نیام کف پایی

دانشنامه عمومی

نیام کف پایی یا فاشیای پلانتار ( به انگلیسی: Plantar fascia ) یک بافت همبند بلند و ضخیم است که درست زیر پوست کف پا قرار گرفته است. این این رباط از پاشنه پا به زیر پنجه پا کشیده شده و موجب قوس کف پا می شود.
یک سر این رباط به سطح زیرین استخوان پاشنه ( کالکانه ) در محلی که به آن تکمه ( توبرکل ) پاشنه می گویند متصل شده و سر دیگر آن پهن شده و به بند ته انگشتی ( یا پرگزیمال، اولین بند انگشت است که به کف پا متصل می شود ) تمامی انگشتان پا متصل می شود. جنس نیام کف پایی عمدتاً از رشته های کلاژن است. این نیام در جوان ها به زردپی آشیل اتصال دارد ولی این اتصال در سنین بالاتر کم می شود.
با بالا بردن انگشتان پا ( دورسی فلکس کردن ) نیام کف پایی تحت کشش قرار گرفته و سفت می شود. در این حال اگر زردپی آشیل هم تحت کشش قرار گیرد کشش روی بیشتر می شود و همین سازوکار است که اساس درمان فیزیوتراپی توسط تحت کشش قرار دادن زردپی آشیل را تشکیل می دهد.
اتصال نیام کف پایی به دو انتهای کف پا موجب تشکیل قوس کف پا می شود. در واقع نیام کف پایی مانند زه یک کمان است که خود کمان ( در اینجا استخوان های کف پا ) را خم می کند. بدین طریق هم کمان ( استخوان های کف پا ) و هم زه ( نیام کف پایی ) تحت کشش قرار می گیرند. این خاصیت نیام کف پایی بر روی پویایی راه رفتن تأثیر فراوانی دارد. در حین راه رفتن وقتی کف پا بر روی زمین نیست کشش نیام کم بوده و قوس کف پا زیاد است و وقتی کف پا به زمین می رسد به علت فشاری که زمین از دو طرف به استخوان های پاشنه و پنجه پا وارد می کند ( دو سر کمان ) قوس کف پا کم شده و در عوض نیام کف پایی ( زه ) تحت کشش قرار گرفته و سفت می شود.
در مرحله بعدی راه رفتن وقتی فرد شروع به برداشتن کف پا از زمین می کند به علت کشش نیام کف پایی قوس کف پا مجدداً برقرار می شود. این حالت کششی و فنری که در نیام کف پایی وجود دارد موجب می شود تا در حین زمین گذاشتن پا انرژی در فنر ( نیام کف پایی ) ذخیره شده و با برداشتن پا انرژی مجدداً به پا برگردد. بدین طریق بدن انسان راهی پیدا کرده است تا بتواند مقداری از انرژی راه رفتن را ذخیره کرده و کارایی راه رفتن را بیشتر کند. با بالا آوردن انگشتان پا نیام کف پایی تحت کشش قرار گرفته و قوس کف پا بیشتر می شود.
در مراحل ابتدایی التهاب می توان از استراحت، کمپرس یخ، کفش مناسب و کشش ملایم عضلات کف پا و خلف ساق برای کاهش التهاب و درد بهره برد. جهت پیشگیری نیز حفظ وزن ایده آل، استفاده از کفش مناسب و نرمش و ماساژ عضلات پا و ساق بسیار مفید هستند.
عکس نیام کف پایی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس