هفت پیکر. [هََ پ َ / پ ِ ک َ ] ( اِ مرکب ) کنایت از هفت آسمان. ( برهان ). || هفت کوکب سیار. ( برهان ). || جایی که در آن هفت گونه نقش باشد : آن سراچه که هفت پیکر بود بلکه ارتنگ هفت کشوربود.
نظامی.
فرهنگ فارسی
بهرامنامه چهارمین مثنوی از خمسه نظامی است که آنرا نظامی گنجوی بنظم آورده و آن شامل قریب ۵۱۳٠ بیت در بحر خفیف مسدس مجنون مقطع است . این مثنوی الدین کرپ ارسلان از اولاد آقسنقر حاکم مراغه سروده شده و در ۵۹۳ بپایان رسیده . این منظومه از سرگذشت بهرام پنجم ساسانی معروف به بهرام گوراست و بنیاد آن بر شماره هفت است . نظامی زندگانی بهرام را از زمان تولد رفتن به حیره پرورش یافتن در آن سرزمین بازگشتن به ایران و جلوس بر تخت سلطنت شرح میدهد آنگاه از ازدواج او با هفت دختر هفت پادشاه هفت اقلیم و جای دادن آنها در هفت گنبد به هفت رنگ و رفتن بهرام در هر یک از روزهای هفته به یک گنبد و مهمان یک دختر شدن سخن میراند . هر یک از دختران داستانی میسراید و نظامی جمعا هفت داستان از قول آنان روایت میکند که از شاهکارهای شعر فارسی است . سپس شاعر از پریشانی اوضاع ملک بسبب غفلت بهرام از ملکداری و حمله پادشاه چین بایران و ظلم [ راست روشن ] وزیر و هوشیار شدن بهرام گفتگو مینماید . در پایان رفتن بهرام بدنبال گورخر و ناپدید شدن او بنام علائ را نقل میکند . کتاب مکرر به طبع رسیده است و مرحوم وحید دستگردی در سال ۱۳۱۵ شمسی در طهران آنرا با حواشی بچاپ رساند . کنایت از هفت آسمان هفت کوکب سیار
دانشنامه آزاد فارسی
هَفت پیکر (یا: هفت گنبد؛ بهرام نامه) منظومه ای بزمی ـ رزمی به فارسی، سرودۀ نظامی گنجوی. این اثر که در ۵۹۳ق سروده شده، چهارمین مثنوی از خمسۀ نظامی است. وزن آن فاعلاتن مفاعلن فعلن و در حدود ۵,۱۳۶ بیت است و به علاءالدین کرپ ارسلان آقسنقری، حاکم مراغه، تقدیم شده است. موضوع این مثنوی شرح زندگی بهرام گور و به عیش نشستن او با دختران پادشاهان هفت اقلیم (در هفت گنبد به هفت رنگ و منسوب به هفت اختر) است. بهرام هرشب در یک گنبد، با یکی از دختران به سر می برد و هر شاهدخت حکایتی می گوید که اساس داستان های این منظومه است.هفت پیکر به تصحیح وحید دستگردی منتشر شده است (تهران، ۱۳۱۵ش).