نقوش صخره ای کفترلو

دانشنامه عمومی

نقوش صخره ای کفترلو مربوط به دوران های تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان شهریار، بخش ملارد، روستای دولت آباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۱ شهریور ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۹۹۰۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. [ ۱]
صخره کندهای کفترلی در ۳۵ درجه و ۳۷ دقیقه شمالی، ۵۰ درجه و ۴۰ دقیقه شرقی، با ارتفاع ۱۳۰۳ متر از سطح دریا و حدود ۳۰ متر از سطح عمومی دشت، در دامنه جنوبِ جنوب شرقی کوهی به همین نام در شمال قلعه و روستای متروکه احمدآباد و در فاصله حدود ده کیلومتری شرق اخترآباد شهریار قرار دارند. چشم انداز عمومی منطقه، دشت حاصلخیزی با حدود سی رشته قنات و بازمانده های روستاها و قلعه های فراوانی است که تقریباً تمامی ساکنان آن از منطقه کوچ کرده اند. این دشت در گذشته ناحیه ای آبادان و سرسبز بوده که خشک رودهای فراوان در پیرامون کوه کفترلو بازمانده ای از چشم انداز خرم روزگاران باستان است. سرسبزی منطقه بخصوص وامدار آب های زیرزمینی فراوان که گاه تنها در عمق دو متری زمین هستند، می باشد. در فصل بهار، دشت اخترآباد بخاطر رویش گونه های فراوانی از گل ها و گیاهان خودرو و از جمله گل شقایق، به دشت شقایق ها معروف شده است.
کوه کفترلی از نوعی «تله سنگ» و سنگ های آذرین درونی که شباهت زیادی به سنگ سماق دارد، بوجود آمده و هوازدگی های هزاران ساله موجب تشکیل لایه صیقلی قهوه ای رنگی بر سطح سنگ ها شده است. بجز بخش باریک و بلندی از کوه که حدود پنج متر پهنا و یکصد متر درازا دارد و سنگ نگاره ها و سنگ نبشته ها بر آن نگاشته شده است، بقیه بخش های سنگی این کوه آتشفشانی در دل خاک فرو رفته اند. پاره های کوچکی از سنگ کوه به فراوانی تمامی دشت پیرامون را تا شعاع صدها متر پوشانده اند. در پیرامون نگارکندها اثری از دوره های استقراری یا پاره های سفال دیده نمی شود.
صخره حامل سنگ نگاره ها و سنگ نبشته های کفترلی، به دلیل اینکه برخلاف کتیبه کن چرمی در جایی قابل دسترس نگاشته شده، به مرور زمان و نیز بر اثر تخریب های انسانی، آسیب دیده و بخش های فراوانی از آن نابود شده است. از مجموع نشان های این کتیبه، حدود پانزده نشان توسط این نگارنده شناسایی و شمرده شده اند. اما جستجوهای بیشتری برای یافتن حروف دیگر در شرایط متفاوتی از زاویه تابش خورشید، ادامه دارد.
در پیرامون سنگ نبشته کفترلی، چند کتیبه چند صد ساله به خط فارسی و نیز چند یادگارنوشته وجود دارد. این آثار اهمیتی فراوان در تعیین دیرینگی و قدمت کتیبه دارند. از آنجا که سطح تراشیده شده سنگ، رنگ روشن تری نسبت به زمینه خود دارد و به مرور رو به اکسیده شدن و تیرگی می گراید؛ با مقایسه مقدار و میزان تغییر رنگ بخش های تراشیده شده در دوره های گوناگون، می توان یک ارزیابی تقریبی از قدمت هر بخش را بدست آورد.
عکس نقوش صخره ای کفترلو
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس