ولی قلی خان شاملو

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ولی قلی خان شاملو، مورخ، ادیب، شاعر و از مستوفیان دورۀ صفویه می باشد.
ولی قلی خان شاملو «که از او با نام ولی قلی بیگ نیز یاد کرده اند» فرزند داود قلی شاملوست. پدرش کدخدا بود که به هنگام سفر حج درگذشت و در قبرستان بقیع دفن شد. ولی قلی خان شاملو در ۱۰۳۴ در هرات به دنیا آمد، در همان جا رشد کرد و، به گفتۀ خودش، در جوانی از هرات به سیستان رفت.
مستوفی سیستان
با لطف ملک نصرت خان، حاکم سیستان، ولی قلی خان مستوفی سیستان شد و چندین سال در این سمت مشغول به کار بود تا این که در حدود ۱۰۵۰ به قندهار رفت. از زندگی او تا سال ۱۰۵۸ آگاهی نداریم. ظاهراً وی به سیستان بازگشته است، زیرا به هنگام لشکرکشی شاه عباس دوم به قندهار در ۱۰۵۹ و نیز در زمان محاصرۀ شهر، جزو سپاهیان ملک نصرت خان حاکم سیستان بوده، هرچند که اقرار کرده تا آن زمان در جنگی شرکت نکرده بوده است.
دفترنویس قندهار
او پس از پایان جنگ در قندهار ماند و مدتی نیز بیکار بود، اما با ورود به دارالحکومۀ قندهار، به کار دفترنویسی مشغول شد، تا این که مورد توجه ذوالفقار خان، حاکم قندهار، قرار گرفت واز سوی او ناظر بیوتات قندهار شد. شاملو این شغل را پس از مرگ ذوالفقارخان در ۱۰۷۳ و در دورۀ حکومت برادراو، کرجاسی بیگ ملقب به منصورخان، نیز بر عهده داشت، اما پس از چندی، با سعایت دو تن از دیوانیان، شغلش را از دست داد. پس از آن به سیستان بازگشت و مستوفی آن جا شد. از تاریخ مرگ او اطلاعی در دست نیست.
اثر شاملو
...

پیشنهاد کاربران

بپرس