وجوب تکلیف

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] یکی از مسائلی که متکلمان در باب عدل الهی مطرح کرده اند، مسئله تکلیف است، این مسئله با آنچه امروزه به عنوان «ضرورت دین» مطرح است ارتباط مستقیم دارد.
تکلیف در لغت از کلفت به معنای مشقت گرفته شده است، و در اصطلاح به گونه های مختلف تعریف شده است.جامع ترین آنها عبارت است از این که:«تکلیف عبارت است از بعث و فرمان کسی که اطاعت از او ابتداءً واجب است، به فعلی که با کلفت و مشقت همراه است؛ انه بعث من تجب طاعته ابتداءً علی ما فیه کلفه و مشقه» باقید «ابتداءً» بعث و فرمان پیامبر یا امام یا کسان دیگری که به فرمان الهی اطاعت از آنان واجب است خارج گردید.پس تکلیف منحصر در بعث و فرمان الهی است.
← متعلق تکلیف
در این که تکلیف حسن است، تردیدی نیست، زیرا تکلیف فعل خداوند است، و فعل خداوند حسن است.اما این که وجه حسن تکلیف چیست؟ مسئله ای است که به فلسف تکلیف و غرض از آن باز می گردد، و متکلمان عدلیه وجوهی را برای آن بیان کرده اند.
← پاداش های اخروی
یکی از شرایط مهم تکلیف این است که مکلف بر انجام تکلیف قدرت داشته باشد، بدین جهت تکلیف مالایطاق قبیح، و بر خداوند حکیم محال است.تکلیف مالایطاق دو گونه است.یکی این که اصل فعل از محالات است، مانند اجتماع ضدین و دیگری این که فعل ممکن الوجود است، ولی مکلف توان آن را ندارد، مانند پرواز کردن به آسمان بدون استفاده از ابزاری مناسب.قرآن کریم آشکارا یادآورشده است که خداوند کسی را به کاری که در توان او نیست تکلیف نمی کند.«لا یُکَلِّفُ اللَّهُ نَفْساً اِلاَّ وُسْعَها».
← اشاعره وجواز تکلیف ما لایطاق
...

پیشنهاد کاربران

بپرس