واکس میوه

دانشنامه عمومی

واکس میوه برای جذاب شدن ظاهر میوه و حفظ کیفیت در طول زمان نگهداری آن، سطح میوه به مواد شیمیایی آغشته می شود که به دلیل چربی سطح میوه به آن پارافین نیز می گویند. [ ۱] [ ۲] [ ۳]
تولید کنندگان و به خصوص صادر کنندگان میوه ها جهت جذاب شدن مرکبات و سیب های سبز و قرمز آن ها را به مواد شیمیایی آغشته می کنند تا هم میوه زمان بهتری ماندگار باشد و هم از نفوذ باکتری های تجزیه کننده حفظ شود. همچنین این امر به زیبایی و جلب مشتری کمک می کند. [ ۴]
با توجه به کنده شدن پوست مرکبات این امر ظاهراً برای سلامتی انسان مشکلی ایجاد نمی نماید اما در مورد سیب که بسیاری افراد میل دارند آن را با پوست میل کنند موضوع متفاوت است. هرچند در ایران بین مدیران سلامت و تولید محصولات کشاورزی اختلاف نظر بسیار است و در نهایت نمی توان به نتیجه رسید که آیا اصولاً این موضوع برای سلامتی انسان مضر است یا خیر اما توصیه شده به دلیل عدم کنترل مناسب بر مواد استفاده شده سیب ها به صورت پوست کنده مصرف شوند. [ ۵] [ ۶] [ ۷]
در مرکبات بر اساس منابع استفاده از واکس میوه در ایران امری رایج به نظر می آید که با توجه به عدم مصرف مرکبات با پوست امری مناسب به نظر می رسد و بهره وری نگهداشت و فروش را در پی دارد. [ ۸]
به صورت کلی سیب را می توان به سه نوع سبز، قرمز و زرد تقسیم نمود که واکس در سیب سبز و قرمز کاربرد دارد و روی سیب زرد کمکی به نگهداشت آن نمی کند و استفاده نمی شود. [ ۸]
مواد مورد استفاده برای تولید واکس تا حدودی به مقررات کشور تولیدکننده یا هدف صادرات بستگی دارد. از موم های طبیعی شلاک[ ۹] کارناوبا[ ۲] [ ۱] یا حتی رزین و از موم پایه نفتی ( فرمول های اختصاصی ) استفاده می شود و اغلب بیش از یک موم برای ایجاد خواص مطلوب برای میوه مخلوط می شود. واکس ممکن است در یک حلال با پایه نفت استفاده شود اما امروزه بیشتر از طریق یک امولسیون پایه آب استفاده می شود. موم های پارافینی، مانند روغن یا خمیر تولید شده بیشتر برای سبزیجات مصرف دارند. [ ۱] [ ۲]
این واکس کاملاً شیمیایی بوده و از نفت خام به صورت روغن خاصی که بدون رنگ و بو و مزه باشد به روش کاملاً شیمیایی و آزمایشگاهی تهیه می شود. برای اینکار ماده اولیه جهت تولید واکس میوه که یکی از مشقات نفت خام است، باید طی فرایندهای خاصی آن را از نفت خام تصفیه نمود. در گذشته با استفاده از سولفوریک اسید این گونه روغن ها تولید می شد و با روش کاتالیستی ناخالصی ها در حضور کاتالیست و هیدروژن تحت شرایط عملیاتی مناسب روغن تولید می شد[ ۱۰] اما اکنون محققان موفق به تولید آن به روش نانو شده اند. [ ۱۱]
عکس واکس میوه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس