نظام وفا کاشانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از اثر آفرینان است
نویسنده و شاعر، متخلص به نظام. نسبش به صباحی بیدگلی شاعر معروف می رسد و مادرش نیز از زنان شاعر بود که حیا تخلص می کرد. نظام در بیدگل کاشان به دنیا آمد. پس از تحصیلات مقدماتی به تحصیل علوم ادبی و عربی پرداخت. او ادبیات فارسی و عربی را از محضر سید محمد کاشانی و فقه، اصول و کلام را از محضر سید محمدرضا مجتهد فراگرفت و فلسفه را نزد پدرش آموخت.
وی چندی هم در سلک طلاب حوزه ی علمیه قم به تحصیل مشغول شد و مدتی نیز به تحصیل طب قدیم نزد میرزا محمدعلی آقا جمال که از اطباء معروف زمان خود بود، پرداخت. سپس جهت تکمیل تحصیلات به نجف رفت و پس از بازگشت در تهران اقامت گزید و زبان فرانسه را در مدرسه ی آلیانس فراگرفت.
بعد وارد فعالیت های سیاسی شد و هنگام به توپ بستن مجلس به همراه مجاهدین در باغ سپهسالار مشغول دفاع بود، اما سرانجام دستگیر و زندانی شد. پس از آزادی از زندان و استقرار مشروطیت، از فعالیت های سیاسی دست کشید و به کار تدریس و تعلیم و تربیت از جمله تدریس در مدرسه ی سن لویی اشتغال ورزید.
او همچنین مدتی در وزارت فواید عامه و سپس در وزارت فلاحت به عنوان رئیس بازرسی مشغول شد و تا مدیر کلی ارتقا یافت. وی در 1302 ش ماهنامه ی «وفا» را به مدیریت عبدالحسین میکده در تهران تأسیس و منتشر کرد. نظام وفا بر اثر سکته ی مغزی در تهران درگذشت. از آثار منظوم وی: «حبیب و رباب»، در شرح خودکشی حبیب اللَّه میکده؛ «حدیث دل»؛ «گذشته ها»؛ دیوان شعر. از آثار منثور وی: «ستاره و فروغ»؛ «فروز و فرزانه»؛ «یادگار سفر اروپا».

دانشنامه آزاد فارسی

نِظام وفا کاشانی (آران بیدگل ۱۲۶۷ـ تهران ۱۳۴۳ش)
نِظام وفا کاشانی
شاعر، روزنامه نگار و نمایش نامه نویس ایرانی. در اصفهان به تحصیل دانش های ادبی و عربی پرداخت و فقه، اصول، کلام و فلسفه را نیز آموخت. برای تکمیل تحصیلات به نجف رفت و پس از بازگشت در تهران سکونت کرد و به صف آزادی خواهان پیوست و مدتی نیز زندانی شد. پس از مشروطه، همزمان با کارهای دولتی به تدریس نیز پرداخت. در ۱۳۰۲ش ماهنامه ای به نام وفا به مدیریت عبدالحسین میکده در تهران تأسیس و منتشر کرد. غزلیاتش ساده و روان و پر از احساسات لطیف است. در مدرسۀ سن لوئی معلم نیما یوشیج بود و نیما منظومۀ «افسانۀ» خود را به او پیشکش کرد. در شعر به شیوۀ سنتی گرایش داشت و در نثر به شیوۀ جدید، و در هر دو زمینه از ایده های رومانتیک متأثر بود. از آثارش: پیروزی دل (تهران، ۱۳۳۰ش)؛ پیوندهای دل (تهران، ۱۳۳۲ش)؛ حبیب و رباب (تهران، ۱۳۰۵ش)؛ حدیث دل (تهران، ۱۳۳۸ش)؛ گذشته ها (تهران، ۱۳۳۰ش)؛ نمایشنامۀ ستاره و فروغ به نثر (تهران، ۱۳۲۰ش)؛ نمایشنامۀ فروز و فرزانه به نثر (تهران، بی تا)؛ یادگار سفر اروپا به نثر (تهران، ۱۳۳۶ش)؛ دیوان اشعار (۱۳۶۳ش). مجموعۀ آثار نظام وفا به کوشش عبدالله مسعودی به چاپ رسیده است (کاشان، ۱۳۸۲ش).

پیشنهاد کاربران

بپرس