پاکستان سی دیار حرم تک

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سفرنامه حج که به زبان اردو می باشد، نوشته نسیم حجازی است.
این سفرنامه نگاهی سیاسی و اجتماعی به حج دارد. نویسنده، عربستان و کشورهای میان راه سفر حج خود را از این منظر بررسی نموده است. این سفرنامه مجموعه یادداشت های سفر حج نویسنده به سال۱۳۷۸ق./۱۹۵۹م. است که وی آن ها را به تدریج در روزنامه کوهستان چاپ پاکستان منتشر کرده است. او قصد داشته از این یادداشت ها برای تالیف اثری دیگر در تاریخ ایران و روم استفاده کند؛ اما چون با استقبال خوانندگان روبه رو شده، آن ها را همراه با تغییراتی در همین کتاب به چاپ رسانده است.
زندگی نامه
نسیم حجازی نویسنده و رمان نویس نامدار اردو زبان که نام اصلی او شریف حسین است، به سال ۱۹۱۴م. در پنجاب هندوستان زاده شد. به سال ۱۹۴۷م. پس از استقلال پاکستان، به این کشور مهاجرت کرد و تا پایان عمر به سال ۱۹۹۶م. در آن جا ماند. حجازی را از بهترین نویسندگان اردوزبان و از نخستین کسانی دانسته اند که به زبان اردو رمان مستند تاریخی نگاشته است. او در این رشته آثار گوناگون دارد. در رمان های تاریخی و مستند او، گرایش به ضرورت احیای فرهنگ و تمدن و وحدت اسلامی محسوس است. از این سفرنامه پیدا است که وی از اوضاع سیاسی- اجتماعی جهان به ویژه کشورهای اسلامی آگاه بوده و آسیب ها و آفت های کشورهای اسلامی را بازشناسی و تحلیل و راه حل ارائه کرده است.
محتوای کتاب
سفرنامه پاکستان سے دیار حرم تک (از پاکستان تا سرزمین حرم) بیشتر نگاهی جامعه شناختی به حرمین شریفین و کشورهای اسلامی دارد و از این منظر به حج و نیز کشورهایی که حجازی در طول سفر آن ها را دیده است، نگریسته و از این رو، کمتر به وصف آثار و مکان های مقدس حرمین پرداخته است. حجازی از مواجهه جامعه اسلامی با پدیده مدرنیته و رواج مظاهر تمدن و فرهنگ غرب نگران است و برای دور ماندن مسلمانان از آسیب های احتمالی این مواجهه، نظریه هایی ارائه می کند؛ با توجه به توانایی حجازی در رمان نویسی، نثر این سفرنامه استوار و اثرگذار و گاه حماسی و عاطفی است. صفحاتی پرشمار از سفرنامه به فتوحات اسلامی در سده های گذشته و مقاومت مسلمانان در برابر هجوم غربیان در روزگار معاصر و بازخوانی تاریخ به روایت نویسنده اختصاص یافته است. او در وصف شهرها و مکان های میان راه و نیز حجاز، اجمالی از تاریخ آن ها را بازگفته است. تحلیل های او از وضعیت سیاسی جهان اسلام ، نشان از آشنایی او با جریان ها و گروه ها و شخصیت های سیاسی آن روزگار دارد. دغدغه های احیای تفکر اسلامی در جای جای سفرنامه به چشم می خورد. وی پیوسته عظمت پیشین جهان اسلام را در سایه فرهنگ اسلامی گوشزد می کند. حجازی می کوشد بر اصالت هویت دینی مسلمانان در برابر هویت ملی آن ها تاکید کند و پای فشردن بر تفاوت های ملی و قومی را مایه ضعف و عقب ماندگی آن ها بشمارد. او بر این باور است که روی آوردن دولت های کشورهایی مانند ایران ،ترکیه و عربستان به غرب، نتوانسته است میان مردم این کشورها و هویت دینی آن ها فاصله اندازد.
سفر به ایران و ترکیه
...

پیشنهاد کاربران

بپرس