نواب وکیل

دانشنامه عمومی

میرزا محمد نواب رضوی معروف به نواب وکیل و نواب وکیل التولیه [ ۱] از سیاستمداران ایرانی بود، که در دوره سوم بعنوان نماینده یزد در مجلس شورای ملی حضور داشت. [ ۲] [ ۳]
سید محمد رضوی فرزند میرزا سید حسن رضوی و بی بی فاطمه، در صفر ۱۲۷۹ هجری قمری ( ۱۲۳۵ هجری شمسی ) در یزد به دنیا آمد. او یکی از معاریف و رجال قرن گذشته و اخیر و از دودمان مشهور رضوی می باشد. جدّ وی میرزا عبدالحی رضوی، اهل خراسان بود که به هنگام پادشاهی فتحعلی شاه قاجار به یزد آمد و با یکی از دختران محمدتقی خان بافقی حاکم نامدار یزد ازدواج کرد و در یزد سکنی گزید و از این رو خاندان بزرگی با نام رضوی در یزد شکل گرفت. نواب از خاندان «نوابان یزد» بود که به فضل و دیانت و ادب و نجابت شهره بودند. پدر وی میرزا سید حسن بود که اولادش چهار پسر و دختر می باشند و بزرگترین پسر ایشان سید محمد است. [ ۴]
زندگانی نواب، زندگانی پرماجرایی است. وی پس از تحصیل به کشاورزی روی آورد و بعد به امور اجتماعی پرداخت. وکیل التولیه آستان قدس رضوی و سپس نماینده دوره سوم مجلس شورای ملی گردید که در دوره نمایندگی او جنگ جهانی اول رخ داد. او در شمار مهاجران بود و سفر پرحادثه ای را طی کرد. وی همواره با رجال و دولت مردان وقت مراوده و معاشرت داشت و مصاحب آنان بود. از اینها گذشته او هنرمند بود و دارای خطی خوش. حسابداری ماهر و در تیراندازی نیز استاد بود. اما مهمتر از همه آنکه وی مورخی دقیق بود که حوادث آن دوره را با جزئیات و با قلمی شیوا و روان بیان می نمود. در مقاطعی از تاریخ حساس ایران مانند مهاجرت مجلسیان در جنگ جهانی اول، او تنها مورخ میدان سیاست است و همچنین در روزنامه نیز مطلب می نوشته است. از آن جایی که اهل قلم بوده است دست به نوشتن خاطرات خود می زند و کتاب خاطرات نواب وکیل ( کشف حقایق ) حاصل آن می باشد.
وی در این کتاب خاطرات عمر پرفراز و نشیب خود را از بدو کودکی تا حدود سال ۱۳۱۷ شمسی که قریب به هشتاد و چند ساله بوده به نگارش درآورده و چون در جریان حوادث و وقایع اجتماعی و سیاسی کشور بوده و خود در برخی از آن ها شرکت داشته، یادگاری ماندگار از خود باقی گذاشته است.
این کتاب در دو بخش به نگارش درآمده است: در بخش اول آن به شرح زندگانی خود پرداخته و در بخش دوم آن که با عنوان سفر چهار ساعته و کشف حقایق به نگارش درآمده است؛ گفتگویی فرضی هست برای بیان تعارضات سنت و مدرنیته و این تنش ها در قالب دیالوگ های زیبا و پرمغزی که بین دو فرد، یکی طرفدار پهلوی و دیگری قاجار رد و بدل می شود نشان داده شده است.
عکس نواب وکیلعکس نواب وکیلعکس نواب وکیل
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس