نقش تقوا بر اب

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] نقش تقوا بر آب. قرآن کریم به طور کلی بر تأثیر امور معنوی بر امور مادی تأکید دارد، در مبحث زیر درباره تأثیر تقوا و استغفار بر فراوانی آب بحث شده است.
قرآن کریم به طور کلّی بر تأثیر امور معنوی بر امور مادّی تأکید دارد. از یک طرف ایمان و تقوا را موجب افزایش نعمت و از سوی دیگر پاره ای گناهان را موجب زوال آن می داند. این تأثیر در روایات به طور مشخّص تر تبیین شده است. آیه ۹۷ اعراف ضمن اشاره به این که اقوامی در گذشته به دلیل عدم ایمان و تقوا ، و تکذیب رسولان الهی، به سختی ها و تنگی هایی در زندگی دچار شدند، ایمان و تقوا را عامل بهره مندی از برکات آسمان و زمین معرّفی می کند: «و لَو أَنَّ أَهلَ القُری ءَامَنوا واتَّقَوا لَفتَحنا عَلیهِم بَرکـت مِنَ السَّماءِ و الأَرضِ و لـکن کذَّبوا فَأَخذنـهُم بِمَاکانوا یکسِبون.»
تفسیر مشهور از آیه مذکور
در تفسیر مشهوری از آیه، برکات آسمان به باران و برکات زمین به رویش گیاهان که معلول بارش باران است، تفسیر شده؛ چنان که آیه ۶۶ مائده نیز درباره یهود و نصارا می گوید: اگر تورات و انجیل و آن چه را از جانب خداوند نازل شده بر پا می داشتند، از نعمت های بسیاری که از آسمان (باران) و زمین به آن ها روی می آورد، برخوردار می شدند : «و لَو أنَّهم أَقامُوا التَّورةَ و الإِنجِیلَ و مَا أُنزِلَ إِلیهِم مِن رَبِّهم لاََکلوا مِن فَوقِهم و مِن تَحتِ أَرجُلهِم». آیه ۵۲ هود و ۱۰ تا ۱۲ نوح که پیش از این به آن ها اشاره شد نیز بر تأثیر استغفار و توبه مردم یک جامعه بر برخورداری آنان از آبِ فراوان تأکید دارند که عامل اصلی نعمت های فراوان و گوناگون است: «و یـقَومِ اسْتغفِروا رَبَّکم ثُمّ توُبوا إلیه یرسِلِ السَّماءَ عَلیکم مِدرَاراً و یزِدکم قُوَّةً إلی قُوَّتِکم».
تأثیر نماز استسقاء
تشریع نماز استسقاء با عمل پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم در سال ششم هجری پس از آن که اهل مدینه به دلیل خشک سالی از وی تقاضای باران کردند، در جهت این دو آیه قابل تفسیر است.
تأثیر آب بر قدرتمندی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس