نمایشگر کریستال مایع

دانشنامه عمومی

نمایشگر کریستال مایع یا اِل سی دی ( به انگلیسی: Liquid crystal display, LCD ) ، یک صفحه نمایش تخت است که از ویژگی مُدولاسیون نوری کریستال مایع بهره می برد. [ ۱] در واقع ال سی دی، نوعی تلفیق گر ( مُدولاتور ) الکتریکی - نوری است.
کریستال مایع از خود نوری منتشر نمی کند، بلکه با استفاده از یک نور پس زمینه یا انعکاس نور، تصاویر را به صورت رنگی یا سیاه و سفید شکل می دهند.
اِل سی دی، نمایش گری ساخته شده از کریستال مایع است. کریستال مایع، ماده ای ست که ظاهر مایع دارد، اما مولکولهایش آرایش خاصی دارند. به همین دلیل کریستال مایع خصوصیاتی شبیه به مایع و جامد داشته و به همین دلیل با چنین اسم متفاوتی خوانده می شود.
این مواد به دما حساس هستند و اندکی گرما لازم است تا آن ها را به حالت مایع واقعی درآورد یا اندکی سرما تا به حالت معمولی تبدیل شود. انواعی از مواد هستند که در دمای معمولی چنین خصوصیاتی دارند. اما در برخی از آن ها، مولکول ها متناسب با ولتاژ اِعمال شده به کریستال، تغییر زاویه نیز می دهند. این خصوصیت عجیب اثر جالبی هم دارد. وقتی نور از یک کریستال مایع عبور کند، پلاریزاسیون ( قُطبش ) آن با مولکول های کریستال هم جهت می شود؛ بنابراین با اِعمال ولتاژ به کریستال، می توان قطبش نور عبورکننده از آن را تغییر داد. برای این کار، به جز کریستال مایع، دو تکه شیشه قُطبنده ( پُلارایزر ) هم لازم است. اگر دو تکه از این شیشه ها طوری که قطبندگی شان هم راستا باشند روی هم قرار داده شوند، نور از آن ها عبور می کند. اما وقتی در این حالت یکی از آن ها ۹۰ درجه نسبت به دیگری بچرخد، دیگر نور رد نمی شود، زیرا هر تکه شیشه نور را فقط در جهتی ( قطبش ) خاص عبور می دهد.
نمایش گر کریستال مایع رنگی در تلویزیون رنگی و گوشی تلفن همراه به کار می رود. یک لایه الکترود شفاف بسیار باریک، کار تحریک کریستال مایع را بر عهده دارد. هر پیکسل نمایش گر، از سه بخش تشکیل شده؛ قرمز، سبز و آبی که هر یک الکترود خود را دارند. یک لامپ فلورسنت با کاتُد سرد ( CCFL ) یا یک لامپ اِل ای دی ( LED ) ، نور پس زمینهٔ ( Backlight ) سفید خالصی در پشت نمایش گر تولید می کند. نور سفید بعد از عبور از لایه اول قطبنده، قطبیده می شود. با اِعمال ولتاژهای متفاوت به کریستال مایع هر یک از سه بخش پیکسل ها، مقدار نوری که از هر بخش می گذرد، کنترل می شود؛ بنابراین، درجات ( شدت ) مختلفی از نورهای قرمز، سبز و آبی در هر پیکسل تولید می شود، و از لایه دوم قطبندهٔ نمایش گر عبور کرده، به چشم می رسند.
عکس نمایشگر کریستال مایععکس نمایشگر کریستال مایععکس نمایشگر کریستال مایععکس نمایشگر کریستال مایع
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

نمایشگر کریستال مایع (LCD)
(کوته نوشتِ liquid-crystal display) (یا: اِل سی دی) نوعی صفحه نمایش که از ترکیب مایعی که ساختار مولکولی قطبی دارد و بین دو الکترود شفاف قرار گرفته است، استفاده می کند. وقتی یک میدان الکتریکی ایجاد می شود، مولکول ها در راستای میدان قرار می گیرند و یک ترکیب کریستالی به وجود می آورند که نوری را که از آن عبور می کند پلاریزه می کنند. یک فیلتر پلاریزه که روی الکترودها را پوشانده است مانع از عبور نور پلاریزه می شود. بدین ترتیب شبکه ای از الکترودها می تواند به طور انتخابی یک سلول یا یک پیکسل را که حاوی مواد کریستال مایع است روشن کند و یا آن را به رنگ سیاه درآورد. در بعضی از انواع نمایشگرهای کریستال مایع، یک پانل الکترولومینسنت در پشت صفحه نمایش قرار می گیرد تا آن را روشن سازد. دیگر انواع نمایشگرهای کریستال مایع می توانند تصاویر را به صورت رنگی نمایش دهند. به اختصار LCD نامیده می شود.

پیشنهاد کاربران

بپرس