مهرانگیز دولتشاهی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مهرانگیز دولتشاهی فرزند دوم محمدعلی میرزا شکوه الدوله، وزیر اسبق پست و تلگراف و تلفن و مادرش اخترالملوک هدایت (خواهر صادق هدایت) دختر اعتضادالملک (هدایت قلی) هدایت است. وی به سال ۱۲۹۶ش در تهران متولد شد.
محمدعلی دولتشاهی از رجال مشهور کرمانشاه بود که در گذشته سمت وکالت مجلس را داشته است. وی از منسوبان یکی از همسران شاه (عصمت الملوک همسر چهارم رضاشاه) بود. در شهریور ۱۳۱۲ که فروغی به جای مهدیقلی هدایت زمام نخست وزیری را به دست گرفت، محمدعلی دولتشاهی را به عنوان وزیر پست و تلگراف و تلفن انتخاب کرد. وی جزء وزرایی بود که برای اولین بار مقام وزارت می گرفت. در واقع این دومین کابینه دوره نهم قانون گذاری به ریاست محمدعلی فروغی (ذکاءالملک) بود که دولتشاهی مدیر پست و تلگراف و تلفن آن بود. محمدعلی دولتشاهی از جمله کسانی بود که بعداً به صف مخالفان مصدق پیوست. اسناد مربوط به عملکرد محمدعلی دولتشاهی در سمت وزارت پست و تلگراف و تلفن موجود است. مهرانگیز دولتشاهی همچنین خواهر مهین دولتشاهی، همسر مظفر فیروز بوده است، که از جمله مشاغل مظفر فیروز می توان به وزارت کار در کابینه احمد قوام اشاره کرد.
از تحصیلات تا ازدواج
مهرانگیز دولتشاهی تحصیلات ابتدایی را در مدرسه زرتشتیان و متوسطه را در مدرسه آمریکایی ها به پایان رساند و سپس برای ادامه تحصیل راهی آلمان شد. در ۱۳۱۸ش با مهندس انصاری، رئیس اسبق بنگاه مستقل برق ازدواج کرد. او که در سال ۱۳۲۰ش به اتفاق همسرش به آلمان سفر کرده بود تا کارخانه ذوب آهن را تحویل بگیرد، به لحاظ همزمانی سفرش با جنگ جهانی دوم مدت ۵ سال در آن جا توقف کرد و با استفاده از این فرصت در دانشکده علوم هایدنبرگ به تحصیل پرداخت و پس از اخذ مدرک دکترای فلسفه و علوم اجتماعی، به ایران مراجعت کرد.
مشاغل
دولتشاهی در ۱۳۳۳ به عنوان کارشناس در بنگاه عمران و اصلاحات اجتماعی مشغول به کار شد و به ریاست اداره آموزش اجتماعی بنگاه مذکور رسید. در دوره های ۲۱، ۲۲ و ۲۳ در کرمانشاه به نمایندگی رسید و مدت ها دبیر شورای عالی جمعیت های زنان ایران بود. این شورا در اسفند ۱۳۳۷ به ریاست اشرف پهلوی تشکیل شد و پس از هشت سال فعالیت به دلیل عدم موفقیت منحل شد. وی مؤسس و رئیس جمعیت راه نو بانوان بوده و در انجمن معاونت زنان، سازمان زنان، سازمان زنان دمکرات ایران، انجمن حمایت زندانیان جمعیت خیریه فرح پهلوی و سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی عضویت داشت. دیگر مشاغل او عبارت بودند از: عضویت جمعیت مبارزه با سرطان ، عضو شورای بین المللی زنان، عضو کمیته حقوق بشر ، دبیر کمیسیون روابط بین المللی جمعیت های زنان، نماینده مجلس شورای ملی و عضو حزب ایران نوین بود. وی نیز در گذشته عضو حزب دمکرات قوام السلطنه بود و جمعیت راه نو بانوان را نیز بنیان نهاده است.
عضویت در احزاب
...

پیشنهاد کاربران

مهرانگیز دولت شاهی ( ۲۲ آذر ۱۲۹۸ اصفهان – ۲۹ مهر ۱۳۸۷ پاریس ) دیپلمات ایرانی، سفیر ایران در دانمارک، سه دوره نمایندهٔ مجلس شورای ملی و فعال حقوق زنان بود. او از نخستین گروه زنان راه یافته به مجلس شورای ملی و نخستین زن سفیر در تاریخ معاصر ایران بود.
...
[مشاهده متن کامل]

در مورد زادروز و زادگاه دولتشاهی گزارش های متناقضی وجود دارد که توسط وی بیان شده است. عباس میلانی بیان می کند که او دو سال ۱۲۹۶ و ۱۲۹۸ را به عنوان سال تولد خود معرفی کرده است. او همچنین در مورد زادگاه دولتشاهی به دو شهر تهران و اصفهان اشاره می کند. خانوادهٔ او مالک زمین های بسیاری در کرمانشاه بودند.
مهرانگیز، دختر محمدعلی میرزا مشکوه الدوله، نمایندهٔ مجلس و وزیر پست و تلگراف و تلفن در حکومت پهلوی، و اخترالملک، دختر هدایت قلی خان، بود. خواهر او مهین دولتشاهی همسر مظفر فیروز، وزیر کار در کابینهٔ احمد قوام، بود. او از دودمان قاجار بود. مهرانگیز همچنین دخترعموی عصمت دولتشاهی، آخرین همسر رضاشاه، بود.
مهرانگیز دولتشاهی تحصیلات دانشگاهی خود را در آلمان گذراند. او مدرک کارشناسی خود را از دانشگاه هومبولت برلین دریافت کرد و موفق به کسب مدرک دکترا در رشتهٔ علوم اجتماعی از دانشگاه هایدلبرگ شد.
دولتشاهی در سازمان خدمات اجتماعی و انجمن حمایت از زندانیان کار می کرد. او پیش از سفر کاری به دانمارک، جامعهٔ راه نو را تأسیس کرد، که بعداً به بخشی از سندیکای بین المللی زنان تبدیل شد. این جامعه به زنان آموزش می داد و از حقوق برابر برای آن ها دفاع می کرد. وی همچنین برنامه های سوادآموزی بزرگسالان را در جنوب تهران راه اندازی کرد. در سال ۱۳۳۰ او با صفیه فیروز، فعال زنان، به دیدار محمدرضا پهلوی رفت تا در مورد حقوق انتخاباتی زنان در ایران بحث کند. وی مدیر کمیتهٔ مشورتی در امور بین المللی سازمان زنان ایران بود. او در سال ۱۳۵۲ به عنوان رئیس شورای بین المللی زنان برگزیده شد و تا سال ۱۳۵۵ در این سمت باقی ماند.
او برای این که به روحانیت آن زمان نشان دهد فعالیت این جمعیت در جهت بی بندوباری زنان جامعه نیست، با تنی چند از روحانیان برجستهٔ آن زمان، از جمله سید حسین طباطبایی بروجردی و سید موسی صدر دیدارهایی داشت. وی یکی از مبتکران قانون حمایت خانواده بود که حق طلاق را برای زنان به رسمیت می شناخت و اختیار همسر دوم را توسط مرد، منوط به اجازهٔ همسر اول می کرد. کتاب جامعه، دولت و جنبش زنان ایران از آخرین نوشته های مهرانگیز دولت شاهی است.

مهرانگیز دولتشاهیمهرانگیز دولتشاهی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/مهرانگیز_دولتشاهی

بپرس