نالینو کارلو الفونسو

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] نالینو کارلو آلفونسو. «کارلو الفونسو نالینو» Carlo Alfonso Nallino شرق شناس و پژوهنده تاریخ علم، در سال 1872م در تورین در خانواده ای اهل علم به دنیا آمد. پدرش استاد شیمی بود. در دانشگاه تورین ادبیات خواند.
در 21 سالگی نخستین کارش را، که درباره آثار جغرافیایی و ستاره شناسی عربی و اسلامی بود، در سه جلد منتشر کرد. پس از آن کار مفصل او درباره زیج بتانی از 1899م تا 1907م منتشر شد و او را در میان مورخان علم، سرشناس کرد.
مدتی در دانشگاه مطالعات شرقی ناپل و بعد در دانشگاه پالرمو تدریس کرد. در 1909م پس از منتشر کردن کتابی درباره گویش عربی مصری با اجازه ملک فوأد، در دانشگاه خدیو مصر تدریس کرد.
پس از بازگشت به ایتالیا در دانشگاه لاساپینزای رم استاد شد و موسسه پژوهش های شرقی را در آن جا بنا نهاد. این موسسه نشریه ای به نام شرق نوین را زیر نظر او منتشر می کرد. او عضو آکادمی علوم ایتالیا و نیز آکادمی سلطنتی زبان عربی قاهره بود.
نالینو به زبان های عربی، فارسی، ترکی و اردو مسلط بود. او در سال 1938م پس از بازگشت از سفری که به شبه جزیره عربستان کرده بود در شهر رم درگذشت.
الزیج الصابی فی حساب النجوم و فلک البروج و مواضع الکواکب و غیرها / نوع اثر: کتاب / نقش: محقق

دانشنامه آزاد فارسی

نالینو کارلو آلفونسو. نالّینو، کارْلو آلْفونسو (۱۸۷۲ـ۱۹۳۸)(Nallino, Carlo Alfonso)
خاورشناس ایتالیایی. در دانشگاه تورینو نزد استادانی مانند ایتالو پیتسی، خاورشناس نامدار، درس خواند. در اسلام شناسی و نیز جغرافیا و اخترشناسی اسلامی استادی داشت و گذشته از زبان های اروپایی، زبان های عربی، فارسی، عبری و سریانی را می دانست. نالینو استاد زبان و ادبیات عربی پژوهشگاه خاورشناسی شرقی ناپل (۱۸۹۳ـ۱۹۰۲) و دانشگاه ناپل (۱۹۰۲ـ۱۹۱۳)، رئیس کمیسیون «تنظیم آثار عثمانی» در وزارت مستعمرات ایتالیا، استاد تاریخ و تمدن اسلام در دانشگاه رم (از ۱۹۱۵)، سرپرست بخش شرق در دایرة المعارف ایتالیا، مدیر دو مجلّۀ ایتالیایی پژوهش های شرقی و خاور نو، و عضو فرهنگستان های ایتالیا و مصر بود. در ۱۸۹۳ برای تکمیل تحصیلاتش در زبان عربی سفری شش ماهه به مصر کرد و در سال های ۱۹۰۹ـ۱۹۱۰ اخترشناسی اسلامی و ادبیات عرب، و در زمستان های سال های ۱۹۲۷ـ۱۹۳۱ در دانشگاه قاهره تاریخ یمن درس داد. وی مقالات متعددی برای دایرة المعارف ایتالیا و نیز مقالاتی دربارۀ اخترشناسی اسلامی برای دایرةالمعارف اسلام لیدن نوشته است. از آثارش: علم الفلک، تاریخ عندالعرب فی القرون الوسطا (رم، ۱۳۱۱) که با نام تاریخ نجوم اسلامی به فارسی ترجمه شده است؛ چاپ زیج بتّانی، همراه با ترجمۀ لاتینی و شرح دشواری های زیج، در ۳ جلد (میلان، ۱۸۹۹ـ۱۹۰۷)؛ فهرست نسخه های خطی انجمن علوم در تورینو (۱۹۰۱).

پیشنهاد کاربران

بپرس