وهرز

فرهنگ اسم ها

اسم: وهرز (پسر) (فارسی) (تاریخی و کهن) (تلفظ: vahrez) (فارسی: وَهرز) (انگلیسی: vahrez)
معنی: نام سردار ایرانی، ( = وهریز، وهوز )، ( اَعلام ) وَهرز: [زنده در میلادی] سردار ایرانی که انوشیروان او را با سپاهی به یمن فرستاد و او به یاری اعراب حبشیها را از آنجا بیرون راند و حکومت را در دست گرفت
برچسب ها: اسم، اسم با و، اسم پسر، اسم فارسی، اسم تاریخی و کهن

لغت نامه دهخدا

وهرز. [ وَ رِ ] ( اِخ ) ابن بافرید [ به آفرید ] بن ساسان بن بهمن. اوهزار«واحد کألْف » لقب سردارانوشیروان در جنگ با حبشیان در عدن. نام پیری دلیر است از شاهزادگان ایران که در خدمت انوشیروان مستحق زندان بود و چون سیف ذی یزن عرب ، از ظلم مسروق به نزدانوشیروان به داوری و دادخواهی آمد، انوشیروان او را که پیری هشتادساله بود با هشتصد مرد مأمور کرد که با سیف برود و او را در یمن استقلال دهد و ید عدوان نجاشی حبشه را کوتاه کند. وهرز و همراهان او در رزمجویی خاصه تیراندازی بی نظیر بودند. مسروق ده هزار کس به جنگ او فرستاد اما پسر مسروق و پسر وهرز هر دو مقتول شدند، سپس خود مسروق با صدهزار حبشی به مقابله آمد ولی وهرز تیری بر پیشانی او زد که از پای درآمد و جان داد. ( آنندراج ). وهرز پس از چهار سال حکمرانی یمن درگذشت. ( انجمن آرا ) ( آنندراج ). رجوع به ابناء و نیز رجوع به تاریخ طبری ترجمه بلعمی شود :
آن روز کجا شد که به یک ناوک ِ وهرز
بنهاد نجاشی ز کف اقلیم یمن را.
ملک الشعراء بهار.

فرهنگ فارسی

یکی از سرداران انوشیروان است که در تیراندازی بغایت چیره دست بود. وی بسال ۵۷٠ م . حبشیان را از یمن راند و پس از تسخیر یمن از طرف انوشیروان بحکومت آنجا منصوب گشت . لشکرکشی ایران به یمن بدرخواست [ سیف بن ذی یزن ] سفیر پادشاه یمن بود که برای کمک خواهی بر علیه حبشیان بدربار پادشاه ایران آمده بود و انوشیروان هشتصد تن محکوم بمرگ را به فرماندهی وهرز بدانجا فرستاد . وهرز پس از رسیدن به خشکی دستور داد تا کشتی ها را آتش زدند و سپس گفت : اکنون ماجز دو راه نداریم یا مرگ یا پیروزی بر دشمن . وهرز از یمنی ها نشان پادشاه حبشه را خواست آنها شاه را که بر استری سوار بود و یاقوت درشتی در پیشانیش می درخشید نشان دادند وهرز تیری از ترکش بسوی او رها کرد تیر درست وسط یاقوت خورد و پیشانی شاه حبشه موسوم به مسروق شکافت . مرگ شاه باعث شکست حبشی ها شد . ایرانی های فاتح تمام آنها را تار و مار کردند و یمن جزو ایالات ایران شد و نخستین حکمران ایرانی آنجا [ وهرز ] فاتح یمن بود .

دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:وهریز

پیشنهاد کاربران

بپرس