نشانه های بلوغ

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] در فقه اسلامی ۵ علامت اصلی برای بلوغ ذکر شده که سه علامت میان دختر و پسر مشترک است: احتلام ، اِنبات و سن . دو نشانه دیگر بلوغ یعنی نخستین عادت ماهانه (حیض) و بارداری (حَمل) ویژه دختران است. البته برخی فقها در مذاهب گوناگون اماره بودن برخی از موارد مذکور را نپذیرفته و آنها را دلیل بر آن دانسته اند که بلوغ پیش تر تحقق یافته است.
دو نشانه ویژه بلوغ دختران ، نخستین عادت ماهانه ( حیض ) و بارداری است. البته برخی فقهای شیعه و پاره ای از مذاهب اهل سنت بر آن اند که قاعدگی و بارداری در واقع نشان می دهند که بلوغ پیش تر تحقق یافته است و این دو اماره «سَبْق بلوغ» به شمار می روند؛ نه نشانه بلوغ. شماری از فقهای شیعه و اهل سنت گفته اند: با توجه به اینکه والدین هر دو در تشکیل نطفه فرزند نقش دارند و نطفه از هر دوی آنان نشئت می گیرد: «خُلِقَ مِن ماء دافِق• یَخرُجُ مِن بَینِ الصُّلبِ والتَّرائِب» و مراد از «نُطفَة اَمشاج» را در آیه ۲ انسان همین دانسته اند، بنابراین بارداری در واقع نشان می دهد که پیش تر انزال یا قاعدگی (حیض) صورت گرفته است، پس بارداری خود نشانه بلوغ نیست، بلکه موجب علم ما به بلوغ پیشین می شود، چنان که فقها به همین دلیل نفاس را در شمار امارات بلوغ نیاورده اند.

[ویکی فقه] نشانه های بلوغ (قرآن). در قرآن کریم برای بلوغ نشانه هایی ذکر شده است که به بیان خواهیم پرداخت.
قرآن کریم احتلام را پایان دوران کودکی و سرآغاز بلوغ دانسته است. واذا بلغ الاطفـل منکم الحلم فلیستـذنوا.. " و هنگامی که اطفال شما به سن بلوغ رسند باید اجازه بگیرند. "واژه" حلم" (بر وزن" کتب") به معنی عقل آمده است و کنایه از بلوغ است که معمولا با یک جهش عقلی و فکری توام است، و گاه گفته اند" حلم" به معنی رؤیا و خواب دیدن است، و چون جوانان، مقارن بلوغ، صحنه هایی در خواب می بینند که سبب احتلام آنها می شود این واژه به عنوان کنایه در معنی بلوغ به کار رفته است.. راغب می گوید: و (و اذا بلغ الاطفال منکم (الحلم) - ۵۹/ نور): زمان بلوغ زیرا در آنحال حلم و شکیبائی سزاوار اوست.
توانایی بر نکاح
توانمندی بر نکاح دیگر نشانه بلوغ است. وابتلوا الیتـمی حتی اذا بلغوا النکاح فان ءانستم منهم رشدا فادفعوا الیهم امولهم.. " و یتیمان را چون به حد بلوغ برسند، بیازمایید! اگر در آنها رشد (کافی) یافتید، اموالشان را به آنها بدهید "تعبیر به" اذا بلغوا النکاح" اشاره به این است که آنها به سر حدی برسند که قدرت بر ازدواج داشته باشند و روشن است کسی که قدرت بر ازدواج دارد قدرت بر تشکیل خانواده خواهد داشت، و چنان کسی بدون سرمایه نمی تواند به اهداف خود برسد، بنا بر این آغاز زندگی زناشویی با آغاز زندگی اقتصادی مستقل همراه است، و به عبارت دیگر ثروت آنها موقعی بدستشان داده می شود که هم به بلوغ جسمی برسند و نیاز آنها به مال شدید شود، و هم بلوغ فکری پیدا کنند و توانایی برای حفظ مال داشته باشند. منظور از «حتی اذا بلغوا النکاح» رسیدن به حدی است که توان بر مواقعه و انزال را داشته باشد.

پیشنهاد کاربران

بپرس