نصیرالدوله

لغت نامه دهخدا

نصیرالدوله. [ ن َ رُدْ دَ / دُو ل َ ]( اِخ ) رستم بن شهریاربن قارن مشهور به اصفهبد [ اسپهبد ] ملک الجبال و شاهنشاه غازی و ملقب به نصیرالدوله از امرای آل باوند است ، بعد از پدرش اصفهبد حسام الدوله شهریار به پادشاهی مازندران رسید و مدتها با سلطان سنجر سلجوقی کشمکش داشت و سنجر با همه کوشش ها نتوانست بر وی غلبه کند، و بعد از مرگ سنجر از اوضاع آشفته مملکت ایران استفاده کرد و قلمرو سلطنت خود راتا حدود بسطام و دامغان وسعت داد و تا سال 558 هَ.ق. سلطنت کرد. ( از تاریخ ادبیات در ایران دکتر صفا ج 2 ص 48 ). و نیز رجوع به تاریخ طبرستان ج 2 ص 86 شود.

نصیرالدوله. [ ن َ رُدْ دَ/ دُو ل َ ] ( اِخ ) محمدبن ابراهیم مکنی به ابوالقاسم. رجوع به آثارالباقیه ص 133 و محمدبن ابراهیم شود.

نصیرالدوله. [ ن َ رُدْ دَ / دُو ل َ ] ( اِخ ) مسعودبن محمود غزنوی ، لقب سلطان مسعود غزنوی است. رجوع به تاریخ گزیده ص 397 و نیز رجوع به مسعود شود.

فرهنگ فارسی

معین الدین مختص الملک ابونصر احمد بن فضل بن محمود ( مقت. ۵۲۱ ه.ق . ) وی در ماه صفر ۵۱۸ ه.ق . بعد از محمد بن سلمان کاشغری بوزارت سنجر رسید و در صفر ۵۲۱ بدست باطنیان مقتول گردید .
محمد بن ابراهیم مکنی به ابوالقاسم ٠

دانشنامه آزاد فارسی

نَصیرالدّوله (رشت ۱۲۵۰ـ تهران ۱۳۰۹ش)
لقب احمد بدر ادیب و دولتمرد ایرانی، فرزند میرزا عبدالوهاب شیرازی (نصیرالدوله و آصف الدوله) و عصمت السلطنه دختر فرهاد میرزا معتمدالدوله. پدرش از رجال بلند پایۀ دورۀ ناصری بود. در زادگاهش پرورش یافت و مقدمات علوم را در همان جا فرا گرفت. سپس در مدرسۀ دارالفنون تهران به ادامۀ تحصیل پرداخت. ادب فارسی و عربی و زبان فرانسه را به خوبی فراگرفت و در خوشنویسی و شیوۀ نگارش مهارت یافت. در علوم ریاضی و فقه و اصول و حکمت الهی نیز دست داشت. در ۱۳۰۵ق به خدمت وزارت خارجه درآمد و در ۱۳۲۲ق وزیرمختار ایران در بلژیک شد. در ۱۳۳۴ق معاون وزارت خارجه و اندکی پس از آن کفیل آن وزارت خانه گردید. در ۱۲۹۷ش/۱۳۳۶ق به وزارت معارف و اوقاف و صنایع مستظرفه رسید. در دورۀ وزارت او آموزش و مدارس دولتی رایگان شد و دانشسرای مقدماتی پسران و دختران تأسیس گردید. پس از سقوط کابینۀ دوم وثوق الدوله، رهسپار اروپا شد. در ۱۳۰۴ش به ایران بازگشت و در سال بعد به نمایندگی مردم سیرجان به مجلس ششم راه یافت، اما پیش از رفتن به مجلس، حسن مستوفی او را به وزارت معارف برگزید. از آثارش: رساله در خواص اعداد؛ رساله در هندسه؛ شرح حال حسین بن منصور حلاج؛ ترجمۀ تاریخ نادرشاه افشار؛ ترجمۀ زمین یا معرفةالارض.

پیشنهاد کاربران

بپرس