هنجن

لغت نامه دهخدا

هنجن. [ هََ ج َ ] ( اِخ ) دهی است از بخش نطنز شهرستان کاشان. دارای 940 تن سکنه ، آب آن از رودخانه ابیانه و9 رشته قنات ، محصول عمده اش غله ، حبوب ، انار، انجیر،سیب و کار دستی زنان گیوه بافی است. قلعه خرابه ای از آثار قدیم دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

فرهنگ فارسی

دانشنامه عمومی

هَنجَن روستایی در دهستان برزرود از توابع بخش مرکزی شهرستان نطنز واقع در شمال استان اصفهان است. این روستا در فاصله ۲۰ کیلومتری شمال غربی شهر نطنز و کیلومتر ۷۲ جاده قدیم کاشان - نطنز در ارتفاع ۱۵۶۰ متری کوهستان کرکس در دره رودخانه برز قرار دارد. موقعیت کوهستانی و مرتفع بودن این روستا آن را از سایر روستاها و شهرهای کویر مرکزی ایران متمایز می سازد. هنجن از روستاهای گردشگرپذیر منطقه است، گرچه امکانات لازم برای پذیرایی از گردشگران را ندارد.
اطلاعات چندانی راجع به تاریخ این منطقه در دسترس نیست، برخی مورخان تاریخ آباد شدن این منطقه و دِهات اطراف آنرا به دوران حمله مغول و پناه آوردن مردم اصفهان و کاشان به کوه های امن این منطقه نسبت می دهند. هنجن دارای آب و هوایی کوهستانی و معتدل تا خشک است، رودخانه برزرود از شمال آن و رودخانه چیمه رود از میان آن می گذرد. هنجن به خاطر موقعیت کوهستانی اش توانسته بسیاری از ویژگی های کهن و اصیل خود را حفظ نماید، مردم هنجن دارای ویژگی ها، آداب و رسوم، زبان و معماری خاص خود هستند.
پیشه ساکنان آن کشاورزی، دامداری و باغداری است، زنان نیز به صنایع دستی به ویژه قالیبافی و گلیم بافی مشغول هستند، فرش کاشان در این روستا نیز بافته می شود. معماری هنجن با معماری کویر ایران تفاوت دارد و روستا بر پایه معماری کوهپایه ای و کوه نشینی بنا شده است. زبان هنجن از ویژگی های خاص این روستا است، مردم این روستا و روستاهای اطراف به گویش راجی از زبان فارسی که نزدیک به زبان فارسی میانه است سخن می گویند.
این ده و آبادی های اطراف آن در تقسیمات کشوری گاهی جزو اصفهان و گاه جزو بلوک کاشان به حساب می آمده، برخی مورخان تاریخچه سکونت در این منطقه را به دوران حمله مغول و ناامنی های منطقه و به تبع آن روی آوردن مردم به این کوهستان نسبت داده اند، گرچه وجود آثار تاریخی متعدد و وجود آثار تاریخی قبل اسلام در این منطقه نشان از آبادانی آن در گذشته های دور دارد. [ ۱]
وجود آثاری مانند قلعه هنجن متعلق به دوران سلجوقیان نشان از آبادانی این روستا در دوران بعد از اسلام نیز دارد. [ ۲] اوج شکوفایی هنجن به دوران صفویه و قاجار مربوط می شود.
پرسی سایکس تاریخ نگار و نظامی بریتانیایی که مدتی در ایران اقامت داشت درباره این روستا چنین گفته است: «هنجن دهکده ای با فاصله نزدیک به ده مایل از شمال باختری نطنز واقع در جاده کاشان است» وی در ادامه می افزاید: «نوعی فرش نامرغوب در این ده بافته می شود». [ ۳]
عکس هنجنعکس هنجنعکس هنجنعکس هنجنعکس هنجنعکس هنجن
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

هن یا هند یا جن یا گن به معنی مظهر اب هست
مثل بیدهند یا فریزهند یا گناباد ، گناوه . رود تجن یا رودهن یا هندوس .
هنجن محل تلاقی دو رود هست و لذا از دو واژه هن و جن تشکیل شده

بپرس