ولادت امام جواد علیه السلام

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] کلید واژه: امام محمد تقی علیه السلام، 10 رجب، میلاد امام محمد تقی علیه السلام، مادر امام محمد تقی علیه السلام، ازدواج امام محمد تقی با دختر مأمون
امام محمدتقی علیه السلام، امام نهم شیعیان است. نام وی "محمد" کنیه اش ابوجعفر ثانی و لقب هایش تقی، جواد، مرتضی، مختار، منتجب، قانع و عالم است. ولیکن معروف ترین و مشهورترین لقب های وی تقی، جواد و جوادالائمه است.
نام پدرش امام علی بن موسی الرضا علیه السلام و مادرش سبیکه می باشد. نام های دیگری مانند سکینه، مرسیه و دره نیز برای مادرش نقل شد و امام رضا علیه السلام آن بانوی شریفه را "خیزران" نامید. خیزران از اهالی "نوبه" در شمال افریقا و از خاندان ماریه قبطیه، همسر رسول اکرم صلی الله علیه و آله و از زنان فاضله و بزرگوار زمان خویش بود.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در حیات خویش، وجود چنین بانوی پرهیزگاری را پیش گویی کرد و در حدیثی فرمود: بأبی ابن خیره الاماءِ النّوبیه الطیّبه؛ پدرم به قربان پسر بهترین کنیزی باد که از اهالی نوبه و پاکیزه سرشت است.
امام موسی کاظم علیه السلام نیز وجود این بانوی شریفه و فرزند گرامی اش امام محمدتقی علیه السلام را پیش گویی کرده بود. آن حضرت در حدیثی به یزید بن سلیط فرمود: هرگاه فرزندم علی (امام رضا علیه السلام) را در این مکان (در طریق مکه) ملاقات کردی، وی را بشارت بده که از وی پسری متولد می گردد که امین، امانت دار و مبارک خواهد بود.
در آن روز، پسرم (امام رضا علیه السلام) تو را خبر می دهد که در چنین روزی با من ملاقات کردی و من به تو چنین سخن هایی گفتم. پس تو وی را در آن زمان خبر بده که آن جاریه ای که چنین پسر ارجمندی از او متولد خواهد شد از اهل بیت ماریه قبطیه، جاریه رسول خدا صلی الله علیه و آله است و اگر آن بانو را ملاقات کردی، سلام مرا به وی برسان.
محل تولد امام جواد علیه السلام در مدینه منوره و در خانه امام رضا علیه السلام بود ولی درباره تاریخ تولد آن حضرت، اتفاق چندانی میان مورخان و سیره نگاران نیست. زیرا برخی پنجم ماه رمضان، برخی نیمه ماه رمضان، برخی نوزدهم ماه رمضان و برخی دیگر دهم رجب المرجب سال 195 قمری را روز تولد مبارک آثار آن حضرت می دانند.
ابن عیاش، ولادتش را دهم رجب ذکر کرد و دعای ناحیه مقدسه نیز دلالت بر همین امر دارد. در فرازی از این دعا آمده است: اللّهِمَّ اِنّی اَسْئَلُکَ بِالْمَوْلُودَیْنِ فی رَجَبٍ، مُحَمّدٍ بْنِ عَلیٍ الثّانی وَابْنِه عَلّی بْنِ مُحَمّدٍ الْمُنْتَجَبِ.

پیشنهاد کاربران

بپرس