وایقان

لغت نامه دهخدا

وایقان. ( اِخ ) دهی از دهستان خانیه بخش شبستر شهرستان تبریز، شش کیلومتری جنوب شبستر، چهارکیلومتری شوسه صوفیان و سلماس. جلگه ای و هوای آن معتدل است. دارای 2800 تن سکنه شیعه. آب آن از چشمه تأمین می شود و محصول آنجا غلات و حبوبات و شغل اهالی زراعت و گله داری و راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ) : گفت شخصی... از کوههای مرند و وایقان پیش شیخ یعقوب می آید. ( تاریخ مبارک غازانی ، رشیدالدین فضل اﷲ چ کارل یان ص 152 ).

فرهنگ فارسی

ده دهستان خانبه بخش شبستر شهرستان تبریز استان سوم . در ۶ کیلومتری جنوب شبستر .جلگه معتدل ۲۸٠٠ تن سکنه دارد.

دانشنامه عمومی

وایْقان یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی که در بخش مرکزی شهرستان شبستر واقع است. این شهر با داشتن حدوداً ۳۰۰ کارخانه تولید آجر سنتی بزرگ ترین تولیدکننده اجر سنتی در شمال غرب کشور می باشد.
شهر وایقان در ۵ کیلومتری جنوب شهر شبستر واقع شده است.
جمعیت آن بالغ بر ۵ هزار نفر و در فصل کاری ( خرداد - تیر - مرداد - شهریور ) حدود ۴۵۰۰ نفر جمعیت شناور به آن اضافه می شود.
کار و فعالیت قبلی اکثریت مردم وایقان، آجرپزی بود و اکثر خانواده ها دارای کوره آجرپزی بودند ولی به دلایلی اکثرشان دیگر کار نمی کنند و در حال رفتن به پایتخت هستند و برخی نیز به کشاورزی و دامپروری مشغول می باشند.
به دلیل حاصلخیزی زمین های وایقان و هوای معتدل مکان مناسبی برای رشد گیاهان و درختان می باشد به طوری که در سال های ۱۳۹۶تا۱۴۰۰ مردمان شهرهای همجوار بویژه تبریز مشتاق به خرید زمین و باغ در وایقان می باشند. از جهتی این عمل منجر به ایجاد شغل خرید و فروش ملک و املاک در وایقان شد به دنبال آن زمین های وایقان ارزش واقعی خود را پیدا کردند. البته تورم نیز بی تأثیر نبود. [ نیازمند منبع]
محمدحسین خلف تبریزی در جلد چهارم برهان قاطع صفحه ۲۵۵۵ در ریشه یابی واژه وایقان آن را در زبان فارسی به دو بخش جداگانه وای و قان تقسیم می نماید و می نویسد: قان کلمه فارسی باستان و همردیف کلمه کند، گند، جنگ، جان به معنای آبادی و شهر است و وای به معنی چاه بوده است؛ و علت ان چاه ها و قنات های فراوان بوده است که در این منطقه وجود داشته است. [ ۱]
• وایقان دگرگون شده واژه پارسی بایگان می باشد.
• در برخی منابع علت نامگذاری این شهر را که از ۲ واژه وای و قان به معنی وای و خون تشکیل شده، حمله قشون شوروی به این منطقه بوده که باعث جنگ و کشتار مردم بوده به نحوی که در آبراهه های این شهر که هنوز برخی از آنها در محله های قدیمی موجوداست خون مردمان این شهر جاری بوده و به همین جهت نام این شهر وایقان به معنی ایوای جنگ و کشتار و خون ریزی گذارده شده است.
• مسجدجامع وایقان
• کوره های آجرپزی
• مقبره وایقانلی آدم
• مسجد سوخلار
سوغات وایقان:
• نان محلی وایقان که نان کانل بوده و به صورت نیمه سنتی پخت می شود.
محصولات:
• آجر وایقان
• انواع میوه های هسته دار تابستانی
نان لواش و سنتی
عکس وایقانعکس وایقانعکس وایقانعکس وایقانعکس وایقانعکس وایقان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

شهری در استان آذربایجان شرقی، بخش مرکزی شهرستان شبستر. با ارتفاع ۱,۳۲۰ متر، در دشتی در ۵۲کیلومتری غرب شمالی تبریز و شش کیلومتری جنوب شبستر، کنار خط آهن تبریز به ترکیه قرار دارد. اقلیم این شهر معتدل و نیمه خشک و جمعیت آن ۴,۰۹۱ نفر است (۱۳۸۵).

پیشنهاد کاربران

شنیده ام که بیگ قاآن بوده یعنی غازان خان بزرگ که بعدها بیگ شده بی و بعداً شده وای ، قان هم همان غازان خان یا آقا خان بوده که به مرور زمان تغییر کرده و شده وایقان.

بپرس