میرزا جواداقا تهرانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] میرزا جوادآقا تهرانی. تهرانی، میرزاجوادآقا، فقیه، استاد معارف اعتقادی و مفسر معاصر است.
نام خانوادگی وی حاجی ترخانی بود.در ۱۳۲۲/۱۲۸۳ ش در تهران در خانواده ای مذهبی به دنیا آمد.پدرش حاج محمدتقی و برادرش حاج آقا رضا شاهپوری، از تجار متدین و معتمد بودند و برادرش به انتخاب آیت اللّه بروجردی (متوفی ۱۳۴۰ ش)، تا آخر عمر سرپرست مسجداعظم قم بود.
زندگی نامه
تهرانی پس از اخذ گواهی دوره اول دبیرستان از مدرسه ثروت تهران، برای فراگیری علوم دینی راهی قم شد و پس از چند سال سکونت در آن شهر و گذراندن مقدمات و بخشی از سطوح، به نجف رفت.در توقف دو ساله خود در نجف، از استادانی همچون آیت اللّه مرتضی طالقانی (متوفی ۱۳۶۲) و آیت اللّه محمدتقی آملی (متوفی ۱۳۵۰ش) بهره برد.آنگاه به امر مادرش به تهران بازگشت.پس از درنگی کوتاه در تهران و ازدواج، در حدود ۱۳۱۲ ش به مشهد رفت.
فعالیت علمی
نخست از درس آیت اللّه شیخ هاشم قزوینی (متوفی ۱۳۳۹ ش) بهره گرفت و سپس به حوزه درسهای خارج فقه و اصول و معارف آیت اللّه میرزا مهدی اصفهانی (متوفی ۱۳۲۵ش) حاضر شد و تا پایان عمر وی، یعنی حدود ده سال، از محضر وی استفاده کرد. از جمله استادان تهرانی قبل از ورود به مشهد، از آیت اللّه سیدشهاب الدین مرعشی نجفی (متوفی ۱۳۶۹ ش) نام برده شده است. تهرانی از استادان برجسته حوزه علمیه مشهد بود و به تدریس فقه و اصول، تفسیر قرآن، معارف اعتقادی و فلسفه اشتغال داشت.
خصوصیات
...

[ویکی فقه] میرزاجوادآقا تهرانی. تهرانی، میرزاجوادآقا، فقیه، استاد معارف اعتقادی و مفسر معاصر است.

پیشنهاد کاربران

میرزا جوادآقا تهرانی ( زادهٔ ۱۲۸۳، تهران - درگذشتهٔ ۱۳۶۸، مشهد ) از عرفا و فقهای شیعه اهل ایران بود. در سال ۱۳۵۸ وی از نمایندگان مجلس خبرگان قانون اساسی از استان خراسان بود. وی را در عین نظر انتقادی اش از عرفان مصطلح، شخصی معنوی می دانند و معروف به معلم اخلاق بوده است. رابطه خوبی با سید روح الله خمینی داشت.
...
[مشاهده متن کامل]

وی مانند دیگر علمای مکتب تفکیک منتقد عرفان اسلامی مصطلح بود و با اینکه از جهت سیاسی همسو با انقلاب بود اما از جهت فکری و عقیدتی ضد عرفان و تصوف بود و از این جهت با سید روح الله خمینی مخالف بود و باعث شد تا در پی پیامی که برای او فرستاد خواست تا تفسیر عرفانی سوره حمدش را که از تلویزیون پخش می شد، تعطیل کند روح الله خمینی هم خواسته اش را پذیرفت و تفسیرش را با وجود مخاطبین فراوانی که داشت، تعطیل کرد.
میرزا جوادآقا تهرانی، پس از گذراندن مقدمات و بخشی از سطوح در حوزهٔ علمیهٔ قم، رهسپار نجف اشرف گردید. وی در مدت اقامت دو سالهٔ خود در نجف، از محضر استادانی چون مرتضی طالقانی، بهره برد. همچنین در تهران شرح منظومه را نزد محمدتقی آملی فراگرفت. وی پس از بازگشت به ایران، به مشهد رفته و پس از اتمام دروس سطح از محضر هاشم قزوینی، جهت ادامه تحصیل در خارج فقه و اصول و آشنایی با نظرات نائینی، به درس خارج میرزا مهدی اصفهانی حاضر شد و در جرگهٔ شاگردان وی قرار گرفت ( همدرس حسنعلی مروارید بوده ) . میرزا جوادآقا از لحاظ مشی علمی و سلوک معنوی بسیار تحت تأثیر استاد بود. تا جایی که به تعبیر استاد حکیمی به یکی از ارکان مکتب تفکیک مبدل شد. خامنه ای در این خصوص می نویسد: «بیشتر تحصیلات ایشان در مشهد و در حوزه درس مرحوم حاج میرزا مهدی اصفهانی ( متوفی در ۱۳۶۵ ه‍. ق ) انجام گرفت و علاوه بر جنبه فقاهت در مباحث کلامی و ضد فلسفی نیز به درس نامبرده رفته و افکار ایشان را پذیرفتند. » ایشان پس از طی مدارج علمی به تدریس خارج فقه و تفسیر قرآن در مدرسهٔ میرزا جعفر مشهد پرداخت. میرزا جواد آقا بسیار ساده زیست بود و همیشه عمامه ای کوچک می بست و می فرمود: «برای کسوت روحانی من همین بسنده است و اگر خلاف عرف نبود، همین را هم نمی بستم»
وی با وجود کهولت سن و در سال های آخر زندگی با همان قد خمیده، سه بار به جبهه های جنگ رفت و به رزمندگان پیوست. خامنه ای در این خصوص می نویسد: «در سال های جنگ تحمیلی مکرر لباس رزم پوشید و با وجود کهولت سن در صحنهٔ نبرد پیشوا و همام جوانان مجاهد فی سبیل الله شد. »

میرزا جواداقا تهرانی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/میرزا_جوادآقا_تهرانی

بپرس