همولیز

فرهنگ فارسی

(اسم )چون گلبولهای قرمز خون را در محلول آب نمکی که غلظت مولکولی آن از غلظت املاح پرتوپلاسم گلبولها کمتر باشد بریزیم ( و بعبارت دیکر اگر گلبولهای قرمز را در یک محلول هیپوتونیک قرار دهیم ) ابتدا گلبولها آب را جذب کرده و آماس میکنند ( کیفیت تورژسانس ) و عاقبت میترکند و هموگلوبین آنها آزاد میشود و محلول را برنگ قرمز درمی آورد . این کیفیت را همولیز یا لاکاژ گویند. توضیح غلظت مولکولی آب نمکی که برابرباغلظت املاح پرتوپلاسم گلبولها باشد ۹ در هزار است و چنین محلولی رااصطلاحا ایزوتونیک نیز گویند و بنابراین برای ایجاد کیفکیت همولیز باید محلولهای آب نمکی انتخاب شوند که غلظت آنها کمتراز ۹ در هزار باشد و معمولا در آزمایشگاه محلولهای بین ۵ تا ۳ در هزار بکار میبرند. محلولهای آب نمک کمتر از ۹ در هزار را اصطلاحا هیپوتونیک گویند .

فرهنگ عمید

جدا شدن هموگلوبین از گلبول سرخ.

دانشنامه عمومی

همولیز (پزشکی). همولیز یا خون کافت[ ۱] به تجزیه یا انهدام گلبول های قرمز به گونه ای که هموگلوبین در محیطی که سلول ها در آن غوطه ورند آزاد شود گویند.
از جمله علل همولیز داروها، خودایمنی، انتقال خون نادرست، ترومای مکانیکی و زهر مار است.
بیماری های زیادی می توانند موجب تخریب گلبول های قرمز شوند. مهم ترین این بیماری ها شامل موارد زیر است.
تالاسمی
کم خونی داسی شکل
کم خونی پرنیشیوز
• التهاب طحال
• کمبود آنزیم G6PD ( گلوکز ۶ - فسفات دهیدروژناز )
عفونت های سیستمیک
• بیماری فاویسم
موارد بالا مهم ترین بیماری های ایجاد کننده همولیز هستند. علاوه بر این بیماری ها، ممکن است برخی داروها و مواد شیمیایی نظیر برخی آنتی بیوتیک ها یا ترکیبات حاوی فرمالدهید نیز موجب همولیز خون شوند.
عکس همولیز (پزشکی)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:کم خونی همولیتیک

پیشنهاد کاربران

بپرس