منیر طه

دانشنامه آزاد فارسی

منیر طه (تبریز 1309ش- )
منیر طه، در کنار دکتر احسان یارشاطر
شاعر و اولین زنترانه ­سرای ایرانی.در خانواده­ ای که همه از اهالی ادبیات و موسیقی بوده ­اند به دنیا آمد. پدرش نوازنده ی تار و موسیقی ­شناس و مادرش هم با نواختن تار و ارگ آشنا بود. منیر از دو سالگی، به سبب جدایی پدر و مادرش، تحت مراقبت و تربیت عمه اش قرار گرفت. او پس از طى تحصیلات ابتدایى و دبیرستانى، به دانشگاه_تهران رفت و در رشته ی ادبیات به تحصیل پرداخت و موفق به اخذ دکتراى ادبیات فارسی از آن دانشگاه شد. سپس به قصد جراحی استخوانِ پا در پاریس، ابتدا عازم ایتالیا شد و در دانشگاه رم، موفق به دریافت دیپلم دکتری زبان و ادبیات ایتالیایی گردید.
او از دوازده سالگی در خانه ی عمه ­ا ش تحت آموزش علی تجویدی قرار گرفت. نخستین ترانه ­اش را در چهارده سالگی بر روی اولین آهنگ تجویدی نوشت و این ترانه با نام شهرزاد توسط گروه موسیقی تجویدی و باهمراهی آواز حسین قوامی (فاخته ای) در رادیو اجرا شد. سپس ترانه ­های دیگری برای آهنگ­ های تجویدی نوشت که بهرام سیر، امین­ الله رشیدی و رومی خواندند. او در دوره ی تحصیلات دانشگاهی، ترانه ­هایمتفاوتی برای آهنگ ­های تجویدی نوشتکه در برنامه­ های «گل ­ها» توسط خوانندگان برجسته ­ای چون بنان و مرضیه اجرا شده ­اند. طه پس از انقلاب اسلامیبه کانادا مهاجرت کرد و در آنجا برای آهنگ سازان لس ­آنجلسی هم ترانه نوشت.
فعالیت­ های اجرایی و آموزشی: تاسیس بخش زبان و ادبیات ایتالیایی دانشگاه تهران و تدریس این رشته؛ سرپرستی دپارتمان زبان­ های خارجی دانشگاه تهران؛ مدیریت دپارتمان زبان­ های خارجی دانشگاه تهران؛ تدریس زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه بریتیش کلمبیا، ونکوور و...
کتاب های شعر:
سرگذشت (1332- تهران)؛ دوراهی (1335- تهران)؛ مزدا (1336- تهران)؛ در کوچه­ ها، بازارها (1358- تهران)؛ سینه­ ریز (1364- لس ­آنجلس)؛ پاییز در پرچین باغ (1375- ونکوور).
منابع:
http://yon.ir/FRUdk

پیشنهاد کاربران

بپرس