نورالدین الموتی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سید نورالدین الموتی، در الموت از توابع قزوین متولد شد. او جزء اعضای حزب توده بود، و در سال ۱۳۴۰ وزارت دادگستری را به عهده داشت.
نورالدین الموتی در سال ۱۲۸۰ش، در الموت از توابع قزوین متولد شد.
تحصیلات
پس از رسیدن به سن رشد و تمیز، وارد حوزه ی علمیه قزوین شد و تحصیلات مقدماتی و متعارف زمان را آموخت و چند سالی نیز به تعالیم معارف اسلامی در کسوت روحانیت پرداخت. حدود سال ۱۳۰۰ به استخدام در وزارت معارف در آمد و به شغل آموزگاری در مدارس اسلامی قزوین اشتغال ورزید و یک باب کتاب فروشی در آن شهرستان دائر نمود که عصرها مرکز تجمع علما و روشنفکران آن دوره بود. علی اکبر داور وقتی عدلیه را در ۱۳۰۶ش. منحل کرد و عدلیه تازه ای بنا کرد، برای تربیت قضات کلاس قضایی تشکیل داد که دوره آن سه ساله بود و فارغ التحصیلان با رتبه یک قضایی وارد خدمت می شدند. الموتی وارد این کلاس شد و پس از فراغت از تحصیل به شغل قضاوت پرداخت و در دادگستری تبریز مشغول به کار شد و مراتب ترقی را در دادگستری به طور اداری طی کرد تا قبل از وزارت؛ مستشار دیوان عالی کشور شد.
آغاز فعالیت های سیاسی
نورالدین برادر میرعماد الموتی از متهمین عضویت در حزب توده و گروه ۵۳ نفره در زمان رضاشاه بود. وی هیچ گونه ارتباطی با حزب کمونیستی نداشت؛ اما در سال ۱۳۱۶ش. دستگیر و در شرایط نامساعدی زندانی شد و قریب ۴ سال در زندان به سر برد و پس از شهریور۱۳۲۰ به دنبال سقوط رضاخان و آزادی زندانیان سیاسی گروه ۵۳ نفری آزاد شدند و با تشکیل حزب توده ایران الموتی به حزب پیوست و علاوه بر عضویت در کمیته اجرایی حزب به سمت دبیر کل و عضویت کمیسیون نظارت و تفتیش برگزیده شد. پس از کنگره اول الموتی هر چند دبیر اول حزب بود و حق امضاء داشت؛ ولی رهبر حزب نبود و این وظیفه را دکتر بهرامی و ایرج اسکندری برعهده داشتند. در سال ۱۳۲۴ که الموتی شانس عضویت در کمیته مرکزی را در سازماندهی جدید از دست داده بود از حزب خارج شد، وی پس از خروج از حزب توسط علی امینی داماد وثوق الدوله به عنوان قیم فرزندان کوچک وثوق الدوله برگزیده شد و از این طریق درصد معینی از اموال را می گرفت و ثروت قابل توجهی به دست آورد. الموتی در مهرماه ۱۳۲۰ بعد از آزادی زندان، فعالیت های قضایی خود را در دادگستری آغاز کرد و ظرف چند سال مشاغل مختلفی را احراز نمود تا سرانجام رییس کل تصفیه و ورشکستگی شد، در این سمت بود که پس از فوت وثوق الدوله؛ امین ترکه و وارث او گردید و در کمال صداقت و درستی این وظیفه را انجام داد و وارث هم برای او خانه باغی تهیه کرد و او از مستاجری و دربه دری نجات یافت.
عرصه سیاست و اقدام اساسی او
...

پیشنهاد کاربران

بپرس