میتوکندری

دانشنامه عمومی

میتوکندری ( به فرانسوی: Mitochondrie ) یا راکیزه[ ۱] در یاخته ( سلول ) ، اندامکی است که ساختار دو غشایی دارد ( غشای بیرونی صاف و درونی چین خورده ) وظیفه آن تنفس سلولی و نوعی اندامک انتقال انرژی است که موجب می شوند انرژی شیمیایی موجود در مواد غذایی با عمل فسفوریلاسیون اکسیداتیو، به صورت پیوندهای پرانرژی فسفات ATP ( آدنوزین تری فسفات ) ذخیره شود. این اندامک در تمام یاخته های دارای تنفس هوازی به جز در باکتری ها که آنزیم های تنفسی آن ها در غشای سیتوپلاسمی جایگزین شده اند وجود دارد.
فرمول تولید انرژی میتوکندری  : اکسیژن+گلوکز=انرژی+آب
میتوکندری نیز همانند کلروپلاست ( سبزینه ) از دو غشای داخلی و خارجی تشکیل شده است. با این تفاوت که دو غشای داخلی و خارجی فضای درون میتوکندری را به دو بخش تقسیم می کنند که عبارتند از: ۱ - فضای درون میتوکندری ۲ - فضای بین دو غشا. درون میتوکندری دی. اِن. اِی حلقوی نیز وجود دارد و می تواند مانند پلازمید باکتری به طور مستقل از سلول نیز همانندسازی کند. درون میتوکندری مایعی سیّال به نام ماتریکس وجود دارد که واکنش های مربوط به فرایند تنفس سلولی در آن انجام می شود. تنفس سلولی فرایندی است که طی آن انرژی ذخیره شده در غذاها به اِی. تی. پی ( مولکول سوختی سلول ) تبدیل می شود. در غشای داخلی چین خوردگی هایی با نام کریستا وجود دارد که باعث افزایش سطح غشا می شود. فضای درون میتوکندری همچنین با مایعی به نام ماتریکس پر شده است.
نام «میتوکُندری» ترکیبی است از دو واژه یونانی «میتوس»، μίτος، به معنای رشته و «خُندریون»، χονδρίον، به معنی دانه. چون این اندامک اغلب رشته ای یا به صورت دانه های کوچک در سیتوپلاسم همه سلول های یوکاریوتی وجود دارد.
میتوکندری ها محل اکسیداسیون ( اُکسایش ) سلولی هستند. در طی این عمل، کربن دی اکسید تولید می گردد و این همان کربن دی اکسیدی است که از سلول دفع می شود. میتوکندری مانند کارخانه ای باعث تولید انرژی سلول می شود. میتوکندری مربوط به بافت یونی پستانداران که ماتریس و غشای آن ها توسط میکروسکوپ الکترونی نمایش داده شده است. اندامکی متصل به غشا است که در اکثر سلول های یوکاریوتی ( سلول های یوکاریوتی سلول هایی هستند که دی. اِن. اِی آن ها در هسته سلول قرار دارد و در اکثر گیاهان، جانوران، قارچ ها و دیگر شکل های جانداران تشکیل می شوند ) وجود دارند.
عکس میتوکندریعکس میتوکندریعکس میتوکندری
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

میتوکُنْدری (mitochondria)
میتوکُنْدری
اندامک های غشادار در یاخته های یوکاریوتی (هوهسته ای)، شامل آنزیم های تولیدکنندۀ انرژی در تنفس هوازی. میتوکندری ها هم در یاخته های گیاهان و هم در یاخته های جانوران وجود دارند و با جذب اکسیژن (O۲)، تجزیۀ گلوکز به دی اکسید ـ کربن (CO۲) و آب (H۲O) را تکمیل می کنند تا انرژی به شکل اِی تی پی در آید که مولکول در فرآیندهای زیستی یاخته از آن استفاده می کند. به نظر می رسد که این اندامک های کروی یا میله ای شکل از باکتری هایی با زندگی مستقل ناشی شده باشند که در مراحل بسیار اولیۀ تکامل حیات به یاخته های بزرگ تر حمله کرده و در درون آن ها به شکل همزیست زندگی کرده اند. هر میتوکندری مادۀ وراثتی حلقوی خویش، معروف به دی اِن اِیِ میتوکندری هایی را داراست و میتوکندری های جدید از تقسیم میتوکندری های قبلی پدید می آیند. هر میتوکندری ۳۷ ژن دارد. جهش در ژن های میتوکندری ها همیشه از مادر به ارث می رسد. این جهش ها با برخی از اختلالات ارتباط دارند که عمدتاً از نوع تحلیل برنده اند، مانند بیماری آلزایمر و دیابت.

پیشنهاد کاربران

واژه ی راکیزه واژه ی پسندیده و زیبایی است
"راکیزه"
یکی از چمها ( معانی ) واژه ی "راک"، رشته است و راکیزه به چم [رشته ای] است از این روی که راکیزه یا میتوکندری، اندامکهایی هستند که معمولا رشته وار به یکدیگر پیوسته هستند هرچند جدا از یکدیگر هم دیده می شوند.
میتوکندری ، mito condri
اندامک های درون سیتوپلاسمی در سلول های یوکاریوتی که انرژی ذخیره شده در پیوند های شیمیایی مولکول های مواد غذایی را به شکل انرژی ATP که قابل استفاده برای فعالیت های سلولی است ، درمی آورد، ورودی این بخاری سلولی ، غذا واکسیژن وخروجی دی اکسید کربن ، آب ، و انرژی ATPاست، لغت میتوکندری در اصل میتو خندریون، یونانی به معنی دانه رشته است که در لاتین به میتوکندریون ودر انگلیسی به میتوکندریا ودر فارسی به میتوکندری تبدیل شده ، ترجمه چنین کلماتی به فارسی امکان پذیر نیست ومعادل ندارد ، مگر اینکه فرهنگستان لغت کلماتی من دراوردی اختراع کند ، که جدیدا راکیزه را اختراع کرده ، مثل این میمونه که آقای ترامپ را ترجمه کنیم به آقای پاکیزه
...
[مشاهده متن کامل]

Mitochondrion
راکیزه

بپرس