نورانی عبدالله

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] عبدالله نورانی، فرزند نوروزعلی در اول فروردین 1308 در نیشابور چشم به جهان گشود.
تحصیلات حوزوی خود را در نیشابور، مشهد، قم و نجف در رشته های ادبیات عربی، منطق، اصول فقه، علم کلام، اخلاق، تفسیر قرآن مجید، فلسفه مشاء و اشراق و حکمت متعالیه ملا صدرا تا اخذ درجه اجتهاد ادامه داد. 20 سال در مشهد به کار علمی پرداخت و سپس عازم قم شد. در سال 1347ش با تشویق و دعوت استاد شهید مرتضی مطهری به تهران آمد و از طریق وی به حسینیه ارشاد و برخی مراکز فرهنگی دیگر راه یافت و مشغول به کار شد. پژوهش در کنار استادان دانشگاه های تهران و آشنایی با روش های جدید نسخه پژوهی و پژوهش های مختلف، او را به کار تصحیح نسخه های خطی و پژوهش در این عرصه ترغیب کرد.
ایشان از سال 1352 با تدریس صرف و نحو عربی و فارسی و مبانی تحقیق در علوم دینی و خداشناسی به عنوان استاد مدعو و حق التدریس با دانشکده ادبیات و علوم انسانی و دانشکده علوم تربیتی دانشگاه تهران همکاری کرده است. وی از سال 1354 در دانشکده الهیات و معارف اسلامی به عنوان حق التدریس در دوره های لیسانس، فوق لیسانس و دکترا، موضوعات فلسفه، کلام، تاریخ مذاهب و سیره معصومین(ع)، تاریخ و تمدن اسلامی، متون فلسفی، فلسفه ملا صدرا، منطق قدیم و صرف و نحو عربی و شرح دیوان متنبی و کلیات فلسفه اسلامی را درس داده است.
او پس از تشکیل ستاد انقلاب فرهنگی در کمیته برنامه ریزی دانشکده الهیات و معارف اسلامی شرکت کرده و از طرف دانشگاه مأمور به همکاری با مرکز نشر دانشگاهی برای بررسی، اظهار نظر و مشاوره در باره تدوین و نشر کتاب های فلسفه، فقه و حقوق و معارف اسلامی شده است. علاوه بر گروه فلسفه و فقه، با دیگر گروه های آن مرکز همکاری کرده است. نورانی از سال 1367 به طور رسمی با مرتبه دانشیاری با گروه فلسفه و حکمت اسلامی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران همکاری کرده است. او پس از 24 سال و هفت ماه سنوات قابل احتساب در تاریخ اول اردیبهشت 79 با مرتبه دانشیاری از همین دانشگاه بازنشسته شده است. آثار متعددی از او منتشر شده و به دلیل همین فعالیت ها از وی به عنوان خادم کتاب، از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تقدیر شد.
عضو شورای پژوهشی گروه فلسفه و کلام اسلامی، عضو شورای پژوهشی و شورای تحصیلات تکمیلی گروه فلسفه و کلام اسلامی، متخصص و کارشناس در کتابخانه در خرید کتاب و سایر اشیاء، مسئول انتخاب و خرید کتب مورد نیاز دانشکده، مسئول دفتر احیاء آثار خطی دانشکده، عضو کمیته کتابخانه دانشکده و عضو شورای علمی مرکز پژهشی میراث مکتوب.
دکتر نورانی در هفتم آبان ماه 1390 در سن 82 سالگی دار فانی را وداع گفت.

دانشنامه آزاد فارسی

نورانی، عبدالله (نیشابور ۱۳۰۸ـ۱۳۹۰ش)
نورانی، عبدالله
محقق، عالم دینی و پژوهشگر فلسفۀ اسلامی. تحصیلات حوزوی خود را در نیشابور، نجف و مشهد تا اخذ درجۀ اجتهاد ادامه داد. ۲۰ سال در مشهد به کار علمی پرداخت و سپس عازم قم شد. از ۱۳۴۷ش، به تهران آمد و در دانشکده های ادبیات و علوم انسانی و الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران مشغول فعالیت شد. پژوهش در کنار استادان دانشگاه های تهران و آشنایی با روش های جدید نسخه پژوهی و پژوهش های مختلف، او را به کار تصحیح نسخه های خطی و پژوهش در این عرصه ترغیب کرد. مشوق اولیه او مرتضی مطهری بود و از طریق وی به حسینیه ارشاد و برخی مراکز فرهنگی دیگر نیز راه یافت و مشغول به کار شد. نورانی استاد دانشگاه تهران و بازنشستۀ همین دانشگاه است. آثار متعددی از او منتشر شده و به دلیل همین فعالیت ها از وی به عنوان خادم کتاب، از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تجلیل شده است. برخی آثار وی عبارت اند از: ترجمه و بازنویسی نسخۀ خطی کتاب شرح حکمةالاشراق (اثر شمس الدین محمد بن محمود شهرزوری)، تاریخ مختصر غریغوریوس (منتشر شده به سرمایۀ مؤسسه مطالعات اسلامی دانشگاه مک گیل کانادا)، شرح حکمت الاشراق سهروردی، اثر محمود بن مسعود قطب الدین شیرازی، (با همکاری مهدی محقق)، حکمت الهی در متون فارسی، تصحیح الهیات شفا و المبداء و المعاد ابن سینا، مرآةالاکوان (تحریر شرح هدایه ملاصدرای شیرازی) اثر احمد بن محمد حسینی اردکانی، ترجمۀ مبداء و معاد اثر اردکانی و تصحیح متون فلسفی و کلامی و مذهبی دیگر.

پیشنهاد کاربران

بپرس