مهارت های کلامی همسران

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] هر واژه یا کلمه ای دارای نوعی بار روانی و عاطفی است و تاثیرات مسلم و پایداری را بر شنونده بر جای می گذارد. یک ارتباط کلامی موفق، رابطه ای است که بر رشد و شکوفایی و شادابی زندگی بیفزاید.
بدیهی است که اولین جوانه های ارتباط بین انسان ها، در حریم خانواده پدیدار می گردد و بهترین خاستگاه روابط سالم و مطلوب، خانه و خانواده می باشد.رابطه خوشایند و آرام بخش زن و شوهر نه تنها مناسب ترین بستر رشد و شکوفایی و تعالی شخصیت آن ها را فراهم می نماید، بلکه چنین رابطه ای از نیاز های ضروری فرزندان نیز به شمار می رود و به نوبه خود در رشد و تعالی آن ها بسیار مؤثر است.رابطه زن و شوهر سرچشمه همه عاطفه ها و بستر گیراترین و جذاب ترین رابطه هاست. رابطه زن و شوهر آمیزه ای است از زیباترین تلاقی چشم ها، گیراترین تبادل کلام ها، هماهنگ ترین طپش قلب ها و همسو ترین اندیشه ها.رابطه بین همسران آیه ای است آرام بخش و مهرآفرین، «وَمِنْ آیَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْوَاجًا لِتَسْکُنُوا إِلَیْهَا وَجَعَلَ بَیْنَکُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِی ذَلِکَ لَآیَاتٍ لِقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ» رابطه ای است پاک و بی آلایش «فَانْکِحُوا مَا طَابَ لَکُمْ مِنَ النِّسَاءِ» رابطه گل و گلدان، طبیب و درمان، گلبرگ و ریحان، (الْمَرْأَةَ رَیْحَانَةٌ) انگشتر و نگین، دل و دلدار، «من انفسکم ازواجاً» گردن و گردن بند، اندام و لباس «هن لباس لکم و انتم لباس لهن.» و بهار آفرین دل ها و روشنی بخش چشم ها. «ربنا هب لنا من ازواجنا... قره اعین.» حال ای خانم و آقای عزیز بیاییم به خاطر آرامش زندگی، رشد و کمال جمع کوچک و نورانی خویش و به خاطر خدای مهربان که ما را از تنهایی بیرون آورد و همسری برایمان انتخاب نمود، ارتباطی صمیمی، پرجاذبه، حکیمانه و خردمندانه را بین خود و همسر برقرار کنیم و بدانیم که با توجه به این روش، به خواسته ها و آرزوهای خواهیم رسید.
شناخت دنیای زن و مرد
قبل از هر چیز باید دانست که برای ایجاد ارتباطی شایسته، برتر و پرجاذبه، دو شناخت کلی لازم است:یکی شناخت دنیای مردان و دنیای زنان؛ یعنی شناخت تفاوت این دو جنس و تفاوت زیستی و روان شناختی بین زن و مرد.دوم: شناخت این آقا یا خانم از بین تمام آقایان و خانم ها، یعنی شناخت همسر فعلی خود. این شناخت های دوگانه متضمن جهات متعددی است. مثلاً شناخت دوم شامل موارد زیر است:۱.شناخت روحیات، حساسیت ها، ارزش ها، سلیقه ها و توانمندی های همسر.۲.شناخت نیازها، حتی نیاز های فیزیولوژیک و جسمانی و شناخت بهترین راه ارضاء آن.۳.شناخت موقعیت های محیطی (قبلی و فعلی) همسر، مثل این که در چه محیط و خانواده ای رشد و نمو داشته و الان در این شهر ـ به ویژه در شهر غربت ـ در چه وضعیتی به سر می برد.شناخت از نوع اول نیز به نوبه خوددارای اهمیت بسزایی است، مثلاً شناخت این که مرد ها کل نگر و زن ها جزء نگرند، در بالا بردن سطح تفاهم و کم کردن سطح نزاع و درگیری بسیار مؤثر است، وقتی زن از امور بسیار جزئی یک مهمانی برای شوهر خود سخن به میان می آورد، یا وقتی آقا وارد منزل می شود، او را هدف سوالات ریز خود قرار می دهد و از هر دری سخن به میان می آورد، این غالباً ناشی از روحیه جزء نگری زن است نه حالت تجسس و حساسیت و بدبینی او.این شناخت به مرد کمک می کند که اولاً به حرف های او گوش فرا دهد، ثانیاً او را متهم نکند که چرا از زندگی دیگران حرف می زنی؟ چرا اسرار و امور داخلی زندگی دیگران را نقل می کنی؟ چرا آنقدر حرف می زنی؟ چرا نسبت به من حساس و بدبین شده ای و ده ها چرا از این قبیل، اگر مرد از این شناخت بهره نبرد خانمش متعاقباً به او می گوید:تو مرا آدم به حساب نمی آوری؟ به حرف هایم گوش نمی دهی؟ از جواب به سوالاتم شانه خالی می کنی و طفره می روی؟ تو خیال می کنی من نفهم هستم؟ و ده ها سوال از این قبیل.
ارتباط کلامی
نحوه برقراری ارتباط کلامی از عواملی است که در ایجاد تفاهم، نقشی تعیین کننده دارد. همسرانی که می دانند از چه عبارات و کلماتی برای بیان مقصود استفاده کنند، به خوبی مسیر حرکت خویش را در زندگی هموار می نمایند.هر واژه یا کلمه ای دارای نوعی بار روانی و عاطفی است و تاثیرات مسلم و پایداری را بر شنونده بر جای می گذارد. یک ارتباط کلامی موفق، رابطه ای است که بر رشد و شکوفایی و شادابی زندگی بیفزاید.
← گونه هایی از ارتباط کلامی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس