری شهر
نام این شهر که در زبان اسلاوی پاتکاستولیه۴، و در آلمانی فونفکیرشن۵ خوانده می شود، به معنای ۵ کلیساست. دیرینگی این شهر که در محل شهر رومی سپیانه۶ ساخته شده است، به سده های نخستین میلادی باز می گردد به روایت ابراهیم پچوی، اتریشی ها بنیادگذاران پچوی بودند و تا سدۀ ۵ق/۱۱م در این شهر اقامت داشتند، اما از آن پس مجارها بر آن جا دست یافتند و استفان پادشاه مجارها در این شهر ۵ کلیسا بنیان نهاد که شهر نام خود را از آن کلیساها گرفته است.
وقایع تاریخی
تا پیش از چیرگی عثمانیان بر این شهر، پچوی یکی از ۵ اسقف نشین مجارستان به شمار می رفت. در ۷۶۸ق/۱۳۶۷م نخستین دانشگاه مجارستان توسط لوئی کبیر پادشاه مجارستان و لهستان در این شهر ساخته شد. این دانشگاه در دورۀ استیلای عثمانیان تعطیل گردید، اما در ۱۹۲۲م دوباره بازگشایی شد در روزگار سلطان سلیمان قانونی (سل ۹۲۶-۹۷۴ق) در ۹۳۲ق/۱۵۲۶م، پس از پیروزی عثمانیان در جنگ موهاچ (مهاچ)، قلعۀ پچوی بدون مقاومت تسلیم شد و عثمانی ها ۳ روز پس از چیرگی بر شهر، مردم را در میدان شهر گردآوردند و آن ها را به قتل رساندند. سلطان سلیمان پس از تصرف مجارستان، این سرزمین را به یانوش زاپولیا یکی از امرای مجاری دست نشاندۀ عثمانیان واگذار کرد. پس از مرگ یانوش زاپولیا در ۹۴۷ق/۱۵۴۰م ارشیدوک اتریش که بر مجارستان ادعای ارضی داشت، این سرزمین را و از جمله پچوی را تصرف کرد، اما در محرم ۹۵۰/آوریل ۱۵۴۳ به هنگام لشکرکشی سلطان سلیمان قانونی به استرگون، پچوی توسط قاسم پاشا، سنجق بیک موهاچ به تصرف درآمد و به عنوان یک سنجق (ولایت)، ضمیمۀ ایالت بودین شد.
دوران تسلط عثمانیان
...

پیشنهاد کاربران

بپرس