میر محمدمؤمن استرابادی مروج تشیع در جنوب هند

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] میر محمدمؤمن استرآبادی مروج تشیع در جنوب هند. میر محمدمؤمن استرآبادی مروج تشیع در جنوب هند تألیف سید محی الدین قادری(زور)، تحقیقی درباره زندگانی میر محمدمؤمن استرآبادی (از بزرگان قرن دهم هجری) و نقش او در مقطعی از تاریخ دکن هند است.
این اثر برگردان فارسی از کتابی با نام «میر محمدمؤمن، حیات اور کارنامه» است که به قلم سید علی قرائی و راهنمایی رسول جعفریان به فارسی ترجمه شده است. سید علی قلی قرائی بر کتاب مقدمه نوشته است.
سید محی الدین قادری نویسنده کتاب نیز در دیباچه انگیزه نگارش اثر را چنین بیان می کند: برای تدوین کتاب «حیات محمدقلی قطب شاه» هنگامی که به احوال وزرا و امرای این حکمران بلندمرتبه پرداختیم، متوجه شدیم که مساعی جمیله میر محمدمؤمن، نخست وزیر و پیشوای ایشان نقش اساسی را در زندگی و حکومت این حاکم ایفا کرده است؛ و این موضوع به گونه ای است که کتاب مستقلی را در این مورد می طلبد. لذا در آن کتاب در مورد حیات جناب میر، یادداشت کوچکی نوشتیم و قول دادیم که کتاب مستقل و مبسوطی در آینده در این خصوص بنویسیم.
کتاب مشتمل بر مقدمه نویسنده، مقدمه مترجم و متن اثر در ده بخش است. بخش دهم کتاب به ضمایم اختصاص یافته است.
سید علی قرائی بر کتاب مقدمه مفصلی نوشته است. وی در این مقدمه تاریخچه ورود مسلمانان به هند را بررسی کرده است. تاریخ ورود اسلام به شبه قاره به صدر اسلام بر می گردد. ورود اسلام و سپس تشیع به این خطه و گسترش آن، بیش از آن که با لشکرکشی و جنگ و اسارت همراه باشد با مهاجرت سادات و اولیا و بزرگان از ایران و خراسان بزرگ به آن دیار و تبلیغ و معاشرت آن ها با مردم بوده است.
نویسنده در مقدمه، اهمیت بررسی زندگی میر مؤمن استرآبادی را این گونه توضیح می دهد: شرح حال او به عنوان پیشوا و وکیل در دوران سلطنت قطب شاهان می تواند از دو جهت مورد توجه قرار گیرد. اول از نظر تاریخ اسلام در دکن به طور عموم و تاریخ تشیع به طور خصوص؛ و دوم از نظر سیر تاریخی نقش نیروی انسانی مهاجر در تاریخ اسلام و به ویژه علما و دانشمندان ایرانی و تأثیری که آن ها در توسعه نفوذ سیاسی و تثبیت فرهنگ اسلامی در مناطق مختلف شبه قاره هند و دیگر نقاط جهان داشته اند. وی از نظر فضائل انسانی، جایگاه علمی، مقام و نفوذ سیاسی و آثار فرهنگی و اجتماعی که از وی باقی مانده، برجسته ترین شخصیت عهد قطب شاهان است. علاوه بر تبحر در علوم عقلی و نقلی، وی شاعری چیر ه دست و وارد در علوم مهندسی و معماری نیز بوده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس