وکیل الملک نوری

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] وکیل الملک نوری، محمد اسماعیل خان، از رجال دورۀ قاجار و حاکم کرمان بوده است.
وی فرزند فتحعلی خان نوری، معروف به کوه نور، بود. تاریخ تولد وی در منابع ذکر نشده، ولی براساس سن او در هنگام مرگ ، احتمالا در حدود ۱۱۹۴ به دنیا آمده است. وی در نور مازندران به دنیا آمد. در جوانی در تبریز و در دستگاه ناصرالدین میرزا (بعداً شاه) مشغول به خدمت بود. در ۱۲۶۱ در دوران حکومت فضلعلی خان بیگلربیگی، مأموریت کرمان یافت. در این دوره املاکی از خالصجات دیوانی را به تیول گرفت و به آبادی آن ها پرداخت.
← احضار به تهران
محمد اسماعیل خان در ۱۲۷۶ لقب وکیل الملک گرفت . در این سال آزادخان افغان به بلوچستان حمله کرد و قلعۀ جالق و فدک را گرفت. وکیل الملک با لشکری در محلی به نام ریگان در بلوچستان توقف کرد و سپاهیان خود را به مقابله با وی فرستاد. این درگیری بیش از دو ماه ادامه یافت تا این که آزادخان گریخت و وکیل الملک نیز به کرمان بازگشت. در ۱۲۷۸، وکیل الملک در کرمان قلعۀ انگوران را، که در تصرف یاغیان بود، گرفت و یاغیان را به تهران فرستاد همچنین برای سرکوب امیر امین ایرافشانی و طایفۀ احمد زهی، که عصیان کرده بودند، به بلوچستان رفت. ابتدا قلعۀ ایرافشان را محاصره کرد و سرانجام، پس ازچهل روز، آنجا را به تصرف درآورد.
اعزام مهدی خان به طیس
در ۱۲۸۱، از بلوچستان خبر رسید که صاحب منصبان انگلیسی از بندر گوادر آمده اند و قصد دارند بندر طیس (در خلیج چابهار و بندر تجاری کرمان قدیم) را تصرف کنند. وکیل الملک، میرزا مهدی خان سرهنگ را از قشون کرمان روانۀ طیس کرد تا هر چه زودتر در آن جا قلعه ای کوچک بنا کند و مانع مداخلۀ بیگانگان در این ناحیه شود. همچنین، یاغیان و خانهای آشوبگر سیستان را سرکوب کرد و امنیت را به آن جا بازگرداند. در همان سال، ناصرالدین شاه به وکیل الملک دستور داد که از فروش زمین به خارجیها خودداری کند. وکیل الملک در ۱۲۸۱ به جنابی و در ۱۲۸۲ به سرداری ملقب شد.
قحطی در شهر
...

پیشنهاد کاربران

بپرس