نقشه نگاری یا کارتوگرافی ( به فرانسوی: Cartographie ) علم و هنر ترسیم نقشه های زمین است. در معنای عام به تمامی عملیات نقشه برداری ( عملیات صحرائی و دفتری و… ) نقشه نگاری نیز گفته می شود. واژه کارتوگرافی از دو کلمه Carte graphie تشکیل یافته است که Carte یا Cartogram به معنی نقشه ( آماری جغرافیایی ) و graphie به معنی ترسیم کردن است؛ بنابراین کارتوگرافی دانش تهیه نقشه است و از آنجا که نمی توان قسمتی از سطح کره زمین را به اندازه واقعی خود بر روی صفحه ای تصویر کرد باید عوارض و پدیده های مختلف زمین را به نسبت معینی کوچک نمود و این عمل براساس مبانی و اصول کارتوگرافی به نحوی انجام می گیرد که کاربران با توجه به نسبت کوچک شده و مشخصات فنی آن بتوانند به مقدار اصلی کمیت پی ببرند. نقشه نگاری هنر، علم و فن تهیه انواع نقشه است که طی مراحل مختلف اندازه گیری و محاسبه و ترسیم بخشی یا تمام سطح کره زمین را بر سطحی مستوی با تکیه بر اصول ریاضی و تناسب هندسی به نمایش درمی آورد. تا در ساختار اقتصادی، فرهنگی، دفاع ملی، روابط بین الملل، تعلیم و تربیت، جهانگردی و موارد متنوع دیگر مورد استفاده قرار گیرد. [ ۱]
مردمان تمدن حاشیهٔ رودهای دجله و فرات و اروند رود جزو قدیمی ترین متخصصین در زمینه نگارش نقشه جغرافیایی هستند. مصری ها نیز در این مورد جایگاه خاصی دارند. در گذشته نقشه ها با مداد و کاغذ ترسیم می شدند ولی گسترش توانایی های رایانه ها، نقشه نگاری را دگرگون کرده است. هم اکنون بیشتر نقشه های فنی و تجاری توسط نرم افزارهای نقشه کشی و نقشه نگاری تهیه می گردند. در بسیاری از کشورها هنوز هم نقشه های جغرافیایی از طبقه بندی محرمانه برخوردارند. اگرچه برنامه گوگل ارث این طبقه بندی کلاسیک را تا حدی بی معنا ساخته اما هنوز هم حساسیت هایی روی نقشه ها وجود دارد. در زمان های قدیم نقشه فقط برای فرماندهان درجه اول یا پادشاهان و رهبران تهیه می شد و به صورت محرمانه نگهداری می شد. اما امروزه نقشه به راحتی در اختیار همگان قرار دارد، حتی نقشه هایی با مقیاس های بسیار حساس و دقیق که در آن ها پایگاه ها، میله های مرزی یا نیروهای نظامی قابل مشاهده است.
در بازدید از موزه نقشه های قرون گذشته، انسان ناخودآگاه چنان در برابر شاهکار دقت، هنر و آراستگی کار نقشه نگاران باستان شیفته می ماند که از هدف واقعی آنان یعنی تقدیم نقشه به پادشاهان و امرا که قلمرو سرزمینی را اختیار و اداره و دفاع از آن را بر عهده داشته اند، فراموش می نماید.
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفمردمان تمدن حاشیهٔ رودهای دجله و فرات و اروند رود جزو قدیمی ترین متخصصین در زمینه نگارش نقشه جغرافیایی هستند. مصری ها نیز در این مورد جایگاه خاصی دارند. در گذشته نقشه ها با مداد و کاغذ ترسیم می شدند ولی گسترش توانایی های رایانه ها، نقشه نگاری را دگرگون کرده است. هم اکنون بیشتر نقشه های فنی و تجاری توسط نرم افزارهای نقشه کشی و نقشه نگاری تهیه می گردند. در بسیاری از کشورها هنوز هم نقشه های جغرافیایی از طبقه بندی محرمانه برخوردارند. اگرچه برنامه گوگل ارث این طبقه بندی کلاسیک را تا حدی بی معنا ساخته اما هنوز هم حساسیت هایی روی نقشه ها وجود دارد. در زمان های قدیم نقشه فقط برای فرماندهان درجه اول یا پادشاهان و رهبران تهیه می شد و به صورت محرمانه نگهداری می شد. اما امروزه نقشه به راحتی در اختیار همگان قرار دارد، حتی نقشه هایی با مقیاس های بسیار حساس و دقیق که در آن ها پایگاه ها، میله های مرزی یا نیروهای نظامی قابل مشاهده است.
در بازدید از موزه نقشه های قرون گذشته، انسان ناخودآگاه چنان در برابر شاهکار دقت، هنر و آراستگی کار نقشه نگاران باستان شیفته می ماند که از هدف واقعی آنان یعنی تقدیم نقشه به پادشاهان و امرا که قلمرو سرزمینی را اختیار و اداره و دفاع از آن را بر عهده داشته اند، فراموش می نماید.
wiki: نقشه نگاری